Door 18 augustus 2016 Lees verder →

Nexum TuneBox2

Nexum heeft met de TuneBox2 (model TB21) een uitgebreide versie van hun audio streaming oplossing op de markt gebracht. Met de TuneBox2 kan men zijn of haar klassieke stereosysteem geschikt maken voor het afspelen van online muziek. En dankzij een audio-ingang kan men ook vintage vinyl (langspeelplaten) draadloos door het hele huis afspelen. Wij namen de proef op de som.

Nexum TuneBox2 01Vrijwel iedereen heeft thuis in de woonkamer of elders in huis nog wel een ‘ouderwetse’ HiFi stereo-installatie staan. Moderne streaming muziekdiensten, zoals Spotify, Apple Music, Google Play Music enzovoort, kunnen via een dergelijke installatie niet worden afgespeeld. De TuneBox2 van Nexum biedt in dat geval uitkomst. Het apparaat biedt een eenvoudige en hoogwaardige manier om online muziek te streamen naar een HiFi-installatie. En dankzij de TuneBox2 WiFi-connectiviteit kunnen alle gebruikers die gekoppeld zijn aan dezelfde WiFi hotspot hun favoriete muziek via de TuneBox2 afspelen. Dit is veel eenvoudiger dan een enkele gebruiker koppelen via Bluetooth. En met TuneBox2 bent u tevens van die irritante geluidjes af die bij het binnenkomen van social media berichten of email door de muziek heen klinken.

Nexum TuneBox2 02

In de doos

De Nexum TuneBox2 wordt geleverd in een kartonnen doos met daarin een handleiding, voedingsadapter en drie kabels, te weten een micro USB-kabel voor de voeding, een 3.5mm naar 3.5mm audiokabel en een 3.5mm naar RC audiokabel. Het apparaat zelf heeft een omvang van 8,8×8,8x3cm en bezit aan de voorzijde een smal LED-lampje, een knop Party en een schakelaar om tussen de standen NET en AUX te schakelen. Aan de achterzijde zien we van links naar rechts de aan/uitschakelaar, een reset-knop, een micro-USB-poort voor de voeding, een 3,5mm Audio In, een 3,5mm Audio Out en een RJ45 netwerkaansluiting. Aan de onderkant zitten vier kunststof voetjes. De voor- en achterkant zijn van metaal en de behuizing is voorzien van een leerachtige structuur. Het apparaat is verkrijgbaar in donkerbruin en een lichte crèmekleur. Om het apparaat in gebruik te kunnen nemen, dient men eerst de gratis Nexum app te downloaden.

Nexum TuneBox2 03

App

De benodigde Nexum app is beschikbaar voor Android en Apple (iOS) tablets en smartphones. Na het downloaden van de app is de eerste stap het aansluiten van de voeding via de USB-kabel op de TuneBox2. Daarna verbinden we het apparaat met onze versterker via de meegeleverde 3.5mm naar RC-kabel. Via de schakelaar achterop zetten we de TuneBox2 aan; het LED-lampje aan de voorzijde gaat branden. We openen nu de Nexum app op onze iPad en klikken in het scherm Device List op Add Device (plusteken). In het volgende venster Connection Description wordt gevraagd om naar de Instellingen te gaan om daar via Wi-Fi verbinding te maken met de TuneBox2. Nadat we dat hebben gedaan, keren we terug naar de Nexum app. In de volgende stap kan gekozen worden uit drie verbindingsmogelijkheden, te weten Router Mode, Direct Mode en Extend WiFi AP Mode. We selecteren de eerste optie Router Mode en geven in het volgende venster het wachtwoord in van het thuisnetwerk. De app maakt de verbinding aan tussen TuneBox2 en ons thuisnetwerk en is daarna gereed voor gebruik.

Nexum TuneBox2 05

Muziek afspelen

Het afspelen van muziek is nu kinderlijk eenvoudig. De Nexum TuneBox2 ondersteunt de muziekbestandsformaten MP3, WAV, WMA, AAC, M4A, AIFF, Apple Lossless en FLAC. Men opent de standaard muziek app en via het pictogram Deel selecteren we de optie TuneBox. We selecteren een afspeellijst en voilà: de muziek streamt draadloos naar onze oude HiFi-versterker. De geluidskwaliteit wordt natuurlijk in hoge mate bepaald door de gebruikte geluidsinstallatie en speakers, maar bij ons klinkt het prima. Vanaf nu kunnen we ook elke online streaming muziekdienst afspelen op onze oude installatie. Maar het gaat nog verder: bij gebruik van meerdere TuneBox2 apparaten kan men de muziek de gebruiker laten volgen dankzij Smart Audio technologie. Kortom, met één druk op de knop kan men door het hele huis, ongeacht de bron, van zijn of haar favoriete muziek genieten. Voor fervente vinyl-liefhebbers is het aardig om te weten dat met de TuneBox2 (ModelTB21) het ook mogelijk is om een pick-up aan te sluiten op de TuneBox2 en de muziek vervolgens door het hele huis te streamen.

Nexum TuneBox2 04

Conclusie

Breepunt PlusPuntDe Nexum TuneBox2 doet wat het apparaat beloofd: een oude installatie omtoveren tot een moderne audiospeler met streaming opties. Veel moderne receivers hebben deze optie tegenwoordig standaard ingebouwd, maar als je tevreden bent over je huidige geluidsinstallatie en toch wilt beschikken over de mogelijkheid van audio streaming dan is de Nexum TuneBox 2 ideaal. Ook de installatie verliep vlekkeloos: we hadden het apparaat in no time aangesloten en werkend. De Nexum TuneBox 2 kost € 119,99 is dat geld dubbel en dwars waard. Op basis van het installatiegemak en de prima prijs/kwaliteitverhouding is een Breekpunt Pluspunt op zijn plaats. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.digitrading.nl.