Door 9 maart 2018 Lees verder →

Samsung Gear Sport

Samsung heeft zijn reeks Gear smartwatches uitgebreid met een sporthorloge. De Gear Sport is een modern ogende smartwatch met de focus op sport en fitness. De Gear Sport is ten opzichte van vorige Gear S modellen iets compacter, heeft een langere accuduur en een verbeterde hartslagmonitoring. Dit alles maakt het nog makkelijker om sport- en fitnessprestaties bij te houden.

De Samsung Gear Sport is met afmetingen van 42,9×44,6×11,6 mm en een gewicht van 50 gram iets slanker en lichter dan de Gear S horloges. Het horloge is leverbaar in het zwart of blauw en wordt geleverd inclusief een draadloze USB-lader, handleiding en een bijpassend horlogebandje. Het geheel zit verpakt in een vierkante zwarte doos. Voor de bediening beschikt de Gear Sport over twee knoppen aan de zijkant, een rond aanraakscherm met daar omheen een draairing. De Gear Sport oogt degelijk, is waterdicht (5 ATM), heeft 4GB opslaggeheugen, Dual Core 1.0 Ghz werkgeheugen en een rond Super Amoled-scherm met een resolutie van 360×360 pixels. Standaard is de Gear Sport al voorzien van diverse apps, waaronder een weer-app, muziekspeler, agenda, alarm, wereldklok, hoogte-barometer enzovoort. Verder wordt een aantal zogeheten watchfaces of horlogestijlen meegeleverd waarmee men de weergave van het horloge kan wijzigen. Een volle accu is volgens opgave van de fabrikant toereikend voor vier dagen normaal gebruik.

Gear S-app

Om gebruik te kunnen maken van de Gear Sport dien je het horloge te koppelen aan je smartphone via de Gear S-app. Naast Android wordt ook iOS van Apple ondersteund. Dat betekent dat iPhone-gebruikers die niet zo gecharmeerd zijn van de vierkant Apple smartwatches ook de ronde Gear Sport kunnen gebruiken in combinatie met hun iPhone. Wij hebben de Gear Sport gekoppeld aan een iPhone 6 Plus. De koppeling verliep probleemloos en nadat de bluetooth-verbinding tot stand was gekomen werkte alles goed. In de Gear S-app is een belangrijke plaats ingeruimd voor S Health, de gezondheidsapp van Samsung. Deze app houdt onder andere bij hoeveel stappen je op een dag hebt gedaan, hoe vaak je een trap bent opgelopen, je hartslag en als je het horloge ’s nachts aanhoudt ook slaapgegevens. Ook kan je het aantal calorieën dat je hebt genuttigd, het aantal gedronken glazen water en koppen koffie handmatig bijhouden. De app geeft ook een waarschuwing als je te lang stil hebt gezeten en vraagt je om weer te gaan bewegen. Sportieve activiteiten worden automatisch herkend en ondergebracht onder Wandelen, Hardlopen, Fietsen of Trektocht. En dankzij de ingebouwde GPS hoeft men ook niet meer een smartphone mee te nemen om de afgelegde route in kaart te brengen. In de app kan men bij Batterij ook de actuele status van de batterij zien en bij Voorgestelde apps worden suggesties gedaan voor apps. Tot slot kan men via het tabblad Instellingen via de opties Meldingen, Apps, Gear Music Manager, Afbeelding verzenden, Zoek mijn Gear, S Health, Samsung Galaxy Apps, Info Gear en Info Samsung Gear-app, tal van zaken instellen of wijzigen.

Praktijk

De Gear Sport is iets kleiner dan de Gear S modellen en past dan ook beter om mijn pols. Het meegeleverde siliconen past prima, maar het ‘ademt’ niet en na verloop van tijd raakt mijn huid eronder geïrriteerd. Gelukkig is er een groot aanbod van horlogebandjes voor de Gear Sport beschikbaar. Het scherm is helder en goed leesbaar en de bediening via de knoppen aan de zijkant, het aanraakscherm en de draairing voldeed prima. Vooral de draairing in combinatie met het aanraakscherm werkte erg plezierig en intuïtief. Door draaien aan de ring en aantikken en vegen op het scherm kan men vlot door tal van zaken navigeren. Van de twee knoppen aan de zijkant van het horloge, gebruik je de onderste het meest en dat is eigenlijk onhandig. Het was beter geweest als dat andersom zou zijn, dat zou veel beter werken. Bij een notificatie trilt het horloge licht en ook tijdens het sporten krijgt men soms een opbeurende boodschap voorgeschoteld. De registratie van het aantal verbrande kcal, gedane stappen, gelopen trappen en hartslag geven een goede indruk van je conditie, met als kanttekening dat de trappenregistratie vaak niet klopt. Activiteiten worden onderverdeeld in vier categorieën, te weten Rennen, Wandelen, Fietsen en Zwemmen. Bij elke activiteit kan men in het horloge vooraf een doel, bijvoorbeeld type training, duur van de training, de af te leggen afstand of het aantal calorieën dat men wil verbranden, instellen. In de bijbehorende Samsung Health app kan men door het opgeven van leeftijd, gewicht en lengte, en het bijhouden van wat men eet, drinkt en hoe goed men slaapt een nog beter beeld krijgen van zijn of haar conditie.

Conclusie

De Samsung Gear Sport is een fraai ogend sporthorloge. De bediening met draairing, aanraakscherm en knoppen is doordacht en werkt in de praktijk prima. De standaard geïnstalleerde Samsung Health app biedt veel inzicht in de gezondheid en het gedragspatroon van de drager. Ook handig is dat alle meldingen van de gekoppelde smartphone op het scherm van de Gear Sport kunnen worden getoond. Hierdoor kan de smartphone wat vaker in de broekzak blijven. De Gear Sport is in eerste instantie bedoeld voor fanatieke sporters, maar mensen die om wat voor reden hun gezondheid in de gaten moeten houden of hun conditie willen verbeteren kunnen ook veel baat hebben aan dit horloge en de bijbehorende Samsung Health app. De Samsung Gear Sport kost € 349,- en is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.samsung.nl.

Geplaatst in: Diversen