Door 8 juli 2016 Lees verder →

Marantz NR1607 AV-receiver

Marantz heeft onlangs het startsignaal gegeven voor zijn nieuwe thuisbioscoopserie voor 2016. Met de Marantz NR1607 borduurt het bedrijf voort op de uiterst succesvolle reeks slank vormgegeven AV-receivers voor thuisbioscoopliefhebbers die geen concessies willen doen aan prestaties. Het compacte apparaat beschikt over de nieuwste audio- en videotechnologie met geavanceerde draadloze verbindingsopties, maximaal gebruiksgemak en energiebewuste prestaties. Wij voelden de Marantz NR1607 uitgebreid aan de tand.

Marantz NR1607 01

Een hoogwaardige AV-receiver die zeer weinig ruimte inneemt: dat is de belofte van de Marantz NR1607. Alle zeven geluidskanalen zijn voorzien van afzonderlijke eindtransistoren met een hoge stroomsterkte, waardoor de NR1607 ondanks een kast die net hoger is dan 10 cm toch een verrassend krachtig geluid levert. Met WiFi en Bluetooth, een dubbele antenne en dual-band voor een stabiele verbinding (ook in gebieden waar veelvuldig gebruik wordt gemaakt van WiFi) kun je muziek streamen via AirPlay, Spotify Connect, 10.000 internetradiozenders of lokale radiozenders – tot aan audio met hoge resolutie. De NR1607 is zo slank dat hij in elk tv-meubel past, maar levert desondanks het revolutionaire Dolby Atmos 3D-surroundgeluid dat je kent uit de beste bioscopen waarbij een overhead surroundgeluidsveld het ruimtelijke geluid versterkt. De NR1607 zal dankzij een firmware-update in de toekomst ook in staat zijn DTS:X-soundtracks te decoderen om helemaal afgestemd te zijn op deze nieuwe wereld van 3D-geluid.

Marantz NR1607 02

Video

De Marantz NR1607 heeft acht HDMI-ingangen, waaronder een die handig op het voorpaneel geplaatst is voor snelle aansluiting van videobronnen, en heeft een geavanceerd videogedeelte die de nieuwste HDMI 2.0a-specificatie ondersteunt, waaronder 4K Ultra HD 60Hz-video, 4:4:4 Pure Color-subsampling, High Dynamic Range (HDR) en 21:9-video, 3D en BT.2020 pass-throughondersteuning op iedere ingang. De NR1607 is daarnaast HD 2.2-compatibel voor 4k Ultra-HD- kopieerbeveiligde content, wat hem geschikt maakt voor de volgende generatie Blu-rayspelers, settopboxen en 4k Ultra-HD streams en downloads. De NR1607 is verder gecertificeerd door de Imaging Science Foundation en biedt een uitgebreide reeks instellingen voor videokalibratie (bedoeld voor ISF-technici) en ISF Day/ISF Night-videomodus. De NR1607 heeft voorts een geavanceerde videocomponent waarmee analoog en digitaal bronmateriaal kan worden geüpscaled tot Full HD 1080p of zelfs 4K Ultra HD voor een ultieme kijkervaring.

Marantz NR1607 04

Draadloos streamen

De Marantz NR1607 is voorzien van WiFi- en Bluetooth-functionaliteit voor draadloos streamen en beschikt daarnaast over een geavanceerd RF-transceiversysteem met dubbele antenne voor krachtige en foutloze streaming, zelfs in stedelijke omgevingen met veel RF-signalen. Maak via je WiFi-thuisnetwerk (of met een draadverbinding via de ethernetpoort) verbinding met internet en geniet van je favoriete muziek via streamingdiensten zoals Spotify Connect (afhankelijk van beschikbaarheid in je land), of kies uit duizenden internetradiozenders wereldwijd. AirPlay biedt kant-en-klare draadloze verbinding met je iPod Touch, iPhone, iPad, Mac OSX-computers en andere apparaten waarop iTunes draait, en de NR1607 kan bovendien via je thuisnetwerk muziek streamen via pc’s en NAS-apparaten. Met de gratis Marantz 2016 AVR Remote App, beschikbaar voor Android, iOS en de Kindle Fire, kun je de NR1607 bedienen via je smartphone of tablet.

