Door 9 oktober 2017 Lees verder →

Netgear Orbi Pro WiFi-systeem

Netgear heeft onder de naam Orbi Pro een draadloos WiFi-systeem voor zakelijke gebruikers geïntroduceerd. De Netgear Orbi Pro kit bestaat uit een router en een elders in het kantoor- of winkelpand te plaatsen Orbi Pro-satelliet, die samen een goede WiFi-dekking in elke hoek van het pand moeten verzorgen. Het slimme aan dit systeem is dat de verbinding tussen router en satelliet weliswaar draadloos, maar via een geheel eigen frequentie verloopt en dus niet ten koste gaat van de WiFi-snelheid van de gebruiker(s). Ander pluspunt is de men met de Orbi Pro maar liefst drie verschillende WiFi-netwerken in de lucht kan houden. Wij namen de proef op de som.

De Netgear Orbi Pro kit (AC3000 Tri-Band WiFi System) wordt geleverd in een fraaie doos. In deze doos vinden we de Orbi Pro-router, een Orbi Pro-satelliet, twee netvoedingen, een ethernetkabel, drie startersgidsjes (Engels, Duits en Frans) en diverse hulpstukken om de apparatuur aan een wand of het plafond te bevestigen. De router en satelliet zijn in de fabriek op voorhand al aan elkaar gekoppeld. Het is de bedoeling dat je de router aansluit op je modem of gateway in de meterkast en de meegeleverde satelliet op een centrale locatie in het (kantoor- of winkel)pand plaatst. Netgear Orbi Pro maakt gebruik van Tri-band. Dat houdt in de praktijk in dat Orbi puur en alleen voor het doorgeven van het WiFi-signaal naar de Orbi-satelliet gebruik maakt van een apart 1.7Gbps 5GHz kanaal. De twee andere WiFi-kanalen (2.4GHZ en 5GHz) worden gebruikt voor het draadloos verbinden van de WiFi-apparaten in en rond het pand. Volgens opgave zou de Orbi Pro router-satellietcombinatie een WiFi-dekking van ruim 450 vierkante meter moeten opleveren. Daarnaast beschikt zowel de Orbi-router als de Orbi-satelliet over enkele Ethernet-poorten voor het bedraad aansluiten van apparatuur. Prima!

Installatie

Om de Orbi Pro-router zit plastic band met sticker waarop de in de fabriek ingestelde netwerknaam (SSID) en netwerksleutel (wachtwoord) van het systeem staan vermeld. We sluiten de Orbi Pro-router aan op ons modem via de meegeleverde netwerkkabel en vervolgens sluiten we de voedingskabel aan en steken deze in het stopcontact. Er zit achterop de router een aan/uit-schakelaar, maar de bovenzijde van de router licht meteen op en gaat wit pulseren. We sluiten vervolgens de voedingskabel aan op de satelliet en steken ook deze elders in het pand in het stopcontact. Ook deze licht wit op en begint na enkele seconden te pulseren. De router en satelliet starten op deze manier een synchronisatieprocedure. Na verloop van tijd verandert de kleur van de ring bovenop de satelliet in blauw. Dit geeft aan dat de verbinding tot stand is gekomen en goed is. Is de ring amberkleurig dan is de verbinding redelijk en magenta geeft aan dat er geen verbinding is met de router. Deze kleuren kan men dan ook prima gebruiken om de maximale afstand tussen router en satelliet uit te proberen. Erg handig! Als de verbinding goed is gaat na verloop van tijd de ring op beide apparaten uit.

Configuratie

De eerste keer dat men met een computer verbinding maakt met het WiFi-systeem zal de webbrowser online gaan en verschijnt een melding dat men de Orbi-router dient te configureren. Er verschijnt een welkomstscherm waarna we stapsgewijs door dit configuratieproces worden begeleid. Hier kan men kiezen voor de Access-point modus (om het WiFi-bereik uit te breiden) of voor de Routermodus (om een zelfstandig WiFi-netwerk op te zetten). Wij kiezen hier voor de optie Access-point modus en klikken op Volgende. Er wordt verbinding met internet gemaakt en in de volgende stap wordt de verbinding tussen de Orbi-router en –satelliet gecontroleerd. Er wordt een Orbi-satelliet gevonden die na een klik op Installeren wordt ingesteld. Vervolgens dient men de accountinstellingen van de beheerder op te geven compleet met twee controlevragen ter beveiliging en daarna kan men eventueel de netwerknaam (SSID) en bijbehorend wachtwoord wijzigen. Wijzigt men de netwerknaam, dan dient men daarna verbinding te maken met het WiFi-signaal van de zojuist nieuw ingevoerde netwerknaam. Het is overigens wel verstandig om bij wijziging van de netwerknaam dit via een bedrade verbinding te doen. Nadat alle aanpassingen zijn verwerkt, verschijnt het scherm Configuratie voltooid met daarin de (nieuwe) inlog- en WiFi-gegevens. Via WiFi-gegevens afdrukken kan men deze info eventueel afdrukken. Vervolgens kan er nog worden gecontroleerd of er nieuwe firmware voor de Orbi-router en- satelliet beschikbaar is. De laatste stap is het registreren van het product bij Netgear. De configuratie van de Orbi Pro kit in access point modus is nu voltooid.

