Door 6 juni 2016 Lees verder →

Nest Learning Thermostat

Van Nest verscheen onlangs de derde generatie Nest Learning Thermostat op de markt. Dit nieuwe model heeft niet alleen een nieuw design, maar biedt ook een verbeterde boilerondersteuning met warmwaterbediening op afstand en geavanceerde compatibiliteit met OpenTherm verwarmingssystemen. Het ontwerp is slanker en heeft een 40 procent groter scherm met een hogere resolutie. Met de vernieuwde gebruikersinterface kunnen temperaturen, waarschuwingen en berichten eenvoudiger worden afgelezen en de nieuwe softwarefunctionaliteit Afstandsweergave laat automatisch de doeltemperatuur of de tijd zien wanneer er beweging wordt gedetecteerd in de kamer.

Nest Thermostat 001

De derde generatie Nest Thermostat leert welke temperatuur je prettig vindt en programmeert zichzelf. De thermostaat weet hoe lang het duurt voor je huis verwarmd is, zodat het comfortabel is wanneer je arriveert. Wanneer je vertrekt schakelt hij automatisch je cv-ketel en boiler terug, zodat je energie bespaart. Nieuwe functionaliteiten van de derde generatie Nest Learning Thermostat zijn:

  • De Nest Thermostat kan nu ook de boiler (warmwatertank) aansturen. Het warmwaterschema kan vanaf een telefoon of de Nest Thermostat worden aangepast. Auto-Afwezig werkt samen met de boiler voor het besparen van energie wanneer er niemand thuis is (na twee dagen).
  • Nest maakt vanaf nu gebruik van OpenTherm om tweewegcommunicatie tussen compatibele cv-ketels en de derde generatie Nest Thermostat mogelijk te maken. Hierdoor kan precies berekend worden hoeveel gas er moet worden gestookt voor het handhaven van de gewenste temperatuur, in plaats van dat de cv-ketel gewoon aan en uit wordt gezet. Zo wordt er energie bespaard, blijft het comfort behouden en wordt de levensduur van de cv-ketel verlengd.
  • De nieuwe Nest Thermostat heeft een 40 procent groter, helderder scherm met hoge resolutie en nieuwe graphics, dat eenvoudiger van veraf kan worden afgelezen. De derde generatie Nest Thermostat heeft ook een iets dunner profiel, zodat hij vlakker op de muur kan worden geplaatst.
  • Voorheen moest de gebruiker redelijk dicht bij de Nest Thermostat komen om het scherm te activeren. Afstandsweergave maakt gebruik van de voordelen van de nieuwe hoge resolutie van het scherm, zodat nuttige informatie nu ook vanaf de andere kant van de kamer kan worden afgelezen. De thermostaat kan de doeltemperatuur weergeven en een analoge of digitale klok laten zien. Afstandsweergave kan ook uitgeschakeld worden.
  • Er is ook een nieuwe standaard voor de Nest Thermostat ontwikkeld. De standaard is ontworpen voor huizen die nog geen thermostaat hebben, of waar de oude thermostaat zich in een kamer bevond waar de temperatuur niet werd gereguleerd. Zo kan de Nest Thermostat optimaal geplaatst worden voor het detecteren van de temperatuur en de activiteit in huis.

Nest Thermostat 03b

Uitgebreide integratie

Net als de huidige generatie, biedt de derde generatie Nest Thermostat ook integratie met Nest Protect en Nest Cam. Wanneer bijvoorbeeld de Nest Protect een Let op of Noodalarm voor rook of koolmonoxide laat horen, verschijnt er niet alleen een melding in de Nest-app, maar ook een bericht op het scherm van de Nest Thermostat met informatie over wat er aan de hand is. De Nest Thermostat kan er ook automatisch voor zorgen dat de cv-ketel (op olie of gas) stopt met het verwarmen van het huis – een veel voorkomende bron van koolmonoxide binnenshuis. Dit voorkomt dat de cv-ketel de situatie nog verder verslechtert. Nest Protect verbetert ook de Auto-Afwezig functie van de Nest Thermostat, met aanvullende informatie over wanneer bewoners thuis of weg zijn. Verder kan de Nest Cam automatisch worden aangezet wanneer de Nest Thermostat in Thuis- of Afwezig-modus wordt geschakeld. Daarnaast kan de derde generatie Nest Thermostat communiceren met andere connected home producten van merken als Philips Hue, Osram, Bosch, Logitech en LG, om samen te werken, van elkaar te leren en – elk voor zich – de gebruiker van dienst te zijn door het huis veiliger, beter beschermd en zuiniger te maken.

