Door 16 mei 2016 Lees verder →

Canary All-in-One Security Camera

Het aanbod slimme beveiligingscamera’s groeit gestaag. Na beveiligingscamera’s van Nest, Netgear en Piper verscheen onlangs een compleet nieuwe speler op de Nederlandse markt genaamd Canary. Deze Amerikaanse fabrikant met hoofdkwartier in New York is na een succesvolle crowd funding campagne in juli 2013 van start gegaan. Hun eerste product, de Canary All-in-One Security Camera is nu ook in Nederland verkrijgbaar. Reden voor ons om deze nieuwkomer uitgebreid aan de tand te voelen.

Canary 01

De Canary All-in-One Security Camera wordt geleverd in een chique, vierkante doos met daarin de Canary beveiligingscamera, een USB-netvoedingsadapter, USB-kabel, setup-kabel, garantiefolder en twee Protected by Canary stickers. Deze stickers kan men aan de binnenkant van ramen plakken om ongenode gasten er op te attenderen dat het pand beveiligd is met een videobewakingssysteem. Om gebruik te kunnen maken van de Canary dient men eerst de bijbehorende Canary app (iOS en Android) naar de smartphone of tablet te downloaden. Wij gebruiken de iOS app op onze iPhone. Er is helaas geen aparte HD app voor de iPad beschikbaar, maar de iPhone app werkt ook op de iPad. De eerste stap is dat men via de app een gebruikersaccount bij Canary aanmaakt. Hiertoe dient men in het eerste venster een e-mailadres en een wachtwoord op te geven. Na het accepteren van de gebruiksvoorwaarden moet men door het ingeven van een voor- en achternaam, taalkeuze (alleen Engels of Duits), landcode en mobiele telefoonnummer het gebruikersprofiel completeren. Na het aanmaken van dit account wordt het tijd om de Canary zelf te installeren.

Canary 07

Installatie

De eerste stap is de Canary te ontdoen van alle plastic beschermfolies. Daarna steken we de USB-voedingskabel achter in het apparaat en sluiten het apparaat aan op het netstroom. De Canary geeft direct een teken van leven: aan de onderzijde van het apparaat gloeit een led-lampje. In de volgende stap worden de locatiegegevens op basis van GPS-data getoond en kan men de plaats opgeven waar men de Canary wil plaatsen. Wij kiezen uit de getoonde lijst namen voor Living Room. In de volgende stap dient de Canary te worden geactiveerd. Dit kan draadloos door middel van een bluetooth-verbinding of met behulp van de gele setupkabel. Onze Canary beschikt niet over bluetooth-functionaliteit, dus kiezen we hier voor de optie Yellow setup cable. In de volgende stap dienen we de internetverbinding, bedraad of WiFi, te selecteren. Wij kiezen WiFi en vullen in het volgende venster het wachtwoord in van ons thuisnetwerk. Nu wordt gevraagd om de Canary met behulp van de gele audiokabel te koppelen aan onze iPhone. We steken het ene eind van de kabel achter in de Canary en de andere kant van de gele kabel in de audio-aansluiting van de iPhone. De Canary brengt nu een beveiligde verbinding met de iPhone tot stand. Na afloop van deze procedure verwijderen we de gele kabel en is de Canary opgenomen in ons thuisnetwerk. Tot slot wordt de Canary automatisch van de laatste firmware voorzien. Na deze updateprocedure klikken we tot slot op Get Started. Eventueel kan men nu een tutorial bekijken waarin de werking van de app wordt uitgelegd.

Canary 02

App

De startpagina van de app ziet er betrekkelijk sober uit: in het midden staat de tekst Living Room met daaronder een grote knop Watch Live en daar weer onder een balkje met drie iconen die de actuele temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit in de desbetreffende ruimte tonen. Bij de functie luchtkwaliteit moet men denken aan het monitoren van schadelijke stoffen als ethanol, isobutaan, koolmonoxide en methaan. Zo is in de bijbehorende grafiek bijvoorbeeld goed te zien dat de luchtkwaliteit vermindert (toenamen koolmonoxide) als er veel mensen in de kamer zijn. Het wordt dan tijd om te gaan ventileren. Klikken we op de knop Watch Live dan krijgen we actuele beeld van de camera te zien. Het HD beeld is scherp en er kan eenvoudig met duim en wijsvinger worden in- en uitgezoomd. Bij weinig licht schakelt de camera automatisch over naar infrarood en toont een zwart-witbeeld. Linksonder staat de tekst Sound the siren en rechts de tekst Emergency call. Via de eerste optie kan men bij onraad de ingebouwde 95dB sirene op afstand activeren en via de tweede optie kan direct een alarmnummer worden gedraaid. Dit alarmnummer dient men via de Settings (daarover later meer) wel eerst op te geven. Via deze twee opties kan men dus op afstand actie ondernemen als er iets niet in de haak is. Via het kruisje linksboven sluit men het venster en keert men weer terug naar het startvenster. Via de knop linksonder kan men de status van de Canary wijzigen. De Canary kent drie standen, te weten Armed, Disarmed en Privacy. In de stand Armed zal de Canary bij bewegingsdetectie direct starten met het maken van een video-opname en notificaties versturen naar alle aangesloten mobiele gebruikers. In de stand Disarmed wordt alleen een video-opname gemaakt en in de stand Privacy worden camera en microfoon volledig uitgeschakeld. De knop (of knoppen bij meer gebruikers) ernaast toont het gebruikersprofiel en via View Timeline onderaan het venster krijgt men een overzicht te zien van alle gebeurtenissen. Hier kan men standaard alle opgenomen video’s van de afgelopen 12 uur bekijken. Dit kan men tegen betaling uitbreiden. De abonnementskosten variëren van $ 4,99 (2-Day Plan) via $ 9,99 (7-Day Plan) tot $ 29,99 (30-Day Plan) per maand. Bij de abonnementen men ongelimiteerd video’s downloaden.

