Door 18 december 2017 Lees verder →

Ashampoo UnInstaller 7

Nieuw van de Duitse softwarefabrikant Ashampoo is UnInstaller 7. Met dit programma kunt u ongewenste software, apps en plug-ins volledig uit uw systeem verwijderen. Tevens wordt elke nieuwe installatie voortaan uitgebreid bewaakt, om het programma later eventueel weer probleemloos en zonder overblijfselen te kunnen verwijderen. Wij namen de proef op de som.

Ashampoo UnInstaller 7 is over de hele linie aanzienlijk versneld en verwijdert – indien nodig – nu ook de standaard met Windows 10 meegeleverde apps. Ook onbewaakte installaties kunnen, dankzij een geavanceerd algoritme nog steeds helemaal verwijderd worden. Malware, spamware en schadelijke plug-ins worden ook gedetecteerd, geanalyseerd en verwijderd. Zelfs verborgen browser plug-ins worden nu gedetecteerd. Indien nodig, kunnen meerdere applicaties en apps in één keer worden verwijderd. De geïntegreerde snapshot-technologie registreert en visualiseert op verschillende tijdstippen de volledige systeemstatus om gedetailleerde vergelijkingen en logboeken bij te kunnen houden, die vervolgens voor het verwijderen van een programma gebruikt kunnen worden. Op de website van Ashampoo kan men een probeerversie downloaden. Na installatie van het programma gaan we aan de slag. Het startvenster van Ashampoo UnInstaller 7 toont een overzicht met de laatste acht geïnstalleerde toepassingen en daar boven worden het totaal aantal geïnstalleerde toepassingen, het aantal geregistreerde installaties in het logboek (staat de eerste keer nog op nul), het aantal geïnstalleerde updates, het aantal geïnstalleerde browser plug-ins en het aantal geïnstalleerde Windows-apps getoond. Verder kan men in dit venster de optie Installatie Monitor in- en uitschakelen

Applicaties

Aan de rechterkant van het startscherm zien we een verticaal menu met de opties Overzicht (dit startscherm), Applicaties, Installeren, Windows apps, Browser plug-ins, Snapshots en Gereedschap. Klikken we op Applicaties dan verschijnt een lijst met alle op de computer geïnstalleerde programma’s. Om een of meer programma’s te verwijderen, vinken we de desbetreffende programma’s in deze lijst aan en klikken daarna op de knop Deïnstalleren. In het volgende venster Deïnstallatie bevestigen wordt ter beveiliging nogmaals nog om een bevestiging gevraagd. Ook kan men hier nog een aantal instellingen aanpassen. Klik daarna weer op Deïnstalleren en doorloop het verwijderingsproces. Aan het eind wordt eventueel nog een scherm Grondige reiniging in uitvoering getoond met daarin gevonden restanten van de verwijderde programma’s. Klik op Voltooien om ook deze te verwijderen. Een scherm Overzicht toont de resultaten met daarin een aantal registerobjecten dat is verwijderd, het aantal verwijderde bestanden en de teruggewonnen schuifruimte. Klik tot slot op Sluiten om het verwijderingsproces te beëindigen. Via de optie Installeren kan men een nieuw programma op de harde schijf installeren waarbij er tevens een logbestand wordt aangemaakt. Dat maakt het later verwijderen een stuk gemakkelijk. Sleep het installatiebestand naar het venster en doorloop de installatieprocedure.

