Door 18 juli 2016 Lees verder →

Review: Canon PowerShot G7 X Mark II

Canon heeft met de PowerShot G7 X Mark II een nieuw topmodel in de reeks PowerShot compactcamera’s op de markt gebracht. De nieuwe PowerShot G7 X Mark II is gebaseerd op de veelgeprezen PowerShot G7 X en de eerste compact met Canon’s nieuwe DIGIC 7-processor. De camera heeft een 21-megapixel CMOS-beeldsensor en een 4.2x optische zoomlens. Dit alles is ondergebracht in een compacte behuizing. Wij voelden dit nieuwe topmodel aan de tand.

Canon PowerShot G7 X Mark II 01c

De compacte body van de PowerShot G7 X Mark II kent een intuïtieve bediening en geeft directe toegang tot de bedieningsknoppen die je het vaakst nodig hebt. De DIGIC 7 beeldprocessor geeft de camera aantoonbaar meer verwerkingsvermogen. Deze processor maakt hoge scherpstelsnelheden en 8 bps RAW-reeksopnamen mogelijk, vermindert ruis en helpt je de meest vluchtige momenten vast te leggen. De Lens Control Ring van de PowerShot G7 X Mark II biedt je snel toegang tot de belangrijkste instellingen met de mogelijkheid om snel te schakelen tussen stapsgewijze aanpassingen, zoals diafragma, sluitertijd en ISO-waarde, en meer vloeiende wijzigingen zoals scherpstelling. De combinatie van de heldere F1.8-2.8 zoomlens, de 1.0-type CMOS-beeldsensor en de DIGIC 7 beeldprocessor biedt meer flexibiliteit om zelfs bij maximale zoom onder de moeilijkste condities te fotograferen. De verbeterde Optical Image Stabilizer met Dual Sensing IS-technologie zorgt voor vermindering van cameratrillingen en helpt de invloed van bewegingen van hand of lichaam tegen te gaan om zo haarscherpe opnamen vanuit de hand te maken.

Canon PowerShot G7 X Mark II 01

Connectiviteit

De vele connectiviteitsfuncties van de camera zijn direct toegankelijk via de WiFi-knop. Dynamic NFC stelt je in staat met een tik verbinding te maken met slimme apparaten, zoals het Canon Connect Station CS100. Delen en back-ups maken in de cloud was nog nooit zo eenvoudig: zodra je online bent, maakt Image Sync automatisch een reservekopie van je bestanden. Je opnamen kunnen ook worden gedeeld naar irista van Canon, waar je meer ruimte hebt om hoge resolutie foto’s op te slaan en waar je fotogalerijen kunt aanmaken die je wereldwijd met vrienden kunt delen. Zodra je klaar bent om je foto’s te delen, stelt in-camera RAW-beeldbewerking je in staat om het bestandstype te kiezen en aanpassingen aan te geven, terwijl je ook blijft beschikken over de originele opname met de maximale resolutie. Videoliefhebbers kunnen erop vertrouwen dat de PowerShot G7 X Mark II Full HD-video’s maakt die ongekend helder zijn. De volledig handmatige bediening geeft je toegang tot elke belichtingsinstelling en laat je exact de juiste compositie en uitstraling kiezen die bij jouw videostijl past. De DIGIC 7 beeldprocessor stelt je in staat onderwerpen beter te volgen, zodat je alles kunt registreren – van wisselende gelaatsuitdrukkingen tot onverwachte bewegingen.

