Door 27 september 2016 Lees verder →

Netgear PowerLINE WiFi 1000

De Netgear PowerLINE WiFi 1000 is een set van twee Powerline-adapters en bedoeld om in huis een computernetwerk via het stroomnet op te zetten. Tevens kan men met deze set het WiFi-bereik uitbreiden. Beide adapters van deze kit hebben geen geïntegreerd stopcontact, zodat je bij gebruik van deze adapters wel een stopcontact moet opofferen. Volgens opgave van de fabrikant zou deze kit een maximale snelheid van 1000 Mbit/s bieden. Wij namen de proef op de som.

netgear-powerline-wifi-1000-01

De Netgear PowerLINE WiFi 1000 set bestaat uit twee powerline-adapters met elk een Gigabit LAN-aansluiting: de kleinste powerline-adapter sluit men aan op de router en de ander (met WiFi-accesspoint) stopt men elders in huis in een stopcontact. Het netwerkverkeer wordt nu via het elektriciteitsnet in huis naar de op deze adapter via de Ethernet-poort aangesloten computer geleid. Deze zogeheten powerline-techniek is al jaren een stabiele standaard en haalt in de praktijk ook een behoorlijke snelheid. De op de verpakking vermelde 1000 Mbit/s wordt echter bij verre na niet gehaald. De feitelijke overdrachtssnelheid is afhankelijk van diverse factoren, zoals de afstand tussen beide adapters en het aantal elektriciteitsgroepen in huis. In de praktijk bleek de feitelijke snelheid voor de meeste taken echter meer dan toereikend. Voor het beveiligen van de verbinding bezitten de adapters een eigen security-ID.

netgear-powerline-wifi-1000-02

Eenvoudige installatie

De installatie is super eenvoudig. Je plugt een meegeleverde netwerkkabel in de LAN-poort van de Netgear PL1000 adapter en de andere kant van de kabel steek je in de (modem)router. Daarna stop je de adapter in een stopcontact. Doordat de PL1000 niet over een ingebouwd stopcontact beschikt, raak je wel een stopcontact kwijt. De PL1000 adapter is echter wel dusdanig compact dat deze stekkers ernaast niet zo snel in de weg zal zitten. De tweede adapter PLW1000 stop je in een stopcontact elders in huis waar je een netwerkverbinding nodig hebt. De adapter meldt zich vervolgens zelf automatisch aan bij het basisstation. Het Ethernet LED-lampje gaat branden als er verbinding is gemaakt met het basisstation. Om de verbinding te beveiligen drukt men op het Security knopje aan de onderkant van de adapter bij de router en binnen 2 minuten op hetzelfde knopje aan de zijkant van de PLW1000 adapter elders in huis. De verbinding is dan conform 128 BIT AES (Advanced Encryption Standard) beveiligd. In principe hoeft men na bovenstaande installatie niets meer te doen en kan men de uitbreiding van het netwerk via de Ethernet-poort benutten.

netgear-powerline-wifi-1000-03

WiFi

De PLW1000 adapter bezit echter tevens over een ingebouwd WiFi access-point, die gebruik maakt van de 2,4 en 5 GHz WiFi-frequenties. Via een webbrowser kan men tal van standaardinstellingen aanpassen. Daarvoor dient men met een op het draadloze netwerk aangemelde pc of tablet in te loggen op het webadres www.mywifiext.net met de inlognaam en wachtwoord die in de handleiding staan vermeld. Men komt dan op de Netgear genie pagina waar men in het tabblad Onderhoud bij Status vervolgens de standaard draadloze instellingen van de PLW1000 kan wijzigen. Zo kan men hier de namen (SSID) van het draadloze netwerk (2.4 en 5 GHz) en de uitzendkanalen wijzigen. Bij Powerline-status kan men de status van de Powerline adapters zien. Hier ziet men onder andere de feitelijke snelheid die in de huidige situatie haalbaar is. In onze geval lag de snelheid bij een stopcontact vlakbij rond de 500 Mbps, maar die snelheid kelderde flink naar 150 Mbps zodra we de adapter twee kamers verderop in het stopcontact staken. Dat is natuurlijk niet de beloofde 1000 Mbps, maar in de praktijk kan men over het algemeen met 150 Mbps wel prima uit de voeten. Bij de optie Wachtwoord instellen kan men het standaard wachtwoord vervangen door een eigen wachtwoord. In het tabblad Uitgebreid kan men bij Draadloze instellingen via vinkjes snel bepaalde functies in- en uitschakelen. Ook kan men hier de WPS-instellingen in- en uitschakelen. Vermeldenswaard is verder dat via de optie IP-adres instellen in het tabblad Installeren eventueel een statisch IP-adres kan worden ingesteld. In een thuisnetwerk met veel draadloze apparatuur is dat wel verstandig.

netgear-powerline-wifi-1000-04

Conclusie

In onze testomgeving kwamen we tijdens het streamen van een full-HD film (1080p) tot een maximale snelheid van 150 Mbps. Dat is beduidend minder dan de beloofde 1000 Mbps, maar in de praktijk voldeed de powerline-verbinding prima. Ook het streamen van muziek en surfen op internet gingen probleemloos. Minpunten zijn het ontbreken van een ingebouwd stopcontact en de adapters kunnen erg warm worden. Het installatiegemak is een groot pluspunt. Iedereen kan met deze kit in een handomdraai een beveiligde LAN-verbinding waar dan ook in het huis realiseren. Grootste pluspunt is echter de WiFi-functionaliteit. Met deze kit kan men prima het draadloze netwerkbereik in en rond het huis uitbreiden. De Netgear PowerLINE WiFi 1000 kit kost circa € 99,- en dat is gezien het gebodene alleszins redelijk. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.netgear.nl.

 

Geplaatst in: Diversen