Door 27 oktober 2016 Lees verder →

Netgear Orbi WiFi-systeem

Netgear heeft onder de naam Orbi een opvallend nieuw WiFi-systeem voor thuisgebruik geïntroduceerd. De Netgear Orbi Kit bestaat uit een router en een elders in huis te plaatsen satelliet, die samen een goede WiFi-dekking in elke hoek van het huis moeten verzorgen. Het unieke aan dit systeem is dat de verbinding tussen router en satelliet weliswaar draadloos, maar via een geheel eigen frequentie verloopt en dus niet ten koste gaat van de WiFi-snelheid. Wij namen de proef op de som.

netgear-orbi-02b

De Netgear Orbi Kit wordt geleverd in een fraaie wit met blauwe doos. In deze doos vinden we de Orbi-router, een Orbi-satelliet, twee netvoedingen, een ethernetkabel en een Engelstalige Quick Start Guide. De router en satelliet zijn in de fabriek op voorhand al aan elkaar gekoppeld. Het is de bedoeling dat je de router aansluit op je modem of gateway in de meterkast en de meegeleverde satelliet op een centrale locatie in huis, bijvoorbeeld op de eerste verdieping, plaatst. Netgear Orbi maakt als eerste WiFi-systeem gebruik van Tri-band. Dat houdt in de praktijk in dat Orbi puur en alleen voor het doorgeven van het WiFi-signaal naar de Orbi-satelliet gebruik maakt van een apart 1.7Gbps 5GHz kanaal. De twee andere WiFi-kanalen (2.4GHZ en 5GHz) worden gebruikt voor het draadloos verbinden van de WiFi-apparaten in en rond het huis. Volgens opgave zou de Orbi router-satellietcombinatie een WiFi-dekking van ruim 350 vierkante meter moeten opleveren.

netgear-orbi-02

Installatie

Om de Orbi-router zit plastic band met sticker waarop de in de fabriek ingestelde netwerknaam (SSID) en netwerksleutel (wachtwoord) van het systeem staan vermeld. We sluiten de Orbi-router aan op ons modem via de meegeleverde netwerkkabel en vervolgens sluiten we de voedingskabel aan en steken deze in het stopcontact. Er zit achterop de router een aan/uit-schakelaar, maar de bovenzijde van de router licht meteen wit op en gaat na verloop van tijd pulseren. We sluiten vervolgens de voedingskabel aan op de satelliet en steken ook deze elders in het huis in het stopcontact. Ook deze licht wit op en begint na enkele seconden te pulseren. De router en satelliet starten op deze manier een synchronisatieprocedure. Na verloop van tijd verandert de kleur van de ring bovenop de satelliet in blauw. Dit geeft aan dat de verbinding tot stand is gekomen en goed is. Is de ring amberkleurig dan is de verbinding redelijk en magenta geeft aan dat er geen verbinding is met de router. Deze kleuren kan men dan ook prima gebruiken om de maximale afstand tussen router en satelliet in huis uit te proberen. Erg handig! Als de verbinding goed is gaat na verloop van tijd de ring op beide apparaten uit.

netgear-orbi-03

Configuratie

De eerste keer dat men met een webbrowser online gaat op een aangesloten apparaat, verschijnt een melding dat men de Orbi-router dient te configureren. Er verschijnt een welkomstscherm waarna we stapsgewijs door dit configuratieproces worden begeleid. Tijdens deze procedure wordt onze bestaande router gedetecteerd en de verbinding tussen de Orbi-router en –satelliet gecontroleerd. Er wordt een Orbi-satelliet gevonden die na een klik op Installeren wordt ingesteld. Vervolgens dient men accountinstellingen van de beheerde op te geven compleet met twee controlevragen ter beveiliging en daarna kan men eventueel de netwerknaam (SSID) en bijbehorend wachtwoord wijzigen. Wijzigt men de netwerknaam, dan dient men daarna verbinding te maken met het WiFi-signaal van de zojuist nieuw ingevoerde netwerknaam. Het is overigens wel verstandig om bij wijziging van de netwerknaam dit via een bedrade verbinding te doen. Nadat alle aanpassingen zijn verwerkt, verschijnt het scherm Configuratie voltooid met daarin de (nieuwe) inlog- en Wifi-gegevens. Via WiFi-gegevens afdrukken kan men deze info eventueel afdrukken. Vervolgens kan er nog worden gecontroleerd of er nieuwe firmware voor de Orbi-router en- satelliet beschikbaar is. De laatste stap is het registreren van het product bij Netgear. De configuratie is nu voltooid.

