Door 20 september 2016 Lees verder →

Review: Apple Woning-app met Philips Hue-lampen

Apple heeft onlangs iOS 10 vrijgegeven voor iPhone- en iPad-gebruikers. In deze nieuwste versie van Apple’s operating system zit ook een nieuwe app genaamd Woning. Deze app is in feite een verlengstuk van de al eerder geïntroduceerde HomeKit. Met de nieuwe Woning-app kan men tal van zaken in en rond het huis automatiseren. Het bedienen van de populaire Philips Hue-lampen is bijvoorbeeld mogelijk.

woning-01

Na een upgrade naar iOS 10 is de Woning-app automatisch aanwezig op iPhone of iPad. Zaken die in de vorige iOS-versie al aan HomeKit waren gekoppeld duiken automatisch op in de nieuwe Woning-app. In ons geval waren dat onze Philips Hue-lampen. Op het home-scherm van de app verschenen onder de noemers Favoriete scènes en Favorieten respectievelijk diverse Hue-scènes en alle Hue-lampen. Het geheel zag er echter nogal rommelig en onoverzichtelijk uit. Tijd dus om eens wat dieper in deze nieuwe app te duiken. De Woning-app maakt gebruik van een indeling met drie lagen. De bovenste laag is de woning. Een gebruiker kan men zijn of haar Apple ID lid zijn van een of meerdere (bijvoorbeeld een tweede woning of die van je ouders) woningen. Binnen elke woning kunnen meerdere kamers (laag 2) worden aangemaakt en elke kamer kan worden gevuld met HomeKit-compatibele apparaten die worden aangeduid met de term accessoires (laag 3).

woning-02

Aanpassen

Wie zoals wij al wat apparaten aan HomeKit had gekoppeld, krijgt deze automatisch in de nieuwe Woning-app te zien. Dat is aan een kant erg jammer, want dat betekent dat men een en ander handmatig moet aanpassen om de boel op orde te krijgen. Liever hadden we tijdens de eerste keer opstarten een optie gezien of we wel of niet alle huidige HomeKit-instellingen willen importeren of niet. Nu kregen we een rommelig scherm waarin onder Favorieten een groot aantal individuele Hue-lampen werd getoond. We hebben inmiddels 26 Hue-lampen in gebruik en die willen we niet allemaal individueel aansturen. Tijd dus om de zaak aan te passen. Dat is niet al te moeilijk, maar vergt wel de nodige handelingen. Als eerste stap maken we alle benodigde kamers aan door op Kamers te klikken en vervolgens via het pull-down menu linksboven te kiezen voor Kamerinstellingen. Via de optie Voeg kamer toe kan men nu een nieuwe kamer aanmaken. Geef de nieuwe kamer een herkenbare, maar onderscheidende naam en voorzie deze eventueel van een nieuwe kamerachtergrond door er een foto van te maken. Klik tot slot op Bewaar. Herhaal dit proces voor alle benodigde kamers.

woning-03

Kamers

De volgende stap is alle gevonden apparaten – in ons geval dus 26 Hue-lampen – naar de juiste kamer te verplaatsen. Ook dat is niet moeilijk. Men houdt onder Favorieten een van de getoonde lampen vast totdat deze wordt geopend. Vervolgens klikken we op de knop Details en selecteren bij Locatie de juiste kamer. We bevestigen de wijziging door op Gereed te klikken en tot slot sluiten we af door naast de getoonde schuifbalk te klikken. Dit proces herhalen we voor alle Hue-lampen. Nadat we alle lampen in de juiste kamer hebben geplaatst, is de volgende stap de lampen groeperen. We willen namelijk niet elke lamp individueel aan- en uitzetten. Een groep aanmaken gaat als volgt: open een accessoire (Hue-lamp) door deze vast te houden. Klik daarna op Details en kies in het volgende scherm onder Groep voor Groepeer met andere accessoires. Geef in het dialoogvenster Nieuwe groep de groep een onderscheidende groepsnaam en vink alle accessoires aan die je in de groep wilt opnemen. Sluit af door op Gereed te klikken en verlaat de groep. Dit proces herhalen we in alle kamers. Een eerder aangemaakte groep kan men eventueel weer verwijderen door in het menu van de groep te kiezen voor de optie Hef accessoiregroep op.

