Door 18 december 2018 Lees verder →

Ashampoo UnInstaller 8

De Duitse softwarefabrikant Ashampoo heeft een nieuwe versie van hun programma UnInstaller uitgebracht. Met versie 8 van dit programma kunt u ongewenste software, apps en plug-ins volledig uit uw Windows-systeem verwijderen. Tevens beschikt het programma over diverse gereedschappen om de werking van de computer te optimaliseren.

Door elke systeemwijziging tijdens de installatie te loggen, zorgt Ashampoo UnInstaller 8 ervoor dat wanneer u besluit om een toepassing te verwijderen, elk bestand en elke wijziging in het Windows-register verwijderd worden, zodat er geen ruimteverslindende restanten achterblijven. Ashampoo UnInstaller 8 beschikt namelijk over een Deep Clean technologie, die uw systeem op overblijfselen scant. Dit is vooral nuttig voor installaties die niet door het programma gelogd zijn. In combinatie met de nieuwe profieldatabase voor populaire toepassingen, kan elk programma nu zonder overblijfselen verwijderd worden. En bestanden en mappen die persoonlijke informatie bevatten kunnen nu, voor een betere bescherming van de privacy, ook gewist worden. Programma’s kunnen één voor één of in batches verwijderd worden. De ingebouwde snapshot-functie maakt het mogelijk om verschillende systeemtoestanden met elkaar te vergelijken om erachter te komen welke wijzigingen er precies aangebracht zijn tijdens een installatie of tijdens het gebruik van het programma. Voor snellere deïnstallaties kunnen gebruikers nu snelkoppelingen naar het pictogram van het programma slepen om direct hun verwijdering te activeren of door gebruik te maken van het verbeterde tray-menu. Het programma beschikt nu ook over een geschiedenisweergave van alle onlangs verwijderde toepassingen. Daarnaast beschikt Ashampoo UnInstaller 8 over meerdere systeemonderhouds- en reinigingshulpmiddelen. Alle modules, inclusief schoonmaakprogramma’s, zijn in deze nieuwe versie bijgewerkt en ook is er ondersteuning voor de webbrowser Opera toegevoegd.

Applicaties

Na installatie zien we aan de rechterkant van het startscherm een verticaal menu met de opties Overzicht (dit startscherm), Applicaties, Installeren, Windows apps, Browser plug-ins, Snapshots en Gereedschap. Klikken we op Applicaties dan verschijnt een lijst met alle op de computer geïnstalleerde programma’s. Om een of meer programma’s te verwijderen, vinken we de desbetreffende programma’s in deze lijst aan en klikken daarna op de knop Deïnstalleren. In het volgende venster Deïnstallateren wordt ter beveiliging nogmaals nog om een bevestiging gevraagd. Ook hier kan men via de optie Instellingen eventueel nog een aantal zaken aanpassen. Klik daarna weer op Deïnstalleren en doorloop het verwijderingsproces. Een scherm toont de resultaten met daarin het aantal verwijderde bestanden en de teruggewonnen schuifruimte. Klik tot slot op Sluiten om het verwijderingsproces te beëindigen. Via Onlangs geïnstalleerd kan men zien welke programma’s recent zijn geïnstalleerd. Het logboek is te raadplegen via gelogboekd en de omvang van de aanwezige programma’s is te zien via de optie Grootte. Negatief beoordeeld toont programma’s die men beter kan vermijden en de optie Updates toont een overzicht van alle op het systeem geïnstalleerde programma-updates. Via de laatste optie Gedeïnstalleerd kan men een overzicht zien van alle met het programma verwijderde softwareprogramma’s.

Windows apps

Via de optie Installeren kan men een nieuw programma op de harde schijf installeren waarbij er tevens een logbestand wordt aangemaakt. Dat maakt het later verwijderen een stuk gemakkelijk. Sleep het installatiebestand naar het venster en doorloop de installatieprocedure. Windows 10 wordt standaard geleverd met diverse apps. Veel van die apps gebruiken we niet, maar ze verwijderen gaat niet of nauwelijks. Ashampoo UnInstaller 8 biedt uitkomst: klik op de menu-optie Windows apps en een lijst met alle op de computer aanwezige Windows apps verschijnt. De meeste apps nemen niet zoveel ruimte in, maar apps als OneNote (148 MB), Mail en Agenda (225 MB) en Microsoft Foto’s (321 MB) kan men op een notebook met weinig harddiskruimte als men ze toch niet gebruikt maar beter verwijderen. Het verwijderingsproces werkt hetzelfde als bij de applicaties: men vinkt de Windows apps aan die men wil verwijderen en klikt op Deïnstalleren. Ook nu verschijnt een scherm Deïnstallatie bevestigen waar men eventueel kan opgeven dat de desbetreffende Windows apps voor alle gebruikers moeten worden verwijderd. Klik dan weer op Deïnstalleren en de deïnstallatie wordt uitgevoerd. Een scherm Overzicht toont de resultaten met daarin het aantal bestanden dat is verwijderd en de teruggewonnen schuifruimte. Klik tot slot op Sluiten om het verwijderingsproces te beëindigen.