Nest Thermostat 05

Installatie

De Nest Thermostat is geschikt voor de meeste verwarmingssystemen op olie en gas. Omdat bij de installatie van de Nest Thermostat wordt gewerkt met netstroom, wordt professionele installatie sterk aanbevolen. In ons geval werd de Nest Thermostat geïnstalleerd door een installateur van Feenstra. In de verpakking van de Nest Thermostat zit naast de thermostaat ook een zogeheten Nest Heat Link. Deze komt vlakbij de ketel te hangen en wordt direct aangesloten op de ketel. De Heat link maakt vervolgens draadloos of via de bestaande thermostaatdraden verbinding met de Nest Thermostat. In onze situatie wordt de thermostaat op de plek van de oude thermostaat geplaatst en aangesloten op de bestaande thermostaatdraden. Het is echter ook mogelijk om de Nest thermostaat in een losse houder elders te plaatsen en draadloos verbinding te laten maken met de Heat Link. De houder met thermostaat moet echter wel in de buurt van een stopcontact worden geplaatst voor netvoeding. De werking is daarna als volgt: als men op de Nest thermostaat de temperatuur hoger of lager zet, wordt dat – al dan niet draadloos – gecommuniceerd naar de Heat Link, die vervolgens de verwarming aan of uit kan zetten of modulerend kan aansturen. Daarbij meet de Nest thermostaat de kamertemperatuur en vergelijkt deze met de temperatuur die de gebruiker heeft ingesteld, de zogenoemde ‘gewenste temperatuur’. Als de kamertemperatuur onder de gewenste temperatuur komt, stuurt de Nest thermostaat een signaal naar de Heat Link om het verwarmingssysteem de opdracht te geven de verwarming in te schakelen. Nadat een en ander is aangesloten, dient men tot slot op de Nest Thermostat een stapsgewijze configuratie uit te voeren. Tijdens dit proces worden de taal, internetverbinding, locatie, apparaat en minimale temperatuur ingesteld. Dit proces wordt afgerond met een systeemcheck. Na de melding “Nest is nu geconfigureerd voor je systeem” is het systeem klaar voor gebruik.

Nest Thermostat 04

Bediening

De verwarming bedienen kan nu direct via de Nest thermostaat of via een gratis app. Door te draaien aan de ring rondom de thermostaat kan men de ingestelde kamertemperatuur verhogen of verlagen. Na een temperatuursverhoging verandert de schermkleur naar oranje en laat de thermostaat tevens zien hoe lang het gaat duren voor de gewenste temperatuur wordt bereikt. Door op het venster te drukken komt men in een venster met daarin vermeld de buitentemperatuur, de datum en tijd, de binnentemperatuur en de luchtvochtigheid. Er omheen zijn diverse opties zichtbaar, te weten Thermostaat, Energie, Schema, Instellingen en Adres, die door te draaien geactiveerd kunnen worden. Via de optie Thermostaat kan men door te drukken de verwarming uit- en weer inschakelen. De optie Energie toont – door te draaien – per dag het energieverbruik van de afgelopen week. Via Schema kan men een verwarmingsschema op weekbasis instellen en via Instellingen komt men in het instellingsmenu. In dit menu kan men tal van zaken, waaronder de taal, locatie, wifi enzovoort, instellen. Interessant is de optie Locatie, want hier kan men niet alleen de plaatsnaam opgeven, maar ook het type huis en het bouwjaar. Via de optie Adres kan men handmatig opgeven of men thuis is of afwezig. Het bedienen van de thermostaat door middel van draaien en drukken is redelijk intuïtief en werkte prima.

