Door 20 oktober 2016 Lees verder →

Denon Heos HomeCinema Soundbar

Denon heeft onlangs de HEOS-reeks uitgebreid met een soundbar. Net als de Sonos Playbar is de Denon HEOS HomeCinema soundbar in eerste instantie bedoeld voor een beter TV-geluid, maar ook geschikt voor het afspelen van muziek. De HomeCinema soundbar wordt standaard geleverd inclusief een draadloze subwoofer, die overal in de kamer kan worden geplaatst. Wij probeerden deze nieuwe set uit.

denon-heos-homecinema-01

De HEOS HomeCinema set wordt geleverd in een royale doos. In deze doos vinden we de soundbar, een compacte subwoofer, de nodige kabels en een handleiding. Vooral het meeleveren van een draadloze subwoofer is een pluspunt. De HEOS HomeCinema set is vrij eenvoudig aan te sluiten. De vrij lange en relatief platte soundbar plaatsen we uiteraard voor de televisie, waarbij het handig is te weten dat de infrarood-signalen van de tv-afstandsbediening door de soundbar worden doorgeseind naar de infrarood-ontvanger van de TV mocht deze onverhoopt door de soundbar worden geblokkeerd. De soundbar kan via een optische kabel of een HDMI-kabel op de TV worden aangesloten. Aangezien de HomeCinema soundbar HDMI-ARC ondersteunt, waardoor het geluid van de op de TV aangesloten apparaten ook via de soundbar wordt afgespeeld, prefereren wij de HDMI-aansluiting. Ook beschikt de soundbar over een extra HDMI-IN poort waarop bijvoorbeeld een spelcomputer kan worden aangesloten. Een cd-speler kan eventueel via de analoge AUX-ingang of de digitale coax-ingang worden aangesloten. Aan de achterzijde zien we verder nog een netwerk- en USB-poort. De losse subwoofer plaatsen we elders in de kamer uit het zicht.

denon-heos-homecinema-02

App

De volgende stap is de soundbar koppelen aan de HEOS-app. Deze app kan men gratis downloaden in de Apple App Store (iOS) of Google Play Store (Android). Het koppelen vindt plaats via een meegeleverde kabel die men aansluit op de hoofdtelefoonuitgang van smartphone of tablet en de soundbar. Nadat deze verbinding is gelegd, kan men door middel van een kort stappenplan de soundbar in gebruik nemen. Tijdens dit proces moet men de app toestemming geven om de microfoon van smartphone of tablet te mogen gebruiken en daarna moet men op de knop Connect achterop de soundbar drukken. In de stappen daarna dien je het wachtwoord van het WiFi-thuisnetwerk in te geven, zodat de soundbar later ook zelfstandig met het draadloze netwerk in verbinding staat. Eventueel kan men hiervoor ook gebruik maken van een ethernetkabel. Als men de TV via de HDMI-ARC poort heeft aangesloten, dan kan men het volume gewoon regelen met de afstandsbediening van de TV. Voor alle andere functies dient men de HEOS-app te gebruiken. Deze telt drie die dialoogvensters die onderaan de app zijn te selecteren, te weten Ruimtes, Muziek en Huidige. In Ruimtes staat de soundbar met eventueel andere al aanwezige HEOS-toestellen. Door hier de HEOS HomeCinema te verslepen naar een ander HEOS-apparaat elders in huis kan je muziek, maar ook het TV-geluid in meerdere kamers synchroon laten afspelen.

denon-heos-homecinema-03

Muziek

In het dialoogvenster Muziek staan alle muziekopties onder elkaar. Hier kan men muziek selecteren bij Spotify, Deezer, Napster, SoundCloud en Tidal, maar ook eigen muziekbestanden op het thuisnetwerk of op het toestel. Internetradio is via TuneIn beschikbaar en het is ook mogelijk om een USB-schijf achterop de soundbar aan te sluiten om via de optie USB-muziek muziekbestanden af te spelen op de soundbar. De optie Deze iPhone biedt toegang tot Apple Music en de mediabibliotheek, en via de optie Muziekservers zijn alle muziekservers in het thuisnetwerk te benaderen. Afspeellijsten kunnen worden beheerd via de gelijknamige optie en in Geschiedenis kan men bijhouden wat er zoal is afgespeeld. Hiervoor is wel een HEOS-account nodig. De optie Ingangen toont een lijst met alle fysieke aansluitingen op de soundbar, te weten AUX In, Optical IN, Coaxial In, HDMI ARC en HDMI in. Door er op te tikken, selecteert men de desbetreffende bron. Via Favorieten kan men zijn of haar favorieten benaderen.

denon-heos-homecinema-04

TV-kijken

Een soundbar schaffen de meest mensen vooral aan om het schrale TV-geluid te verbeteren. Vooral bij speelfilms en TV-series is goed geluid een groot pluspunt. In het venster Huidige kan men via een schuifbalk het volume regelen, maar ook de gewenste Geluidsmodus – Film of Muziek – selecteren. Via de optie Dialoog Verbeteringen kan men de helderheid van de spraak verbeteren en de optie Nacht Modus is bedoeld om het geluid ’s avonds laat of ’s nachts automatisch binnen de perken te houden. Om het geluid te testen hebben we een DTS 2015 Demo Disc gebruikt. Op deze Blu-Ray disc staan diverse trailers en muziekstukken. Scènes uit Dawn of the Planet of the Apes, The Hunger Games en X-Men komen zeer overtuigend over. Pluspunt is dat ook bij actiefilms de dialogen dankzij de optie Dialoog Verbeteringen ondanks het geweld goed verstaanbaar blijven. Een soundbar plus subwoofer kan natuurlijk niet een volledig 5.1 surround geluid weergeven, maar de spreiding van het geluid is dusdanig dat er toch een goed ruimtelijk gevoel ontstaat. We hebben overigens wel in de equalizer de subwoofer iets hoger gezet (+5) om een wat voller geluid te krijgen. Hier kan men eventueel ook de hoge en lage tonen van de soundbar naar wens aanpassen. Via Instellingen > Mijn apparaten > HEOS HomeCinema > Status-LED kan men eventueel ook de helderheid van het LED-lampje op de soundbar dimmen of helemaal uitzetten.

denon-heos-homecinema-05

Conclusie

Echt 5.1 surround geluid is met een soundbar niet haalbaar, maar het ruimtelijke geluid van de HEOS HomeCinema stelde niet teleur. De installatie via de app verliep probleemloos en de geluidskwaliteit is zeer goed. Een groot pluspunt is de standaard meegeleverde draadloze subwoofer, die men op elke willekeurige plek in de kamer kan zetten en mede zorgdraagt voor een vol en rijk geluid. De Denon HEOS HomeCinema Soundbar heeft een adviesprijs van € 799,- en biedt heel veel waar voor dat geld. De set is onder andere te koop bij Bol.com. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.denon-hifi.nl/nl/heos-homecinema.

Geplaatst in: Beeld & Geluid