Browser plug-ins

Via de optie Browser plug-ins kan men geïnstalleerde plug-ins van populaire browsers, te weten Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera en Microsoft Edge, eventueel weer verwijderen. Ook hier vinkt men de te verwijderen plug-in(s) aan en klikt men Deïnstalleren. In het volgende venster wordt gevraagd de actieve browser(s) te sluiten en na een klik op Deïnstalleren worden de aangevinkte plug-ins verwijderd. Ook krijgt men tot slot een venster Overzicht te zien met daarin het resultaat van de actie. Klik op Sluiten om dit venster te sluiten. Via de optie Snapshots kan men snapshots of momentopnames maken van de huidige situatie van de computer. Klik op Creëren om een snapshot aan te maken. Geef de snapshot in het volgende venster een naam en klik op OK. Na verloop van tijd is de snapshot gereed en verschijnt in de lijst met snapshot. Getoond worden de naam, aanmaakdatum, grootte, locatie, aantal gevonden bestanden, mappen en registerwaarden. Heeft men na verloop van tijd meerdere snapshots gemaakt, dan kan men via de optie Vergelijk met twee snapshots met elkaar vergelijken om zo inzichtelijk te maken wat er tussentijds is toegevoegd, verwijderd of gewijzigd. Via de optie Logbestand creëren kan er eventueel een logbestand worden aangemaakt om te zien wat er recent is geïnstalleerd.

Gereedschappen

Via de optie Gereedschap krijgt men tot slot toegang tot een aantal handige gereedschappen, te weten Drive Cleaner, Registry Optimizer, Internet Cleaner, Startup Tuner, Service Manager, Undeleter, File Associator, Back-upbeheer en File Wiper. Drive Cleaner zoekt overbodig geworden bestanden, die kunnen worden verwijderd. Klik op Nu wissen om de gevonden bestanden te verwijderen. Registry Optimizer zoekt overbodig geworden registervermeldingen en kan deze verwijderen. Internet Cleaner zoekt naar cachebestanden, cookies, geschiedenis en andere objecten die kunnen worden verwijderd. Startup Tuner toont een lijst van alle programma’s die tijdens het laden van Windows automatisch worden uitgevoerd. Door op een bestandsnaam te dubbelklikken krijgt men meer informatie over het desbetreffende programma. Door het vinkje voor de bestandsnaam te verwijderen kan men het uitvoeren tijdens het opstarten van Windows stopzetten. Service Manager beheert en rangschikt de geïnstalleerde diensten op de computer. Met Undeleter kan men per abuis gewiste bestanden weer proberen terug te halen en met File Associator kan men bestandstypen op basis van hun extensie koppelen aan programma’s. Via Back-upbeheer kan men gedane acties met UnInstaller 8 eventueel weer terugdraaien. Met File Wiper kan men vertrouwelijke en persoonlijke mappen en bestanden voor eens en altijd verwijderen zonder een spoor na te laten. Via Back-ups krijgt men toegang tot recente back-ups die gemaakt zijn na het toepassen van een van de eerder genoemde gereedschappen. Via Herstellen kan men hier bepaalde acties weer ongedaan maken.

Conclusie

Wie regelmatig nieuwe programma’s uitprobeert, kan als snel te maken krijgen met veel overbodige bestanden op zijn of haar computer. Met Ashampoo UnInstaller 8 kan men nieuwe installaties op de computer niet alleen in de gaten houden, maar dankzij de diverse meegeleverde gereedschappen kan men de computer ook opschonen. Dit allemaal komt de werking ten goede. Het programma is geschikt voor alle Windows-computers met Windows 7 of hoger als besturingssysteem en kost normaliter € 39,99, maar nu tijdelijks slechts € 20,-. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.ashampoo.com.

Geplaatst in: Home Office