Door 29 september 2016 Lees verder →

Philips Hue Motion Sensor

Nieuw van Philips Lighting is de Philips Hue Motion Sensor. Met behulp van deze bewegingssensor worden lampen op basis van beweging bediend. De gevoelige sensor zorgt ervoor dat lampen binnen een halve seconde na het detecteren van een beweging aangaan. En dankzij een ingebouwde daglichtsensor weet de bewegingssensor tevens of er wel of niet voldoende licht in de kamer is. Is dat niet het geval, dan gaat de verlichting aan. Met behulp van Philips Hue app kan de Hue Motion Sensor worden gepersonaliseerd. Wij namen de proef op de som.

philips-hue-motion-sensor-01

Naast de eerder geïntroduceerde Philips Hue Tap en de Philips Hue Dimmer, is de Hue Motion Sensor het derde schakelapparaat in het Hue gamma. De in crèmekleur uitgevoerde Motion Sensor is circa 2 cm diep en ruim 5 cm in het vierkant. Aan de voorzijde zien we in het midden de bewegingssensor in de vorm van een melkwit bolletje en daarboven zit een kleinere daglichtsensor. Dankzij deze ingebouwde daglichtsensor weet de bewegingssensor of er al voldoende licht in de kamer is. De lampen worden alleen ingeschakeld als het nodig is. Naast het feit dat het een energiebesparing kan opleveren, biedt de sensor ook comfort. Een kamer wordt ’s avonds automatisch verlicht als iemand binnenkomt met volle handen. Anderzijds gaat gedimd licht aan als men ’s nachts richting het toilet gaat. De sensor wordt geleverd inclusief een al in het apparaat geplaatste batterij en wandbevestigingsmateriaal in de vorm van een rond magneetje (met schroeven en plug). Door het plastic lipje aan de achterzijde bij het batterijcompartiment los te trekken, wordt de batterij geactiveerd en is de Hue Motion Sensor gereed voor gebruik.

philips-hue-motion-sensor-06

Instellen

Het instellen van de Philips Hue Motion Sensor is eenvoudig. Na het lostrekken van het lipje gaat er een klein LED-lampje onder de bewegingssensor oranje flikkeren en kan men het apparaat in gebruik nemen. Open daartoe de Philips Hue-app en klik in Instellingen rechtsboven. Tik op Accessoire configuratie en in het volgende scherm op het Plusteken. In het scherm Accessoire toevoegen tikken we op de derde optie Hue motion sensor. Het systeem gaat nu zoeken naar de motion sensor. Zodra de sensor succesvol met het Hue-systeem is verbonden, verschijnt het venster Sensor toevoegen waarin de kamer kan worden geselecteerd waar men de sensor wil gaan gebruiken. Afhankelijk van het type kamer wordt een plattegrond getoond met de opmerking dat men ervoor moet zorgen dat de sensor zodanig wordt geplaatst dat het de ingangen van de desbetreffende ruimte dekt. Heeft men de sensor geplaatst, tik dan op Begrepen. In het volgende scherm staan de standaardinstellingen van de motion sensor vermeld. Zo zal de sensor overdag van 08.00 tot 23.00 uur fel licht activeren, mits er niet voldoende daglicht is. ’s Nachts zal beweging een nachtlampje activeren. Als er vijf minuten geen beweging is gedetecteerd, zal de geactiveerde verlichting eerst dimmen en vervolgens automatisch uitgaan. Klik op Gereed om deze instelling te accepteren. De Hue Motion Sensor is nu geïnstalleerd.

philips-hue-motion-sensor-04

Aanpassen

De standaardinstellingen zullen in de meeste situaties voldoen. Het is echter ook mogelijk om deze in der Hue-app handmatig aan te passen. Tip daartoe in de app linksboven op Instellingen en vervolgens op de optie Accessoire configuratie. Selecteer in de lijst accessoires de zojuist geïnstalleerde bewegingssensor, in ons geval Keuken sensor geheten, door er op te tikken. Nu verschijnt een venster waarin men van boven naar beneden de locatie van de sensor, de detectie overdag, de detectie ’s nachts en het uitschakelen kan wijzigen. Wij passen de starttijd van de optie Dag aan naar 10.00 uur en die van Nacht naar 01.00 uur. Het al na 5 minuten uitgaan, vinden we wat aan de snelle kant, dus die wijzigen we naar 10 minuten. Onderaan dit venster staan onder de noemer Geavanceerde instellingen nog twee opties, te weten Daglicht gevoeligheid en Bewegingsgevoeligheid. Via deze opties kan men eventueel de gevoeligheid van beide ingebouwde sensoren aanpassen. Men doet er verstandig aan om de Daglicht gevoeligheid zo rond het invallen van de avond via de schuifbalk goed in te regelen. De standaardinstelling was in onze situatie in elk geval veel te hoog. Tik na elke aanpassing op Bewaar om de gedane wijzigingen op te slaan. De motion sensor is nu aangepast aan onze wensen.

philips-hue-motion-sensor-05

Praktijk

Wij hebben de Hue Motion Sensor bij ons in de keuken geplaatst. Dat is een plek waar we nog wel eens met onze handen vol met boodschappen of met borden naar binnen lopen. Het apparaat werkt op batterijen, is volledig draadloos, makkelijk richtbaar en heeft een magnetisch bevestigingsrondje. Dankzij dit magnetische bevestigingsrondje konden we de sensor zelfs zonder te boren op een metalen ondergrond in de keuken plaatsen. De sensor staat continu in verbinding met het Philips Hue verlichtingssysteem. Op een Philips Hue Bridge kunnen maximaal 12 van dit soort bewegingssensoren worden aangesloten. Dat zal voor de meeste huizen voldoende zijn. In plaats van continu ’s avonds een lamp te laten branden in de keuken, kunnen we dankzij deze sensor nu de verlichting standaard uit laten. Pas als we binnenkomen, springt de Hue keukenverlichting automatisch aan, en dat bevalt prima! Mensen met huisdieren doen er verstandig aan om de optie Bewegingsgevoeligheid dusdanig in te regelen – er kan gekozen worden uit de standen Laag, Midden en Hoog – dat de verlichting niet aan gaat als de hond of kat langs loopt. Dat is een kwestie van uitproberen.

philips-hue-motion-sensor-02b

Conclusie

Breepunt PlusPuntDe nieuwe Philips Hue Motion Sensor kost € 39,95. Dat geld kan men terugverdienen, want dankzij de slimme combinatie van bewegings- en daglichtdetectie zorgt de Philips Hue Motion Sensor voor energiezuinige verlichting. De installatie is kinderlijk eenvoudig en ook het aanpassen en optimaliseren van de ingebouwde bewegings- en daglichtsensor is niet moeilijk. Op basis van het gebruiksgemak en de prima prijs/kwaliteitverhouding kennen wij de Philips Hue Motion Sensor een Breekpunt Pluspunt toe. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www2.meethue.com/nl-nl/.

Geplaatst in: Breekpunt Pluspunt, Domotica