Nest Thermostat 01

App

De Nest Thermostat is ook draadloos te bedienen door middel van de Nest app. Deze app is gratis beschikbaar voor iOS en Android smartphones en tablets. De app is ook geschikt voor andere Nest producten, zoals de eerder door ons geteste Nest Cam en Nest Protect. Het venster van de Nest thermostaat toont – net als de feitelijke thermostaat – een cirkel met daarin de ingestelde temperatuur. Door met een vinger over de cirkel te schuiven of via pijltjestoetsen kan men de ingestelde temperatuur verhogen of verlagen. Net als op de thermostaat verandert de kleur in oranje als de verwarming aanspringt en wordt gemeld hoe lang het duurt voor de ingestelde temperatuur zal worden bereikt. Onder de cirkel zien we het percentage van de gemeten luchtvochtigheid of – na swipen – de actuele buitentemperatuur. Onderaan het scherm zien we de opties Verwarmen, Schema en Geschiedenis. Via Verwarmen kan men de thermostaat uitzetten en via Schema kan men een verwarmingsschema op weekbasis instellen. Dat gaat in de app een stuk gemakkelijker dan op de thermostaat. Via de optie Geschiedenis krijgt men een overzicht te zien van het energieverbruik van de afgelopen 10 dagen. Let daarin ook op de meldingen die aangeven waarom het energieverbruik op een bepaalde dag afwijkt van het weekgemiddelde. Via de knop Instellingen rechtsboven komt men in het menu Instellingen. Hier kan men tal van zaken, zoals de locatie van de thermostaat, de opties voor de functie Afwezig, de Nest Sense functionaliteit, het apparaat en de temperatuurschaal, instellen. Via de optie Technische gegevens krijgt men informatie te zien over de thermostaat en de Heat Link. Via de knop linksboven kan men het scherm verlaten.

Nest Thermostat 06

Praktijk

We hebben de Nest Thermostat nu een paar maanden in gebruik. Direct na de installatie hebben we een verwarmingsschema via de app ingevoerd. We hebben een vrij eenvoudig schema aangemaakt waarbij we de verwarming overdag hebben ingesteld op 20 graden en na 23.00 uur op 15 graden. Aangezien de Nest Thermostat ‘zelflerend’ is, bleek dat in de praktijk ook prima te voldoen. Het is namelijk vrij eenvoudig om de verwarming via de app of de thermostaat zelf – indien nodig – handmatig tussentijds aan te passen. Aardig is dat in de Energiegeschiedenis dit soort handmatige aanpassingen ook worden gesignaleerd. Een poppetjes-icoontje duidt op een handmatige aanpassing. Als we de verwarming bijvoorbeeld lager hebben gezet, dan verschijnt dit icoontje met de melding “Door je aanpassing ligt het energieverbruik onder het weekgemiddelde”. Een wolkjes-icoon duidt op een afwijking als gevolg van weersinvloeden. Doordat de Nest Thermostat zelflerend is, dook er na verloop van tijd ook een melding op dat de verwarming op basis van gesignaleerde afwezigheid minder had verbruikt. Prima!

Nest Thermostat 07

Conclusie

Breepunt PlusPuntDe Nest Themostat is een uitermate gebruiksvriendelijke thermostaat, die de gebruiker ook nog eens energie helpt te besparen. De bediening van de thermostaat is dankzij de brede roestvrijstalen draairing kinderlijk eenvoudig. Ook de Nest app is een toonbeeld van gebruiksgemak. Grootste pluspunt is de ingebouwde bewegingsdetectie, dat in de praktijk een handig hulpmiddel is gebleken om het energieverbruik te verminderen. Hierbij worden de eventueel in huis aanwezige Nest Protect rookmelders ook ingezet als bewegingsmelders. De Nest Learning Thermostat heeft een adviesprijs van € 249, – en is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com. De losse standaard wordt apart verkocht en kost € 34,99 bij Bol.com. Op basis van het gebruiksgemak kennen wij de Nest Learning Thermostat een Breekpunt Pluspunt toe. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.nest.com/nl/.

Geplaatst in: Breekpunt Pluspunt, Domotica