Door 6 juni 2019 Lees verder →

Ashampoo WinOptimizer 17

De Duitse softwarefabrikant Ashampoo heeft een nieuwe versie van WinOptimizer op de markt gebracht. Ashampoo WinOptimizer 17 is een handig hulpprogramma voor Windows-gebruikers dat zorgdraagt voor een effectieve Windows optimalisatie, fouten herstelt en de meest optimale instellingen voor een soepel draaiend Windows-systeem bewaart. Verschillende modules geven de gebruiker de mogelijkheid om hun Windows-systemen individueel aan te passen, te analyseren en te optimaliseren.

Ashampoo WinOptimizer 17 telt maar liefst 38 verschillende modules, verdeelt over de groepen Systeemonderhoud, Prestaties verbeteren, Windows aanpassen, Systeem analyseren, Bestandsbeheer en Administratie tools. Nieuwe functies in deze versie zijn onder meer Onderhoudsschema’s aanmaken (Task Scheduler) om automatisch op de achtergrond schoonmaak- en onderhoudsmodules uit te voeren en de functie Verborgen ADS-streams beheren (ADS-scanner) om verborgen gegevensstromen te vinden en te verwijderen. Bovendien zijn alle modules bijgewerkt en de nieuwe gebruikersinterface ondersteunt nu twee nieuwe skins, te weten Dark Blue en Snow White. De module One Click Optimizer is bij veel gebruikers favoriet, omdat het met één klik harde schijven van rommel ontdoet, corrupte snelkoppelingen repareert en onnodige cookies en/of de browsergeschiedenis wist. Naast bescherming van de privacy kunnen gebruikers met WinOptimizer 17 ook diverse Windows-instellingen aanpassen om te bepalen hoe Windows informatie terugkoppelt naar Microsoft. De ingebouwde systeemanalyse geeft gedetailleerde informatie over de distributie van de bestanden en potentiële fouten. Voor maximale prestaties schakelt WinOptimizer 17 onnodige diensten (services) en autostart elementen (entries) uit om processor en geheugen (resources) voor meer belangrijke processen vrij te houden.

Analyseren

Na opstarten van het programma kan men in het tabblad Taal van de Instellingen de taal wijzigen in het Nederlands. Herstart daarna het programma en dan krijgt men het venster Overzicht te zien met daarin de melding ‘Deze PC is nog niet geoptimaliseerd’. Via een schuifje links onderaan kan men eventueel het programma altijd na opstarten automatisch een analyse laten uitvoeren. De eerste keer klikken we op de knop Analyseren en gaat het programma aan de slag. Na de analyse ziet men verdeeld over 8 groepen, genaamd Surfsporen, Onnodige registervermeldingen, Onnodige bestanden, Ongeldige snelkoppelingen, Onnodige lopende diensten, Onnodige Autostart vermeldingen, Optimaliseerbare systeem instellingen en Optimaliseerbare veiligheidsinstellingen, een overzicht wat er allemaal aan problemen gevonden is. Door op een van de groepsnamen te klikken, krijgt men een overzicht te zien van de in de desbetreffende categorie gevonden problemen. Bekijk zo alle groepen en als men overtuigd is dat de gevonden zaken ook inderdaad verholpen dienen te worden, dan drukt men op de knop Optimaliseren. Het programma zal nu alle gevonden problemen verhelpen. Via de knop Instellingen kan men eventueel vooraf bepaalde onderdelen van de analyse uitschakelen. Wil je bijvoorbeeld niet dat het Windows register wordt aangepast, dan haal je het vinkje weg bij de vermelding Scan Register voor niet meer nodige en ongeldige vermeldingen.

Menu-opties

Via de menu-optie Automatisch kan men een aantal zaken automatisch laten plaatsvinden. De module Auto-Clean verwijdert automatisch alle sessiesporen nadat geassocieerde toepassingen of browser zijn gesloten. De module Live-Tuner versnelt het starten van applicaties en kan nieuwe processen automatisch stoppen of hun prioriteiten aanpassen. Met de module Game-Booster worden achtergronddiensten en applicaties die niet essentieel zijn voor het spelen beëindigd. Zodra men het spel heeft afgesloten, wordt getracht de beëindigde processen en applicatie te herstarten. Via een schuifbalkje onder de naam kan men deze modules activeren. Via de menu-optie Alle modules krijgt men een overzicht van alle modules te zien. Ze zijn verdeeld over 6 groepen, genaamd Systeemonderhoud, Prestaties verbeteren, Windows aanpassen, Systeem analyseren, Bestandbeheer en Administratie tools. Door op een van de 38 namen te klikken, kan men de desbetreffende module of toepassing direct toepassen. Het is ook mogelijk op in het linker menu op een van de(zelfde) groepsnamen te klikken en daar via grote knoppen de diverse modules te starten. Via de laatste menu-optie Back-ups kan men gedane wijzigingen eventueel weer ongedaan maken door met behulp van een back-up waarin de gedane wijzigingen zijn opgeslagen via de knop Herstellen een en ander weer terug te laten plaatsen.

Conclusie

Ashampoo heeft men WinOptimizer 17 een Zwitsers zakmes voor Windows 10 gebruikers op de markt gebracht. De intuïtieve en logische gebruikersinterface is – mede ook dankzij de 1-Click-Optimizer – ideaal voor beginners, maar ook ervaren Windows-gebruikers kunnen veel baat hebben van dit programma. Naast de prima optimalisatiegereedschappen zijn ook de diverse privacy-gereedschappen zeer nuttig. Het programma kost € 39,99 en is verkrijgbaar in diverse talen waaronder het Nederlands. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.ashampoo.com.

Geplaatst in: Home Office