Canon PowerShot G7 X Mark II 02

Praktijk

Fotograferen met de PowerShot G7 X Mark II is bijzonder plezierig. De camera is lekker compact en dankzij het uitklapbare 3 inch LCD-scherm ook bijzonder flexibel. De kleine uitstulpingen aan de voorzijde en bij de duim zorgen voor een goede handligging. De camera start ook lekker vlot op en is snel gereed voor gebruik. In de stand Auto is de G7 X Mark II een veredelde point-&-shootcamera die alles voor u regelt. En door op de functieknop in het midden van de multi-selector aan de achterzijde te klikken komt u in een snelmenu waarin de belangrijkste beeld- en camera-instellingen, zoals scherpstelmethode, AF-bediening, beeldkwaliteit, videokwaliteit, zelfontspanner, ND-filter, ISO-waarde, witbalans, beeldstijl, lichtmeetmethode en optimalisatie helderheid, snel kunnen worden gewijzigd. Ideaal voor beginners. De G7 X Mark II is echter ook prima geschikt voor de meer ervaren digitale fotograaf. In de programmastanden Tv, Av en M zijn sluitertijd en/of diafragma (standaard) via de brede draairing rondom het zoomobjectief vrij vlot te wijzigen. Welk opnameprogramma men ook heeft ingesteld, voor het bepalen van de compositie is men aangewezen op het 3 inch LCD-kleurenscherm. Via de knop Info kunnen eventueel een raster, digitale horizon en Live Histogram op het LCD-scherm worden getoond. Het verplaatsen van het scherpstelpunt gaat dankzij het aanraakgevoelige LCD-scherm lekker vlot. En met één druk op de knop Menu wordt het scherpstelpunt in het centrum teruggeplaatst. Handig! Via knoppen op de multi-selector zijn de functies macro, drivemodus en flitser toegankelijk. Met de rode knop start men de videofunctie. De ontspanknop was naar onze smaak iets te gevoelig.

Canon PowerShot G7 X Mark II 03

Beeldkwaliteit

De Canon PowerShot G7 X Mark II bezit een 21-megapixel beeldsensor. Dat resulteert in beelden met een maximale resolutie van 5472×3648 pixels in de stand 3:2. Lagere resoluties zijn in alle beeldverhoudingen (16:9, 3:2, 4:3 en 1:1) beschikbaar. Voor wat betreft compressie kan er gekozen worden uit de instellingen Fijn en Superfijn. De beelden worden opgeslagen in JPEG-, RAW- en JEPG+RAW-formaat op een Secure Digital geheugenkaart. Voor wat betreft kleurruimte ondersteunt de G7 X Mark II alleen sRGB. Wij hebben onze JPEG-testopnamen gemaakt in de hoogste resolutie met compressiestand Superfijn. Op het gebied van beeldruis doet de G7 X Mark II het beter dan zijn voorganger. Dit is ongetwijfeld te danken aan de DIGIC 7-beeldprocessor. Beelden tot en met 3200 ISO zijn prima bruikbaar en ook de 6400 en 12800 ISO-beelden ogen na bewerking met een goed ruisonderdrukkingsprogramma ook nog acceptabel. Beelden gemaakt op 125 ISO bij voldoende licht zijn ronduit schitterend. De automatische witbalans functioneerde goed. Onze moeilijke testopstelling kwam zonder kleurzweem uit de camera. Ook scherpte en contrast waren prima. Over het algemeen levert de PowerShot G7 X Mark II – zeker bij lagere ISO-standen – zeer fraaie beelden.

Canon PowerShot G7 X Mark II 04

Conclusie

De Canon PowerShot G7 X Mark II heeft een adviesprijs van € 699,99. Dat is stevig aan de prijs voor een compact. Voor hetzelfde geld kan men tegenwoordig namelijk ook al een compacte systeemcamera met verwisselbare objectieven, zoals de Panasonic Lumix DMC-GX80, kopen. Wie echter op zoek is naar een zeer compacte camera die gemakkelijk in een broekzak past en waarmee ook RAW-beelden kunnen worden geschoten, zou de Canon PowerShot G7 X Mark II zeker moeten overwegen. De beeldkwaliteit en het gebruiksgemak zijn namelijk zeer goed.

Kijk voor meer informatie op www.canon.nl.

Geplaatst in: Fotografie & Film