Windows apps

Windows 10 wordt standaard geleverd met diverse apps. Veel van die apps gebruiken we niet, maar ze verwijderen gaat niet of nauwelijks. Ashampoo UnInstaller 7 biedt uitkomst: klik op de menu-optie Windows apps en een lijst met alle op de computer aanwezige Windows apps verschijnt. De meeste apps nemen niet zoveel ruimte in, maar apps als OneNote (125 MB), Mail en Agenda (214 MB) en Microsoft Foto’s (290 MB) kan men op een notebook met weinig harddiskruimte als men ze toch niet gebruikt maar beter verwijderen. Het verwijderingsproces werkt hetzelfde als bij de applicaties: men vinkt de Windows apps aan die men wil verwijderen en klikt op Deïnstalleren. Ook nu verschijnt een scherm Deïnstallatie bevestigen waar men eventueel kan opgeven dat de desbetreffende Windows apps voor alle gebruikers moeten worden verwijderd. Klik dan weer op Deïnstalleren en de deïnstallatie wordt uitgevoerd. Een scherm Overzicht toont de resultaten met daarin het aantal bestanden dat is verwijderd en de teruggewonnen schuifruimte. Klik tot slot op Sluiten om het verwijderingsproces te beëindigen.

Browser plug-ins

Via de optie Browser plug-ins kan men geïnstalleerde plug-ins van populaire browsers, te weten Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox en Microsoft Edge, eventueel weer verwijderen. Ook hier vinkt men de te verwijderen plug-in(s) aan en klikt men Deïnstalleren. In het volgende venster wordt gevraagd de actieve browser(s) te sluiten en na een klik op Deïnstalleren worden de aangevinkte plug-ins verwijderd. Ook krijgt men tot slot een venster Overzicht te zien met daarin het resultaat van de actie. Klik op Sluiten om dit venster te sluiten. Via de optie Snapshots kan men snapshots of momentopnames maken van de huidige situatie van de computer. Klik op Creëren om een snapshot aan te maken. Geef de snapshot in het volgende venster een naam en klik op OK. Na verloop van tijd is de snapshot gereed en verschijnt in de lijst met snapshot. Getoond worden de naam, aanmaakdatum, grootte, locatie, aantal gevonden bestanden, mappen en registerwaarden. Heeft men na verloop van tijd meerdere snapshots gemaakt, dan kan men via de optie Vergelijk met twee snapshots met elkaar vergelijken om zo inzichtelijk te maken wat er tussentijds is toegevoegd, verwijderd of gewijzigd. Via de optie Logbestand creëren kan er eventueel een logbestand worden aangemaakt om te zien wat er recent is geïnstalleerd.

Gereedschappen

Via de optie Gereedschap krijgt men tot slot toegang tot een aantal handige gereedschappen, te weten Drive Cleaner, Registry Optimizer, Internet Cleaner, Startup Tuner, Service Manager, Undeleter, File Associator, en Back-ups. Drive Cleaner zoekt overbodig geworden bestanden, die kunnen worden verwijderd. Klik op Nu wissen om de gevonden bestanden te verwijderen. Registry Optimizer zoekt overbodig geworden registervermeldingen en kan deze verwijderen. Internet Cleaner zoekt naar cachebestanden, cookies, geschiedenis en andere objecten die kunnen worden verwijderd. Startup Tuner toont een lijst van alle programma’s die tijdens het laden van Windows automatisch worden uitgevoerd. Door op een bestandsnaam te dubbelklikken krijgt men meer informatie over het desbetreffende programma. Door het vinkje voor de bestandsnaam te verwijderen kan men het uitvoeren tijdens het opstarten van Windows stopzetten. Service Manager beheert en rangschikt de geïnstalleerde diensten op de computer. Met Undeleter kan men per abuis gewiste bestanden weer proberen terug te halen en met File Associator kan men bestandstypen op basis van hun extensie koppelen aan programma’s. Via Back-ups kan men gedane acties met UnInstaller 7 eventueel weer terugdraaien.

Conclusie

Wie regelmatig nieuwe programma’s uitprobeert, kan als snel te maken krijgen met veel overbodige bestanden op zijn of haar computer. Met Ashampoo UnInstaller 7 kan men nieuwe installaties op de computer niet alleen in de gaten houden, maar dankzij de diverse meegeleverde gereedschappen kan men de computer ook opschonen. Dit allemaal komt de werking ten goede. Het programma is geschikt voor alle Windows-computers met Windows 7 of hoger als besturingssysteem en kost € 39,99. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.ashampoo.com.

Geplaatst in: Home Office