netgear-orbi-04

Webinterface

Net als bij elke andere router kan men na installatie inloggen op de webinterface van de router. Hier kan men tal van zaken aanpassen en instellen. In een omgeving met veel draadloze apparaten is dat niet onverstandig. Deze webinterface kent twee standen, te weten Basis en Geavanceerd. In het scherm Basis kunnen we via de optie Internet de router eventueel een vast IP-adres geven en via Draadloos de netwerknaam en kanalen (2.4 en 5GHz) aanpassen. Ook kan men hier de beveiligingsopties wijzigen. Via Aangesloten apparaten kan men zien welke apparaten op de router zijn aangesloten en via Parent Controls kan men eventueel bepaalde websites via een aparte app blokkeren. In de stand Geavanceerd vinden we meer informatie. Bij Routergegevens zien we onder andere de firmwareversie, het IP-adres en de taalversie staan. Bij Internetpoort staan onder andere het MAC-adres, IP-adres en IP-subnetmasker vermeld. In de vakken Draadloze instellingen staat informatie over de 2.4 en 5GHz WiFi-kanalen. Hoewel beide WiFi-kanalen apart worden getoond, hebben ze één gemeenschappelijke netwerknaam (SSID) en kunnen ze niet losgekoppeld worden. Ook ontbreekt een gastnetwerk en vinden we hier vreemd genoeg ook geen informatie over de aangesloten satelliet. Na enig zoeken vinden we via Beheer > Aangesloten apparaten meer informatie over de satelliet. Typen we het gevonden IP-adres in dan blijkt ook de satelliet een eigen webinterface te hebben. Hier kun je bijvoorbeeld zien welke apparaten met de desbetreffende satelliet zijn verbonden.

netgear-orbi-05

Praktijk

Met een hoogte van ruim 22 cm en een breedte van circa 17 cm zijn beide apparaten niet echt klein te noemen. Onhandig is ook dat je ze alleen maar kan neerzetten. De router ophangen in de meterkast gaat bijvoorbeeld niet. In onze situatie is dat ook niet nodig, want we willen vooral een beter WiFi-bereik in huis. We willen het Orbi-systeem dan ook als access point laten functioneren in ons bestaande thuisnetwerk. Welnu, dat kost de nodige hoofdbrekens. De optie om het Orbi-systeem om te zetten van Routermodus naar AP-modus zit ver weg verstopt in de Geavanceerde instellingen. Via een draadloze verbinding lukte het niet om deze instelling te doen. Pas nadat we de Orbi-router via een netwerkkabel met onze computer hadden verbonden, lukte het om de Access Point modus in gebruik te nemen. Vervolgens sloten we de Orbi-router bedraad aan op een plek helemaal links in huis en de draadloze Orbi-satelliet hebben we helemaal rechts in huis gezet. Op die manier kregen we – in combinatie met de router in de meterkast in het midden van het huis – een uitstekende WiFi-dekking. Helemaal blij werden we van de beschikbare snelheid. Onze huidige access points boden een maximale snelheid van 144 en 216 Mbps. De Orbi-router en –satelliet leveren alle twee een maximale snelheid van 867 Mbps. Ook konden we op een apart kanaal de maximaal snelheid van 1733 Mbps zien waarmee beide apparaten met elkaar in verbinding staan. In de praktijk worden deze snelheden echter niet gehaald. Van onze 150 Mbps internetverbinding konden we in het hele huis tussen de 40 en 50 Mbps gebruiken en dat is in de praktijk meer dan toereikend.

netgear-orbi-06

Conclusie

Breepunt PlusPuntHet Netgear Orbi WiFi-systeem doet wat het beloofd: een goede WiFi-dekking door het hele huis. De standaard installatie verloopt probleemloos, maar het instellen van de AP-modus was niet zo eenvoudig. Dat moet gemakkelijker kunnen. Desondanks zijn we zeer te spreken over de Orbi: nog nooit hadden we zo een goede WiFi-dekking in huis en ook de snelheid was door het gehele huis prima. Het Netgear Orbi WiFi-systeem (router en één satelliet) kost € 429,- en is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com. Op basis van de prima werking is een Breekpunt PlusPunt dik verdiend! Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.netgear.nl.