Door 17 november 2016 Lees verder →

IFTTT-applets en Philips Hue verlichting

IFTTT staat voor ‘IF This Then That’ en is een open platform waarmee door middel van kleine applets slimme apparaten in en rond het huis aan elkaar kunnen worden gekoppeld om zo specifieke taken automatisch uit te kunnen voeren. Het platform ondersteunt tal van slimme apparaten, waaronder Nest, Philips Hue, Ring Video Doorbell en WeMo. In dit artikel aandacht voor twee kant-en-klare applets voor gebruik met Philips Hue verlichting.

ifttt-philips-hue-slider

De IFTTT-app is recent vernieuwd. In plaats van recepten gebruikt het platform nu applets voor het automatiseren van zaken in en rond het huis. Dankzij het open karakter van het IFTTT platform kan iedereen applets ontwikkelen en aanbieden voor hergebruik. Het grote voordeel hiervan is dat er de nodige kant-en-klare applets voor Philips Hue lampen op IFTTT beschikbaar zijn. Een aantal daarvan is zelfs door Philips ontwikkeld. De applets zijn eenvoudig in gebruik en men hoeft dan ook geen technische kennis te hebben om er gebruik te kunnen maken. We lichten er twee applets voor Hue uit, te weten een applet om lampen bij zonsondergang automatisch aan te laten gaan en een applet om verlichting automatisch aan te laten gaan bij thuiskomst. Deze applets zijn in de IFTTT-app te vinden via de Search optie. Kies hier voor Lightning en vervolgens Philips Hue. We tellen hier circa 80 kant-en-klare applets voor Philips Hue verlichting. Via de knop Connect bovenaan het scherm dient men eerst (via Meethue.com) verbinding maken met Philips Hue en toestemming verlenen voor gebruik van de lampen door de IFTTT-app. Is dat gebeurt, dan kan men aan de slag.

ifttt-philips-hue-02

Zonsondergang

Een door Philips ontwikkelde applet heet ‘Automatically turn on your lights at sunset’. We tikken op deze applet en vervolgens op Turn on. De applet wordt nu geactiveerd en vraagt toestemming om gebruik te maken van de dienst Weather. Dit is nodig om te weten wanneer de zon elke dag ondergaat. We tikken op OK en worden nu naar de website van IFTTT gebracht waar we onze locatie door middel van een plaatsnaam moeten opgeven. Nadat we dat hebben gedaan, keren we terug naar de app waar we nu kunnen opgeven welke lampen we aan willen laten gaan. Standaard staat de optie ‘All lights’ aangevinkt, maar dat willen we niet. Via het menu selecteren we de groep lampen die we hiervoor willen gebruiken. Het is helaas niet mogelijk meerdere groepen lampen te selecteren. Tot slot klikken we op Save om de applet te activeren. Dat is alles. De IFTTT-applet zal nu elke dag de geselecteerde lampen bij zonsondergang aan doen. Nu hebben we in de Philips Hue app standaard een routine aan staan waardoor de verlichting ’s avonds rond middernacht automatisch uitgaat, dus dat laten we zo. Het is echter ook mogelijk om met de applet ‘Every night at 12:00 AM turn the lights off’ om de desbetreffende lampen automatisch om middernacht weer uit te laten gaan.

ifttt-philips-hue-03

Thuiskomst

De applet ‘Turn your Hue lights om when you get close to home’ maakt het mogelijk om bij thuiskomst bijvoorbeeld de verlichting in de hal automatisch aan te laten gaan. Deze applet moet men wel op zijn of haar smartphone activeren, want hij maakt gebruik van geofencing. Het aanmaken en in gebruik nemen is weer niet al te moeilijk. We tikken op de applet en vervolgens op Turn on. Nu moeten we toestemming geven aan de dienst iOS Location. Via Edit location > Get current location kan men zijn of haar huidige positie op de kaart selecteren. Pas eventueel de cirkel om de locatie aan en tik op Save. Tot slot kan bij Lights weer de Philips Hue lampen worden geselecteerd die bij thuiskomst automatisch aan moeten gaan. Klik daarna op Save op de applet te activeren. Er kleeft een nadeel aan deze applet en dat is dat de lampen ook overdag bij thuiskomst aan zullen gaan. Er is geen optie om de functionaliteit te beperken tot na zonsondergang. Een interessant alternatief is de applet ‘Turn off your Hue lights when you leave home’. Deze werkt volgens hetzelfde principe, maar met deze applet kan men na vertrek alle Hue lampen automatisch uit laten gaan. Handig voor vergeetachtige mensen!

ifttt-philips-hue-04

Conclusie

Het gebruiksgemak van de IFTTT-app is hoog en ook het aantal ondersteunde diensten en slimme apparaten is groot. Het aanbod kant-en-klare applets is hoog en de kwaliteit prima. Het toegepaste als-dan-principe werkt in de meeste gevallen prima, maar bij complexere zaken – zoals het automatisch aan laten gaan van verlichting bij thuiskomst ná zonsondergang – schiet IFTTT toch enigszins tekort. Het recent door ons besproken Triggi kan daar wel veel beter mee overweg, maar ondersteunt (nog) minder apparaten. Desondanks kunnen we bezitters van Philips Hue lampen de IFTTT-app zeker aanbevelen om een aantal zaken in en rond het huis te automatiseren. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.ifttt.com.

Geplaatst in: Domotica