Door 19 juni 2018 Lees verder →

Ashampoo WinOptimizer 16

De Duitse softwarefabrikant Ashampoo heeft een nieuwe versie van WinOptimizer op de markt gebracht. Ashampoo WinOptimizer 16 is een handig hulpprogramma voor Windows-gebruikers dat zorgdraagt voor een effectieve Windows optimalisatie, fouten herstelt en de meest optimale instellingen voor een soepel draaiend Windows-systeem bewaart. Verschillende modules geven de gebruiker de mogelijkheid om hun Windows-systemen individueel aan te passen, te analyseren en te optimaliseren.

Ashampoo WinOptimizer 16 bezit een donkere en een lichte gebruikersinterface en telt maar liefst 34 verschillende modules, verdeelt over de groepen Systeemonderhoud, Prestaties verbeteren, Windows aanpassen, Systeem analyseren, bestandsbeheer en Administratie tools. De module One Click Optimizer is bij veel gebruikers favoriet, omdat het met één klik harde schijven van rommel ontdoet, corrupte snelkoppelingen repareert en onnodige cookies en/of de browsergeschiedenis wist. Naast bescherming van de privacy kunnen gebruikers met WinOptimizer 16 ook diverse Windows-instellingen aanpassen om te bepalen hoe Windows informatie terugkoppelt naar Microsoft. De ingebouwde systeemanalyse geeft gedetailleerde informatie over de distributie van de bestanden en potentiële fouten. Voor maximale prestaties schakelt WinOptimizer 16 onnodige diensten (services) en autostart elementen (entries) uit om processor en geheugen (resources) voor meer belangrijke processen vrij te houden.

Analyseren

Na opstarten van het programma krijgt men het venster Overzicht te zien met daarin de melding ‘Deze PC is nog niet geoptimaliseerd’. Via een schuifje links onderaan kan men eventueel het programma altijd na opstarten automatisch een analyse laten uitvoeren. De eerste klikken we op de knop Analyseren en gaat het programma aan de slag. Na de analyse ziet men verdeeld over 8 groepen, genaamd Surfsporen, Onnodige registervermeldingen, Onnodige bestanden, Ongeldige snelkoppelingen, Onnodige lopende diensten, Onnodige Autostart vermeldingen, Optimaliseerbare systeem instellingen en Optimaliseerbare veiligheidsinstellingen, een overzicht wat er allemaal aan problemen gevonden is. Door op een van de groepsnamen te klikken, krijgt men een overzicht te zien van de in de desbetreffende categorie gevonden problemen. Via de knop Instellingen kan men eventueel bepaalde onderdelen van de analyse uitschakelen. Bekijk zo alle groepen en als men overtuigd is dat de gevonden zaken ook inderdaad verholpen dienen te worden, dan drukt men op de knop Optimaliseren. Het programma zal nu alle gevonden problemen verhelpen.

Menu-opties

Via de menu-optie Automatisch kan men een aantal zaken automatisch laten plaatsvinden. De module Auto-Clean verwijdert automatisch alle sessiesporen nadat geassocieerde toepassingen of browser zijn gesloten. De module Live-Tuner versnelt het starten van applicaties en kan nieuwe processen automatisch stoppen of hun prioriteiten aanpassen. Met de module Game-Booster worden achtergronddiensten en applicaties die niet essentieel zijn voor het spelen beëindigd. Zodra men het spel heeft afgesloten, wordt getracht de beëindigde processen en applicatie te herstarten. Via een schuifbalkje onder de naam kan men deze modules activeren. Via de menu-optie Alle modules krijgt men een overzicht van alle modules te zien. Ze zijn verdeeld over 6 groepen, genaamd Systeemonderhoud, Prestaties verbeteren, Windows aanpassen, Systeem analyseren, Bestandbeheer en Administratie tools. Door op een van de 36 namen te klikken, kan men de desbetreffende module of toepassing direct toepassen. Het is ook mogelijk op in het linker menu op een van de(zelfde) groepsnamen te klikken en daar via grote knoppen de diverse modules te starten. Via de laatste menu-optie Back-ups kan men gedane wijzigingen eventueel weer ongedaan maken door met behulp van een back-up waarin de gedane wijzigingen zijn opgeslagen via de knop Herstellen een en ander weer terug te laten plaatsen.

Nieuw

WinOptimizer 16 telt een aantal vernieuwingen ten opzichte van de vorige versie. Zo is de module Energy Manager nieuw. Deze vindt men in de Administratie tools en zorgt door middel van aanpasbare energiebeheerschema’s voor een lager energieverbruik en een langere levensduur van de batterij. Een andere nieuwe functie is de Browser Extension Manager in Windows aanpassen. Hier mee kan men browser plug-ins beheren en als ze overbodig zijn deïnstalleren. Ook de drie eerder genoemde auto-eigenschappen voor een constante systeemschoonmaak, het sneller starten van toepassingen en voor optimale gaming-prestaties zijn nieuw voor WinOptimizer. Versie 16 bevat tevens de AntiSpy en Win10 Privacy Control modules voor extra bescherming van de privacy (persoonlijke levenssfeer) op Windows 10-systemen. Voeg daarbij de efficiënte defragmentatietool (Defrag), de mogelijkheid om bestanden voor eens en altijd te wissen (File Wiper), het vinden van dubbele bestanden (Duplicate Finder) en je hebt echt een totaalpakket voor het onderhoud en het optimaliseren van Windows.

Conclusie

Ashampoo heeft men WinOptimizer 16 een Zwitsers zakmes voor Windows 10 gebruikers op de markt gebracht. De intuïtieve en logische gebruikersinterface is – mede ook dankzij de 1-Click-Optimizer – ideaal voor beginners, maar ook ervaren Windows-gebruikers kunnen veel baat hebben van dit programma. Naast de prima optimalisatiegereedschappen zijn ook de diverse privacy-gereedschappen zeer nuttig. Het programma kost € 39,99 en is verkrijgbaar in diverse talen waaronder het Nederlands. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.ashampoo.com.

Geplaatst in: Home Office