Door 11 april 2017 Lees verder →

Philips HueLabs

Philips heeft mede naar aanleiding van de introductie van de Hue lampen met E14-fitting een nieuwe update van hun Philips Hue-app uitgebracht. Behalve ondersteuning voor deze nieuwe lampen, is het in deze nieuwe versie van de Hue-app nu ook mogelijk om een systeem update uit te stellen naar een later tijdstip. Het meest opvallende is echter de toevoeging van HueLabs, een testomgeving met een verzameling van ‘formules’ waarmee bepaalde zaken nu nog beter dan voorheen kunnen worden geautomatiseerd.

HueLabs is een testomgeving waar Philips onder de naam ‘formulas’ in feite kant-en-klare scènes publiceert. Je kunt een dergelijke scene rechtstreeks in de Hue-app activeren, maar men moet wel verbonden zijn met hetzelfde Wi-Fi-netwerk waarop de Philips Hue-bridge is aangesloten. In totaal telt HueLabs momenteel 16 scènes, genaamd Livings scenes, Scene playlist, Three times is a charm, Sensor snooze, Nomotion no fuss, Sensor couple, Sunlight as a switch, Prepare me to go to sleep, Power wake up, Personal wake up, Feel better with light, Presence mimicking, Sunset timer, Tap Toggle, Tap Dimmer en Timed off. Veel van de namen maken al duidelijk wat de bedoeling van de desbetreffende formule of scène is. Vijf scènes zijn speciaal bedoeld voor de Hue Motion Sensor, vier voor de Hue Tap waarvan er twee ook geschikt zijn voor de Hue Dimmer. Deze scènes maken de Hue Motion sensor, Hue Tap en Hue Dimmer nog slimmer. Zo kan men bijvoorbeeld met de formule Sensor couple twee Hue Motion sensoren aan elkaar koppelen om een grote ruimte te kunnen bestrijken en met de formule Sunlight as a switch kan de lichtsensor in een Hue Motion Sensor gebruikt worden om bijvoorbeeld bij invallende duisternis het licht aan te laten gaan. Met de formule Timed off kan men lampen die zijn aangezet via de Hue Tap of Hue Dimmer na een vooraf ingestelde tijd weer automatisch uit laten gaan. Handig voor bijvoorbeeld in gang of toilet.

Aanwezigheid nabootsen

Het gaat te ver om alle formules te bespreken, maar een willen we u niet onthouden. De formule Presence mimicking is bedoeld om bij afwezigheid de suggestie te wekken dat er iemand thuis door lichten in verschillende plekken in huis automatisch aan en uit te laten gaan. De werking is als volgt: men tikt in de Hue-app op Ontdek > HueLabs en bladert naar de formule Presence mimicking. Tik vervolgens op Try it! en daarna op Setup this formula. Maak verbinding met de Hue Bridge door op Connect te tikken en daarna op de grote ronde knop op de Hue Bridge te drukken. Er verschijnt nu een venster Setup this formula. Hierin kan men de naam van de formule eventueel wijzigen, bijvoorbeeld in Aanwezigheid nabootsen of gewoon Afwezig, en in de lijst eronder kan men de lampgroepen selecteren die hier aan deel moeten nemen door ze aan te vinken. Bij elke groep die men aanvinkt kan men tevens de gewenste kleur instellen. Let bij het selecteren van de lampgroepen goed op, want de lijst met lampgroepen is onderverdeeld in twee groepen, te weten Lights living area en Lights sleeping area. De eerste groep wordt als eerste geactiveerd en de tweede pas nadat de eerste groep uit is. In de eerste groep plaatst men bijvoorbeeld lampgroepen in de woonkamer, keuken en gang, en in de tweede groep de slaapkamer en badkamer. Het is overigens ook mogelijk om individuele lampen aan of uit te zetten via het pijltje achter het vinkje.

Installeren

Nadat men alle gewenste lampgroepen heeft aangevinkt en ingesteld, dient men een drietal tijden onder Please provide three times to mimic your normal behavior in te geven. Bij Coming home geeft men de tijd op dat de eerste persoon normaliter thuiskomt, bij Preparing to go to sleep wanneer men naar bed gaat en bij Asleep de tijd dat men normaal gesproken het licht uitdoet om te gaan slapen. Tot slot kan men door middel van een schuifbalk de marge in minuten instellen waarbinnen de formule het aan en uitzetten van lampen mag variëren. Men kan kiezen van 0 seconde tot maximaal 2 uur. Stel hier niet een te korte periode in, want dat valt na een aantal dagen op. Wij kiezen hier voor 30 minuten. Tik nu op Install op de formule te installeren. De zojuist gemaakte formule verschijnt in een lijst Formula options. Hier kan men eventueel via de optie Edit de gemaakte formules wijzigen en via Add new een nieuwe aanmaken. In het overzicht van alle formules zien we ook dat bij Presence mimicking de oranje balk met de tekst Try it! is vervangen door een groene balk met de tekst Manage. Via deze knop heeft men toegang tot de instellingen van deze formule. Helemaal bovenaan de HueLabs pagina staat nu een icoon met daaronder de tekst On/Off en de naam van de formule. Een korte, duidelijke naam – zoals de door ons ingegeven Afwezig – oogt het beste. Het rode stipje rechtsboven de icoon geeft aan dat de formule uit staat. Tikken we er op dan, gaat deze aan en wordt het rode stipje groen. De formule is nu actief.

Conclusie

Philips laat met het integreren van de HueLabs testomgeving in de Hue-app duidelijk zien wat er allemaal nog meer mogelijk is met hun Hue-lampen en -schakelaars. De aanwezige formules zijn dan ook een zeer welkome aanvulling op de huidige bedieningsmogelijkheden. Behalve de besproken formule Presence mimicking zijn ook diverse handige formules voor de Hue Motion Sensor en kan men formules toepassen om beter in slaap te vallen en prettiger wakker te worden. Bedenk echter wel dat het een testomgeving is en dat er bugs in de formules kunnen zitten. Desondanks kunnen we bezitters van Hue-lampen zeker aanraden om de formules van HueLabs eens uit te proberen!

Kijk voor meer informatie op www2.meethue.com/NL-NL/.

Geplaatst in: Domotica