Canary 06

Settings

Linksboven staat de naam die we tijdens de installatie aan ons huis hebben opgegeven en rechtsboven een knop Settings. Klikken we hierop dan zien we de volgende opties: Settings, Add another Canary, My profile, Get help, About Canary en Logout. Via Settings kan men bij de optie Plan het abonnementsplan aanpassen. Standaard kan men alle opgenomen video’s van de afgelopen 12 uur gratis bekijken, 3 video’s downloaden en 5 video bookmarks aanmaken. Direct na installatie kan men echter 7 dagen gratis gebruiken maken van het 7-Day Plan met 7-daagse videogeschiedenis en ongelimiteerde video downloads en 100 bookmarks. Via de optie Modes kan men de functie Auto-mode switching aanzetten en selecteren welke modus – Disarmed of Privacy – automatisch moet worden geactiveerd wanneer men thuis is. Bij Notifications kan men de gevoeligheid (van Low naar High) van de bewegingsdetectie instellen en bij Emergency Numbers de telefoonnummers van politie, ambulance en brandweer ingeven die men in geval van nood direct kan draaien. Bij Members worden de gebruikers en bij Devices de apparaten (maximaal 4 Canary-camera’s) beheerd. Via Add another Canary kan men eventueel een tweede, derde en vierde Canary aan het systeem toevoegen. My profile biedt toegang tot het eigen profiel en Get help tot de helpfunctie. About Canaray toont informatie over Canary en via Logout kan men uit het systeem uitloggen. Door onderaan de pagina op de huisnaam te klikken keert men weer terug naar het hoofdvenster. Al met al is de bediening van de app redelijk intuïtief en kwamen we niet voor verrassingen te staan.

Canary 08

Praktijk

We hebben twee gebruikers aangemeld op de Canary en gedurende een week de meldingen gevolgd. Wat handig is dat het hoofdvenster van de app niet direct een videobeeld toont. Hiermee voorkomt men onderweg onnodig dataverbruik als men de app raadpleegt. Pas als men op de knop Watch Live klikt wordt de videomodus geactiveerd. Overigens hoeft men door de optie Auto-mode switching zo in te stellen dat de Canary automatisch in Privacy modus gaat als men thuis is, eigenlijk verder niet om te kijken naar de Canary. Zodra beide bewoners van huis zijn, schakelt de Canary dan automatisch over op de Armed modus. Hierbij wordt gebruik gemaakt van geofencing-techniek waarbij de Canary in de gaten houdt of je smartphone nog binnen bereik van het WiFi-netwerk thuis is. Vergeet je per abuis je smartphone en ligt die nog thuis op de lader, dan zal de Canary dus denken dat je nog thuis bent! De Canary maakt in de stand Armed (herkenbaar aan het groene led-licht) automatisch een video-opname bij detectie van een beweging en stuurt vervolgens een notificatie naar alle gebruikers. Overigens is het wel verstandig om de gevoeligheid van de bewegingsdetectie te optimaliseren. Dit om te voorkomen dat men bij de minst geringe beweging al een melding krijgt. De snelheid waarmee een notificatie wordt verstuurd is mede afhankelijk van de WiFi-verbinding, maar tijdens onze tests – met stopwatch – duurde het ongeveer 1 minuut. Via de app kan men na ontvangst van een notificatie waar ook ter wereld direct het live-beeld en de zojuist gemaakte video-opname bekijken. Ziet men op het live-beeld een indringer, dan kan men via de knop Sound the siren het alarm inschakelen en/of via de optie Emergency call de politie (of bij brand de brandweer) bellen.

Canary 04

Conclusie

Breepunt PlusPuntDe makers van de Canary hebben duidelijk goed nagedacht over hun product en een uitstekende bewakingscamera met een aantal handige extra’s op de markt gebracht. De HD beeldkwaliteit is zeer goed, de installatie eenvoudig en het gebruiksgemak hoog. Vooral de mogelijkheid om de beveiligingscamera via de optie Auto-mode switching met behulp van geofencing automatisch zijn werk te laten doen is een groot pluspunt. Men heeft er dan in feite geen omkijken meer naar. Dat de app ook niet direct de live-feed toont is een pluspunt, want zo wordt men niet onnodig op kosten gejaagd. Ook de mogelijkheid om met een druk op de knop voorgeprogrammeerde alarmnummers te kunnen bellen is handig. Kortom, van alle slimme beveiligingscamera’s is de Canary wat ons betreft op dit moment niet alleen de gemakkelijkste in gebruik, maar tevens ook de slimste. Op basis van het gebruiksgemak is een Breekpunt Pluspunt dan ook op zijn plaats. De Canary heeft een adviesprijs van € 219,- en is dat geld dubbel en dwars waard. De Canary is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.canary.is.

Geplaatst in: Breekpunt Pluspunt, Domotica