Webinterface

Net als bij elke andere router kan men na installatie via het IP-adres inloggen op de webinterface van de Orbi Pro-router. Hier kan men tal van zaken aanpassen en instellen. In een omgeving met veel draadloze apparaten is dat niet onverstandig. Deze webinterface kent twee standen, te weten Basis en Geavanceerd. In het scherm Basis kunnen we via de optie Draadloos de netwerknaam en kanalen (2.4 en 5GHz) aanpassen. Ook kan men hier de beveiligingsopties wijzigen. Eventueel kan men hier ook een tweede WiFi-netwerk inschakelen. Via Aangesloten apparaten kan men zien welke apparaten op het WiFi-netwerk zijn aangesloten en via Gastportal kan men eventueel een WiFi-netwerk voor gasten activeren. Via Snelheidstest kan men de snelheid van het WiFi-netwerk testen en via Orbi-satellieten toevoegen kan men eventueel extra satellieten toevoegen. In de stand Geavanceerd vinden we meer informatie. Bij Routergegevens zien we onder andere de firmware- en taalversie staan. Bij LAN-poort staan onder andere het MAC-adres, IP-adres en IP-subnetmasker vermeld. In het vak Draadloze instellingen staat informatie over de 2.4 en 5GHz WiFi-kanalen. Hoewel beide WiFi-kanalen apart worden getoond, hebben ze één gemeenschappelijke netwerknaam (SSID) en kunnen ze niet losgekoppeld worden. Bij Draadloos 1 staat alle relevantie informatie over het WiFi-netwerk. Via het tabblad Draadloos 2 kan men naast het standaard WiFi-netwerk en het Gast-netwerk eventueel een derde WiFi-netwerk inschakelen. Via Geavanceerde instellingen kan men nog tal van zaken instellen. Ook de Orbi-satelliet heeft een eigen webinterface. Hier kun je bijvoorbeeld zien welke apparaten met de desbetreffende satelliet zijn verbonden.

Praktijk

Met een hoogte van ruim 25 cm en een breedte van circa 17 cm zijn beide apparaten niet echt klein te noemen. In tegenstelling tot voorgaande Orbi-systemen wordt de Orbi Pro kit geleverd inclusief alle benodigde materialen om de router en de satelliet op te kunnen hangen aan wand of plafond. Prima! We sluiten de Orbi-router bedraad in de meterkast op ons Ziggo-modem aan en plaatsen de Orbi-satelliet helemaal aan de andere kant van het pand. Op die manier kregen we – in combinatie met de router in de meterkast in het midden van het pand – een uitstekende WiFi-dekking. Helemaal blij werden we van de beschikbare snelheid. De Orbi-router en –satelliet leveren alle twee een maximale snelheid van 400 Mbps op het 2.4GHZ-kanaal en maar liefst 1733 Mbps op het 5GHZ-kanaal. In de praktijk worden deze snelheden echter niet gehaald. Van onze 200 Mbps internetverbinding konden we in onze testomgeving tussen de 40 en 50 Mbps gebruiken en dat is in de praktijk meer dan toereikend.

Conclusie

Breepunt PlusPuntHet Netgear Orbi Pro WiFi-systeem doet wat het beloofd: een goede WiFi-dekking door het hele winkel- of bedrijfspand tot maximaal 450 m2 realiseren. Is het pand groter, dan kan men door middel van extra satellieten het bereik eenvoudig uitbreiden. Overigens is dit systeem ook prima geschikt voor grote woningen. De installatie en beheer zijn goed geregeld en via een app kan men eventueel ook een aantal zaken via smartphone of tablet instellen of wijzigen. Het Netgear Orbi Pro WiFi-systeem (router en één satelliet) kost € 499,- Op basis van de prima werking is een Breekpunt PlusPunt op zijn plaats! Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.netgear.com/nl/.