Door 3 november 2016 Lees verder →

Review: Maak je huis slimmer met de Triggi-app

Er komen steeds meer slimme apparaten op de markt waarmee tal van zaken in en rond het huis kunnen worden geautomatiseerd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een Nest thermostaat die weet wanneer je niet thuis bent en de verwarming een paar graadjes lager zet of Philips Hue lampen die vanzelf aangaan als je thuiskomt. Het grote manco van al die verschillende slimme apparaten in huis is hoe je ze het beste kan laten samenwerken. De gratis Triggi-app helpt je daarbij en maakt je huis nog slimmer.

triggi-app-slider

De Triggi-app is ontwikkeld door een Nederlandse startup en beschikbaar voor Android- en iOS-apparaten. Wij bekeken de iOS-versie. Na het downloaden wordt gevraagd een gebruikersaccount aan te maken door het invoeren van een e-mailadres met wachtwoord. Via email dient men vervolgens het aangemaakte account te verifiëren. Dat is alles. De app werkt volgens het als-dan-principe en om de app te kunnen gebruiken heb je geen programmeerkennis nodig. Ondanks het feit dat de app in Nederland is ontwikkeld is deze standaard ingesteld op de Engelse taal. Er wordt dan gewerkt met de termen When en Then. Echter, via de Instellingen kan men de taal veranderen in het Nederlands. En dan duiken de termen Als en Dan op. De app ondersteunt via zogeheten Kanalen diverse apparaten en diensten. Ten tijde van onze test waren de volgende kanalen beschikbaar: Datum, Email, Laadpalen, Locatie, Nest, Philips Hue, Pushberichten, Tijd, Toon, Twitter en Weer. Bij bijna elk kanaal wordt bij Over uitgelegd wat men ermee kan doen, bij Opties wat er precies mogelijk is en bij Voorbeelden staat veelal een aantal kant-en-klare als-dan-recepten. Uit bovenstaande kanalen blijkt dat het aantal slimme apparaten dat ondersteund wordt nog beperkt is tot Nest, Philips Hue en Toon, maar dat zal in de nabije toekomst worden uitgebreid. Bezitters van bovengenoemde producten kunnen met Triggi echter zeer interessante dingen doen. Hieronder een aantal voorbeelden van interessante als-dan-scenario’s die met Triggi kunnen worden toegepast.

triggi-app-02

Philips Hue

Een grote tekortkoming in de app van Philips Hue is het ontbreken van de mogelijkheid om lampen in te schakelen op basis van de zonsondergang. Welnu, met de Triggi-app is dat een fluitje van een cent. De eerste keer dat men een als-dan-recept wil maken met Philips Hue lampen, dient men het Philips Hue kanaal toe te voegen aan de kanalen die men wil gebruiken. Standaard zijn de kanalen Datum en Tijd & dag al geactiveerd. Het activeren van het Philips Hue kanaal gaat via het ingeven van zijn of haar Philips Hue account gegevens. Vervolgens tikt men op Mijn triggs en kiest men Creëer een nieuwe trigg. In het venster Wijzig trigg tikt men bij Als op Voeg conditie toe en in het scherm Voeg conditie toe kiezen we Tijd & dag. In het volgende venster selecteren we de optie Zonsop- of ondergang en geven hier bij Minuten eventueel het aantal minuten op dat we de lampen Voor of Na zonsondergang willen laten aangaan. We selecteren vervolgens de optie Zonsondergang en tikken tot slot op Gebruik deze conditie. Vervolgens tikken we bij Dan op Voeg actie toe en selecteren het kanaal Philips Hue. In het volgende venster kiezen we de optie Schakel aan of uit en kiezen voor Aan. Daarna kunnen we in een lijst de Philips Hue lampen aanvinken die we aan willen laten gaan en tikken op Gebruik deze actie. Met een tik op Ik ben klaar is de trigg gereed. Geef tot slot de trigg een unieke naam en tik op Activeer deze trigg. De desbetreffende lampen zullen nu elke dag op of rond zonsondergang aangaan. Om de lampen uit te schakelen op een bepaald tijdstip of bij zonsopkomst kan een tweede trigg op dezelfde wijze worden gemaakt.

triggi-app-03

Nest

Bezitters van een Toon of Nest thermostaat en Philips Hue lampen kunnen deze slimme apparaten met een als-dan-recept aardige dingen laten doen. Wij beschikken over een Nest thermostaat en Philips Hue lampen. De Nest thermostaat signaleert of er iemand in huis aanwezig is of niet en met deze informatie kan men Philips Hue lampen aansturen. Na het aanmelden van het Nest kanaal is het aanmaken van een dergelijk als-dan-recept niet moeilijk. We tikken weer op Creëer een nieuwe trigg. Bij Als tikken we op Voeg conditie toe en selecteren we het Nest-kanaal. In de getoonde opties kiezen we voor Huidige thuis/afwezig stand en kiezen voor Auto-afwezig. Vervolgens voegen we een tweede conditie toe, te weten Tijd & dag en geven 30 minuten na zonsondergang in als tweede conditie. Het moet namelijk wel donker zijn. Daarna gaan we naar Dan en voegen de actie toe dat een paar Philips Hue lampen in huis aan moeten gaan na zonsondergang als de Nest thermostaat naar de stand Auto Afwezig springt. Uiteraard kan men door het toevoegen van condities de verlichting weer uit laten gaan of diverse lampen in huis op verschillende tijdstippen aan laten gaan om zo aanwezigheid te suggereren. De mogelijkheden zijn onbeperkt.

triggi-app-04

Locatie

Interessant is ook het Locatie-kanaal. Dit kanaal biedt de mogelijkheid om acties uit te voeren als men thuis is of juist niet. Door het ingeven van een adres en een straal of radius rondom het ingegeven adres maakt men een object aan dat in als-dan-recepten kan worden gebruikt als trigger. Een voorbeeld: we willen dat ‘s avonds bij afwezigheid de verlichting in de hal automatisch aangaat. We maken dan een nieuw als-dan-recept waarin we bij Als de condities Niet op locatie en Na zonsondergang selecteren en bij Dan een aantal Philips Hue lampen aan laten gaan. Uiteraard is het ook mogelijk om verlichting juist aan te laten gaan als men thuiskomt. Overigens kan men in het venster Mijn triggs door middel van een schuifje bij elke trigg deze eventueel uit- en weer aanzetten. Dat is vooral bij als-dan-recepten met locatie-triggers wel handig. Een trigg eventueel aanpassen is achteraf altijd mogelijk. Open de desbetreffende trigg, tik rechtsboven op Instellingen (drie stipjes) en kies Edit. Het gehele als-dan-recept verschijnt dan weer in beeld en kan worden aangepast of uitgebreid met nieuwe condities. Via de optie Delete kan men een trigg eventueel helemaal verwijderen.

triggi-app-05

Conclusie

De Triggi-app is een handig hulpmiddel om slimme apparaten beter met elkaar te laten communiceren. De Nederlandstalige gebruikersinterface is af en toe slecht vertaald, maar dat doet verder geen afbreuk aan de app. De app munt namelijk uit in eenvoud en is dan ook zeer gemakkelijk in gebruik. Het aantal slimme apparaten dat ondersteund wordt is nog wel beperkt, maar bezitters van Philips Hue lampen en Nest apparaten kunnen we zeker aanbevelen om deze gratis app uit te proberen. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.triggi.com.

Geplaatst in: Domotica