woning-04

Bediening

Nu we alle Hue-lampen in de Woning-app op kamerniveau hebben ingedeeld en gegroepeerd, kunnen we ze eenvoudig in- of uitschakelen door op het gewenste accessoire onder Favorieten op de homepage of in de desbetreffende kamer te klikken. Om een accessoire op de homepage onder Favorieten zichtbaar te maken, dient men in het bijbehorende menu de optie Zet in favorieten aan te zetten. Leg je vinger op het accessoire (of 3D Touch) om extra opties te raadplegen. Zo kun je in het getoonde scherm direct de helderheid aanpassen door de schuifbalk omhoog of omlaag te vegen. Tik linksonder op Kleur om de lamp of groep lampen een andere kleur te geven. Een cirkel met zes vooringestelde kleuren maakt het gemakkelijk om de kleur direct aan te passen. Om een eigen kleur te kiezen, dient men in het midden op Wijzig te klikken. Sleep het bolletje in de getoonde kleurencirkel naar de gewenste kleur en tik op Gereed om de lamp op deze kleur in te stellen. De zojuist ingestelde kleur kan men eventueel als standaardkleur instellen door een vinger op één van zes kleuren in de cirkel te leggen om deze in de nieuwe kleur te wijzigen. Tik op een lege ruimte om terug te keren naar de beginpagina van de Woning-app.

woning-05

Scènes

Scenes zijn verzamelingen acties die meerdere apparaten bedienen. Ook Hue-lampen kennen scènes. Standaard scènes in de Hue-app zijn Ontspannen, Lezen, Concentreren, Energie, Helder en Gedimd. Ook deze duiken per kamer vanzelf op in de Woning-app. Via de optie Toon in favorieten kan men ze ook zichtbaar maken op de startpagina. Ze nemen helaas veel ruimte op het scherm in, dus ga daar spaarzaam mee om. Met behulp van scènes kan men ook verschillende apparaten aan elkaar koppelen om bijvoorbeeld een bepaalde sfeer te creëren. Ben je een filmliefhebber? Maak dan een scène Bioscoop aan om de lichten te dimmen en bepaalde apparaten (via draadloze stopcontacten) uit te schakelen. Ook voor thuiskomen, weggaan en slapen kan men een scène aanmaken. Bij thuiskomen kun je bijvoorbeeld alle lichten laten aangaan, bij weggaan één of twee lampen aan laten staan en bij het slapen gaan het licht langzaam dimmen. Het aanmaken van een nieuwe scène gaat als volgt: open de Woning-app en tik rechtsboven op de plus-knop. Kies de optie Voeg scène toe en tik op Aangepast. Geef de nieuwe scène een naam en tik op de knop Voeg accessoire toe om apparaten te koppelen aan deze scène. Per accessoire kan men vervolgens instellen wat het desbetreffende apparaat moet doen zodra men de scène inschakelt. Het activeren van een scène kan in iOS 10 overigens ook via het Bedieningspaneel (van onder naar boven vegen) of via Siri. Let op: Siri herkent alleen scènes die als favoriet zijn aangemerkt.

woning-06

Automatisering

Rechts onderaan in de Woning-app staat de menu-optie Automatisering. Hiermee maak je de woning pas echt slim. Hier kun je instellen dat apparaten reageren als je van locatie verandert, een actie laten uitvoeren op een bepaald tijdstip, als een bewegingssensor iets detecteert of als een accessoire een specifieke actie uitvoert. Zo kan je hier bijvoorbeeld instellen dat automatisch het licht uitgaat als je de woning verlaat of dat de verlichting aangaat als je thuiskomt. Bij zonsondergang een Hue-lamp activeren of een bericht sturen wanneer er iets beweegt als je niet thuis bent? Het kan allemaal en de mogelijkheden zijn talrijk. Er is echter wel een beperking: om dit soort automatiseringsfuncties te laten werken, moet er altijd een apparaat in huis aanwezig zijn dat met de accessoires kan communiceren. Dit kan een 4e generatie Apple TV met tvOS 10 zijn, maar ook een iPad met iOS 10 die altijd thuisblijft. Op een iPad is deze functionaliteit in iOS 10 te activeren via Instellingen > Woning > Gebruik deze iPad als woninghub. Dit is in de praktijk wel erg onhandig, want die iPad moet in feite ook continu van stroom zijn voorzien. Apple zou er verstandig aan doen om net als Philips hiervoor een zogeheten ‘bridge’ te ontwikkelen die je op de router aansluit.

woning-07

Conclusie

De Woning-app is een uitstekende aanvulling op de HomeKit-functionaliteit in iOS 10. Het aansturen van Hue-lampen via het Bedieningspaneel door van onder naar boven te vegen op iPhone of iPad werkt in de praktijk nog het plezierigst. Op deze manier heeft men met één duimbeweging alle lampgroepen binnen handbereik, prima! De automatiseringsfunctie echter is betrekkelijk complex en de noodzaak van een woninghub in de vorm van een Apple TV of iPad is onhandig. Een apart verkrijgbare Woning-bridge à la Philips of Sonos zou onze voorkeur hebben. Desondanks is de Woning-app ons prima bevallen en kunnen wij elke bezitter van Hue-lampen aanraden om deze slimme app in gebruik te nemen!

Geplaatst in: Domotica