Door 22 juli 2016 Lees verder →

LG 360 CAM

Het maken van 360 gradenfoto’s en –video’s wordt, mede getuige het snelgroeiende aanbod van 360 gradencamera’s, steeds populairder. Camerafabrikanten als Kodak, Nikon, Ricoh en Samsung hebben een dergelijke camera recent op de markt gebracht of aangekondigd. Daarnaast zijn er diverse andere fabrikanten, zoals 360Fly, Bubl, Giroptic 360CAM, LG, Panono en V360, die een 360 gradencamera op de markt hebben gebracht. In dit snelgroeiende aanbod is de 360 CAM van LG een opvallende verschijning. Reden voor ons om deze eens aan de tand te voelen.

LG 360 CAM 01

De LG 360 CAM is een sferische camera waarmee gedetailleerde 360 gradenfoto’s en 360 gradenvideo’s in 2K resolutie kunnen worden gemaakt. De LG 360 CAM wordt geleverd in een wit/groene verpakking. De camera weegt circa 75 gram (met plastic hoes 100 gram) en is slechts 3×9,7×2,5 cm groot. Het langwerpige apparaat bezit aan twee kanten een groothoeklens (elk met een beeldhoek van circa 205 graden) met daarachter een 13-megapixel beeldsensor. Beide beelden worden automatisch aan elkaar gemonteerd, wat resulteert in 360 gradenfoto’s met een resolutie van 16-megapixels (5660×2830 pixels) of 360 gradenvideo’s in 2K-kwaliteit (2560×1280). In het doosje vinden we naast de camera tevens een USB-oplaadkabel en een gebruikershandleiding in diverse talen (waaronder het Nederlands). Een USB-netvoedingsadapter en micro SD-geheugenkaart dienen eventueel apart te worden aangeschaft. Dat eerste zal voor de meeste mensen niet nodig zijn, want de camera kan eventueel via de USB-poort van elke computer of laptop worden opgeladen en daarnaast heeft bijna iedereen tegenwoordig wel een USB-netvoedingsadapter voor zijn of haar smartphone in gebruik. Hiermee kan men de camera ook opladen. De LG 360 CAM beschikt verder over 4 GB interne opslag, dus ook zonder micro SD-geheugenkaart kan men direct aan de slag. Wij steken echter een 32 GB micro SD-geheugenkaart in de camera.

LG 360 CAM slider2

Camera

Aan één kant van de camera zit onder het objectief een grote ontspanknop. Door hier op te klikken neemt men een 360 gradenfoto of door deze knop even ingedrukt te houden start men het maken van een 360 gradenvideo. Door er dan nogmaals op te drukken wordt het opnemen gestopt. Een klein rood flikkerend led-lampje boven de knop toont wanneer er een video-opname wordt gemaakt. Aan de zijkant zit de aan/uitknop en een indicatielampje voor de 180 en 360 graden stand. Men kan er namelijk ook voor kiezen (door de aan/uitknop even ingedrukt te houden) om slechts een van de twee lenzen te gebruiken. Aan de onderkant zien we een statiefschroefdraad en een klepje. Achter dit klepje zit de USB-C-poort en het micro SD-geheugenkaartslot. Plaatst men hier een kaartje in dan zal deze gebruikt worden op het opslaan van de gemaakte beelden. De camera wordt geleverd inclusief kunststof beschermhoes, die tevens dienst kan doen als voet. Door middel van een kliksysteem blijft de beschermhoes op zijn plaats. Vermeldenswaard is dat de LG 360 CAM compatibel is met YouTube en Google Street View. Het is dan ook mogelijk om direct na het maken van een 360 gradenfoto of -video deze te publiceren op YouTube of Google Street View.

LG 360 CAM slider

App

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de LG 360 CAM is een smartphone wel handig, want hoewel de camera ook zonder te gebruiken is werkt een en ander plezieriger als men een smartphone (Android of iOS) heeft met daarop de bij de 360 CAM behorende app. De smartphone kan dan dienst doen als zoeker en ook kan men via de app de gemaakte 360 graden-(video)beelden bekijken en uploaden. De eerste stap na het opladen van de accu, is dan ook het downloaden en installeren van de 360 CAM app. Wij hebben gebruik gemaakt van de iOS versie op onze iPhone 6 Plus. Het hoofdscherm van de 360 CAM app toont drie knoppen, genaamd Camera, Galerij en Instellingen. Rechtsboven zien we een knop Kies apparaten en onderaan hert scherm staan een knop Help. De werking is vrij simpel. Nadat men de 360 CAM heeft aangezet kan men via de knop Kies apparaten het desbetreffende 360 CAM-apparaat selecteren voor het inschakelen van de WiFi. Nadat men in de lijst het desbetreffende apparaat heeft geselecteerd, dient men via de WiFi-instellingen van de smartphone verbinding te maken met de camera. Dat is een beetje omslachtig en nadat de WiFi-verbinding tot stand is gekomen dient men zelf weer terug te keren naar de app. De camera en app zijn nu gereed voor gebruik.

