Door 4 mei 2016 Lees verder →

Technics SL-1200G draaitafel

Na de introductie van de CD, speelde draaitafelsystemen een ondergeschikte rol in de audiomarkt. Maar gezien de toenemende belangstelling bij consumenten voor grammofoonplaten, heeft Technics besloten een nieuw systeem voor HiFi-gebruik te introduceren. Technics heeft onlangs de specificaties bekend gemaakt van het nieuwe Grand Class direct-drive-draaitafelsysteem SL-1200G dat is ontwikkeld voor audiofielen die graag het unieke, warme geluid van analoge grammofoonplaten willen herontdekken en beleven.

Direct_Drive_Turntable_System_SL_1200G

Conventionele analoge draaitafels hebben vaak te kampen met het feit dat de geluidskwaliteit afneemt door kleine trillingen van de motor en schommelingen in de rotatiesnelheid, ook wel ‘cogging’ genoemd. Door de kennis en ervaring die Technics heeft opgedaan als de oorspronkelijke ontwikkelaar van direct-drive-draaitafelsystemen te combineren met een nieuwe direct-drive-motor zonder ijzeren kern, is het gelukt om het ‘cogging’-probleem op te lossen. Alle eventuele minuscule motortrillingen worden nog verder onderdrukt door uiterst nauwkeurige roterende positie-sensoren die worden aangestuurd door een door microprocessoren aangedreven systeem. Deze techniek is uniek voor de nieuwe draaitafels van Technics. Onderaan de motor zit een encoder die de precieze draaihoek detecteert om de draaitafels van Technics zo soepel mogelijk te laten draaien. Verder vermindert de constructie met twee rotoren de draaglast terwijl een hoge torsie behouden blijft. Deze constructie beperkt ook minuscule trillingen tijdens het draaien. Hierdoor kunnen de subtiele nuances en het warme geluid, waar liefhebbers van vinyl zo naar hunkeren, worden weergegeven.

Constructie

De draaitafel bestaat uit drie lagen die worden gevormd door een rigide constructie met een zware en gegoten messing, een aluminium plaat en een geluiddempend rubber dat de hele achterkant bedekt. Dit voorkomt onnodige resonantie en leidt tot een zeer grote stijfheid en vibratiedemping. De soepele rotatiestabiliteit en trage massa overtreffen zelfs de SP-10MK2 van Technics, de direct-drive-draaitafel die in het verleden wereldwijd werd gebruikt door radiozenders. De toonarm is gemaakt van zeer licht materiaal (magnesium) dat is koudgetrokken om de eigenschappen van het materiaal te verbeteren en het geluiddempende effect te verhogen. De toepassing van de oorspronkelijke balhoofdophanging van Technics waarbij de horizontale en de verticale rotatieas samenkomen in één centraal punt en uiterst nauwkeurige lagers in een cut-processed behuizing heeft geresulteerd in een grote initiële bewegingsgevoeligheid. Aan de drielagen-constructie van de SL1200MK5, die bestond uit gegoten aluminium, Bulk Moulding Compound (BMC) en een zwaar type rubber, is een vierde laag toegevoegd: een plaat eersteklas aluminium van 10 mm dik. Deze constructie uit vier lagen staat voor hoge rigiditeit en een topklasse afwerking en uitstraling.

De SL-1200G is in de herfst van 2016 beschikbaar voor verkoop. Een prijs is nog niet bekend.

Kijk voor meer informatie op www.technics.com/nl.

Geplaatst in: Beeld & Geluid