Marantz NR1607 06

Installatie

De Marantz NR1607 AV-receiver wordt geleverd inclusief netsnoer, FM-binnenantenne, AM-raamantenne, microfoon voor geluidskalibratie met losse voet, afstandsbediening (inclusief 2 AAA-batterijen) en een snelhandleiding in 9 talen (waaronder Nederlands). Voor het aansluiten van TV, luidsprekers, subwoofer(s) en afspeelapparatuur dient men zelf voor de benodigde kabels te zorgen. Heeft men alle benodigde luidspreker-, subwoofer- en HDMI-kabels in huis, dan verloopt het installeren verder probleemloos. We sluiten de receiver aan op onze 4K TV met een HDMI-kabel, schakelen de receiver in en selecteren het desbetreffende HDMI-kanaal op de TV. Vervolgens doorlopen we de Setup Assistant op het scherm. Tijdens deze installatieprocedure wordt eerst de menutaal geselecteerd, de aanwezige luidsprekers en subwoofer9s) aangesloten, de aangesloten luidspreker setup gekalibreerd, een netwerkverbinding (vast of draadloos) tot stand gebracht, de TV-audio geselecteerd en tot slot alle overige apparaten aangesloten. De installatiewizard is duidelijk en de procedure wijst zich zelf. Een belangrijk onderdeel tijdens de installatie is de luidsprekerkalibratie. In onze 5.1 en 7.2 testopstellingen hebben we eerst uitgebreid geluisterd naar het geluid zonder kalibratie en vervolgens met kalibratie. De kalibratieprocedure is vrij simpel, maar wel effectief. Men sluit de meegeleverde Audyssey microfoon aan op de receiver en vervolgens kan men op minimaal 3 tot maximaal 6 (zit)plekken het geluid meten. Vervolgens moet voor elke zitplek een geluidstest (waarbij uit elke aangesloten speaker en subwoofer een reeks luide piepen komt) worden doorlopen. Na afloop worden de meetgegevens geanalyseerd en de opgeslagen in een kamerprofiel.

Marantz NR1607 05

Geluidskwaliteit

Is het geluid ook wezenlijk beter na deze kalibratieprocedure? De meeste luisteraars vonden dat dat absoluut het geval was. Het geluid klonk ruimtelijker en ook helderder. Een speciale Blu-Ray demo disc met samples uit diverse populaire speelfilms, video games en muziekclips ondersteunt deze conclusie. De videoclip Bailando van Enriques Iglesias klinkt ruimtelijker en transparanter dan ooit tevoren, terwijl de bas toch lekker aanwezig is. Ook scènes uit speelfilms als Mad Max: Fury Road, Transformers: Age of Extinction en Jupiter Ascending klinken prima. Dat geldt ook voor een gevechtsscène uit de populaire TV-serie Game of Thrones. Een firmware upgrade moet de NR1607 ook geschikt maken voor de gloednieuwe surroundindeling DST:X. Het aanbod van speelfilms met DTS:X is vooralsnog nog beperkt, maar de Marantz NR1607 is duidelijk klaar voor de toekomst. Waarbij we de kanttekening kunnen plaatsen, dat ons luisterteam al zeer te spreken is over het Dolby Atmos geluid dat de NR1607 via onze luidsprekers levert. We hebben daarbij gebruik gemaakt van een set Onkyo Atmos enabled speakers. Ook de geluidskwaliteit van MP3- en FLAC-muziekbestanden die via USB of via Bluetooth van een smartphone werden afgespeeld viel de meeste luisteraars niet tegen, maar het TV- en vooral het Surround filmgeluid beviel beduidend beter.

Marantz NR1607 03

Conclusie

De Marantz NR1607 beschikt weliswaar over een zeer uitgebreide ondersteuning voor het draadloos streamen van muziek, maar de NR1607 overtuigde vooral tijdens het kijken van speelfilms. Met name de 7.2 opstelling met Dolby Atmos Surround geluid klonk indrukwekkend. Het is dan ook vooral een prima AV-receiver voor liefhebbers van een wat meer geavanceerde thuisbios. Het apparaat is daarbij ook nog lekker compact en past probleemloos in de meeste TV-kasten. De Marantz NR1607 is verkrijgbaar in een zwarte of zilverkleurige uitvoering en de adviesprijs bedraagt € 799,-. Voor dat geld haalt men een uitstekende AV-receiver in huis die elke thuisbios naar een hoger plan tilt. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.marantz.nl.

Geplaatst in: Beeld & Geluid