Door 25 mei 2022 Lees verder →

Ashampoo WinOptimizer 25

De Duitse softwarefabrikant Ashampoo heeft een nieuwe versie van WinOptimizer op de markt gebracht. Ashampoo WinOptimizer 25 is een handig hulpprogramma voor Windows-gebruikers dat zorgdraagt voor een effectieve Windows optimalisatie, fouten herstelt en de meest optimale instellingen voor een soepel draaiend Windows-systeem bewaart. Verschillende modules geven de gebruiker de mogelijkheid om hun Windows-systemen individueel aan te passen, te analyseren en te optimaliseren.

Ashampoo WinOptimizer 25 is bedoeld voor gebruik met Windows 7, 10 of 11. Systemen met ARM-processors worden niet ondersteund. In deze nieuwe versie zijn de opruimmodules tot 75% sneller en detecteren ze nog meer rommel. Auto-Clean, Live-Tuner en Game-Booster houden jouw systeem schoon en zorgen ervoor dat programma’s sneller starten en games soepeler verlopen. De module Systeeminformatie geeft je een volledig inzicht in de hard- en software van jouw PC. Voor een meer beknopt maar altijd up-to-date overzicht, wordt WinOptimizer geleverd met data-rijke dashboards die ook als snelle snelkoppelingen naar essentiële modules fungeren. De tweaking-module maakt individuele Windows-aanpassingen mogelijk en is uitgebreid met ondersteuning voor Windows 11. Het programma ondersteunt ook Windows Aero Snap voor het eenvoudig docken en schalen van vensters op Windows 11 machines. Bovendien beschikt Ashampoo WinOptimizer 25 over een nieuwe diepgaande reinigingsmodule die zich richt op systeemkritieke gebieden, evenals een aanzienlijk versnelde 1-klik optimalisator gebaseerd op de nieuwe reinigers. Deze reinigers komen met vernieuwde interfaces om je essentiële details in een oogopslag te tonen en een verbeterde bediening te bieden. Verder bevat versie 25 een nieuwe cookie manager die werkt in verschillende browsers en ook de populaire CPU snelheidsmeterweergave uit eerdere edities is terug.

Analyseren

Na opstarten van het programma kan men in het tabblad Taal van de Instellingen – indien nodig – de taal wijzigen in het Nederlands. Herstart daarna het programma en dan krijgt men het venster Overzicht te zien met daarin de melding ‘Deze PC is nog niet geoptimaliseerd’. Via een schuifje links onderaan kan men eventueel het programma altijd na opstarten automatisch een analyse laten uitvoeren. De eerste keer klikken we op de knop Analyseren en gaat het programma aan de slag. Na de analyse ziet men verdeeld over 8 groepen, genaamd Surfsporen, Overbodige registeritems, Overbodige bestanden, Ongeldige snelkoppelingen, Overbodig lopende services, Optimaliseerbare systeeminstellingen, Optimaliseerbare veiligheidsinstellingen en Prullenbak Legen, een overzicht wat er allemaal aan problemen gevonden is. Door op een van de groepsnamen te klikken, krijgt men een overzicht te zien van de in de desbetreffende categorie gevonden problemen. Bekijk zo alle groepen en als men overtuigd is dat de gevonden zaken ook inderdaad verholpen dienen te worden, dan drukt men op de knop Optimaliseren. Het programma zal nu alle gevonden problemen verhelpen. Via de menuknop Instellingen kan men in het tabblad Systeemanalyse eventueel vooraf bepaalde onderdelen van de analyse uitschakelen. Wil je bijvoorbeeld niet dat het Windows register wordt aangepast, dan haal je het vinkje weg bij de vermelding Register scannen voor niet meer nodige en ongeldige items.

Menu-opties

Via de menu-optie Uitgebreid kan men gericht een uitgebreide analyse uitvoeren op een aantal specifieke onderdelen. Via de optie Automatisch kan men een aantal zaken automatisch laten plaatsvinden. De module Auto-Clean verwijdert automatisch alle sessiesporen nadat geassocieerde toepassingen of browser zijn gesloten. De module Live-Tuner versnelt het starten van applicaties en kan nieuwe processen automatisch stoppen of hun prioriteiten aanpassen. Met de module Game-Booster worden achtergronddiensten en applicaties die niet essentieel zijn voor het spelen beëindigd. Zodra men het spel heeft afgesloten, wordt getracht de beëindigde processen en applicatie te herstarten. Via een schuifbalkje onder de naam kan men deze modules activeren. Via de menu-optie Alle modules krijgt men een overzicht van alle modules te zien. Ze zijn verdeeld over 6 groepen, genaamd Systeemonderhoud, Prestaties verbeteren, Windows aanpassen, Systeem analyseren, Bestandgereedschappen en Administratiegereedschappen. Door op een van de 36 namen te klikken, kan men de desbetreffende module of toepassing direct toepassen. Via Schoonmaken kan men de registerdatabase opschonen, web surfsporen en overbodig geworden bestanden verwijderen. Het opstarten van de pc kan men via Optimaliseren verbeteren en Informeren geeft informatie over het gebruikte computersysteem, de harde schijven en software. Via de laatste menu-optie Back-ups kan men gedane wijzigingen eventueel weer ongedaan maken door met behulp van een back-up waarin de gedane wijzigingen zijn opgeslagen via de knop Terugzetten een en ander weer terug te laten plaatsen.

Conclusie

Ashampoo heeft met WinOptimizer 25 – werderom – een prima Zwitsers zakmes voor Windows-gebruikers op de markt gebracht. De intuïtieve en logische gebruikersinterface is – mede ook dankzij de 1-Click-Optimizer – ideaal voor beginners, maar ook ervaren Windows-gebruikers kunnen veel baat hebben van dit programma. Naast de prima optimalisatiegereedschappen zijn ook de diverse privacy-gereedschappen zeer nuttig. Het programma kost € 29,99 en mag op maximaal 3 apparaten worden geïnstalleerd. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.ashampoo.com.

Geplaatst in: Home Office