LG 360 CAM 04

Instellingen

In de app drukken we nu op de knop Camera en in het volgende scherm zien we in het midden een rond beeld met daar boven en onder een aantal bedieningsknoppen. De ronde bol toont het beeld van één van de twee lenzen. Via de middelste (derde) knop bovenaan kan men eventueel van lens wisselen. De eerste knop toont de instellingen. Hier kan men onder andere de geluidskwaliteit wijzigen (van 5.1 naar 2.1), het LED-lampje uitzetten, de timer (3 of 10 sec) aanzetten en de resolutie wijzigen. Via de tweede knop Modus kan men een specifieke opnamestand (auto, nacht, lamplicht, landschap en sport) selecteren. Via de vierde knop kan men het op te nemen beeld wisselen van 360 naar 180 graden en omgekeerd. De laatste knop biedt de mogelijkheid om handmatig de witbalans, een belichtingscompensatie, de ISO-waarde en de sluitertijd aan te passen. Dit doet men door op een van de knoppen onder het ronde beeld te klikken en de schuifbalk rechts van het beeld aan te passen. Door de smartphone naar landscape stand te kantelen zijn de meeste functies nog gemakkelijker te bedienen. Al met al bezit de LG 360 CAM tal van opties om diverse beeldinstellingen handmatig te wijzigen. Zo kan men onder moeilijke lichtomstandigheden, toch een goed belicht beeld realiseren. Prima!

LG 360 CAM 06b

Bediening

Het maken van een 360 gradenfoto of –video is in de app net zo gemakkelijk als op het apparaat zelf. Onderaan het camerascherm staat een knop met links een fototoestel en rechts een videocamera. Drukt men op het fototoestel dan wordt er een 360 gradenfoto gemaakt en drukt men op de videocamera, dan wordt het opnemen van een video gestart. De knop verandert dan in een pauze- annex stopknop en rechtsboven zien we een rood opnamelampje verschijnen met een klokje ernaast dat de opnameduur weergeeft. De maximale opnameduur is 20 minuten. Door op de pauzetoets te drukken kan men de opname eventueel pauzeren. De zojuist gemaakte opname kan men bekijken door op de knop rechtsonder te drukken. De gemaakte opname wordt dan op de smartphone binnengehaald en afgespeeld. Via de knop linksonder kan men terugkeren naar het hoofdscherm. Via de knop Galerij heeft men hier toegang tot alle gemaakte opnamen. Via de knoppen erboven kan men wisselen tussen beelden die nog op de camera staan en al lokaal op de smartphone aanwezige (en dus eerder gedownloade) beelden. Via de middelste knop onderaan het scherm kan men meerdere beelden selecteren en downloaden naar de smartphone. Beelden verwijderen gaat op dezelfde manier via het prullenbakje rechtsonder. Via de knop Camera linksonder kan men direct terugkeren naar het opnamescherm. Al met al is de bediening van de app redelijk intuïtief.

LG 360 CAM 03

Praktijk

Is het werken met de LG 360 Cam en bijbehorende app niet al te moeilijk, dat geldt niet voor het maken van goede 360 gradenfoto’s. Uit de hand fotograferen is natuurlijk leuk, maar dan staat men ook steeds zelf op de foto. Dat is even leuk, maar gaat – selfies fanaten misschien daar gelaten – al snel vervelen. Gelukkig heeft de 360 CAM een handig hoesje dat ook als voetje kan fungeren en beschikt het apparaat tevens over een normale statiefschroefdraad. Wij hebben een klein flexibel Joby statiefje gebruikt en dat werkte prima. Dankzij de flexibele voetjes konden we de camera overal plaatsen. Daarna is het zaak om zelf buiten beeld te gaan staan, bijvoorbeeld achter een boom of in een andere kamer, en via de app de opname te maken. Het fotograferen van bijvoorbeeld interieurs gaat zo probleemloos, want het WiFi-bereik van de camera is prima. De beeldkwaliteit van de 360 gradenfoto’s is goed. Ook het automatisch aan elkaar stitchen van de twee groothoekbeelden gaat overal het algemeen goed. Slechts een paar keer konden we een duidelijke lasnaad zien. Vaak helpt het dan om de camera een kwart slag te draaien en de opname opnieuw te maken. Bij gebruik van het Joby statiefje zagen we de voetjes, maar dat is niet echt storend. Bij het maken van een 360 gradenbeeld heeft men ook vaak te maken met grote verschillen in belichting. Over het algemeen gaat de camera daar redelijk goed mee overweg en als het echt niet lukt dan kan men overschakelen naar handmatige instellingen. Om de foto’s te bekijken heeft men wel de app of een speciale viewer nodig. De ‘platte’ foto (zie hieronder) ziet er niet bepaald aantrekkelijk uit, maar in de app oogt het beeld prima. Men kan in het beeld rondkijken door de smartphone te draaien of door het beeld te swipen.

LG 360 CAM 08

Conclusie

De LG 360 CAM is een erg leuk apparaat om kennis te maken met een compleet nieuwe manier van beeldvervaardiging. We konden weinig minpunten ontdekken, behalve de ietwat omslachtige manier waarmee de WiFi-verbinding tussen camera en app moet worden gelegd. De fotokwaliteit is over het algemeen goed en de videokwaliteit is afhankelijk van de lichtomstandigheden redelijk tot goed te noemen. Voor een leuke herinnering aan bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje voldoet de LG 360 CAM prima. Daarbij is vooral de fun factor erg hoog. Het gebruiksgemak – mits de WiFi-verbinding tot stand is gekomen – van camera en app is uitstekend. Groot pluspunt is ook dat de camera niet eenkennig is en ook met andere smartphones dan die van LG werkt. De LG 360 CAM kost € 279,99 en dat is gezien het gebodene al met al best redelijk te noemen. De LG 360 CAM is onder andere te koop bij Bol.com. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.lg.nl.

Geplaatst in: Fotografie & Film