Door 2 mei 2016 Lees verder →

Philips lanceert vernieuwde Hue-app

Philips heeft een vernieuwde app uitgebracht voor het draadloze Philips Hue-lichtsysteem. De compleet vernieuwde app biedt nu de mogelijkheid om Hue-lampen per kamer in te delen en te bedienen. Ook heeft elke kamer en elke lamp nu standaard een dimschakelaar waarmee het licht vrij vlot kan worden aangepast. Wij namen de proef op de som.

Philips Hue App 2 -01

De nieuwe Hue app kan worden gedownload uit de Apple App (iOS) en Google Play (Android) Store. Wij maken gebruik van de iOS-versie. Het eerste dat men moet doen na installatie van de app is deze koppelen aan de Hue bridge. De app zoekt automatisch in het thuisnetwerk naar een Hue bridge en zodra er een gevonden is, dient men op Configureer te klikken. Vervolgens moet men op de Pushlink-knop van de Hue bridge klikken om verbinding te maken. Zodra de verbinding is gemaakt, vraagt de app toegang tot de woninggegevens. Klik op OK om toestemming te geven en de app is nu klaar voor gebruik.

Philips Hue App 2 -04

Kamers

De app toont als eerste het venster Kamer configuratie met onderaan het venster een melding van het aantal nog niet toegewezen Hue-lampen. Door op de Plus-knop (+) rechtsonder te drukken kan men een nieuwe kamer aanmaken. In het volgende venster kan men de kamer een naam geven, bijvoorbeeld Woonkamer, het type kamer met bijbehorend icoontje selecteren en de lampen selecteren die bij deze kamer horen. Tot slot klikt men rechtsboven op Bewaar om de zojuist aangemaakte kamerconfiguratie op te slaan. Dit laatste duurt even. Dit proces herhalen we voor alle ruimte in ons huis (gang, slaapkamer en badkamer) met Hue-lampen. Als we alle lampen aan een specifieke ruimte hebben toegekend, hebben we een thuisscherm met diverse kamers onder elkaar. Bij elke gedefinieerde ruimte zit een schakelaar waarmee we de desbetreffende groep lampen kunnen aan- en uitzetten. Staat de groep aan, dan kunnen we door er overheen te swipen het licht dimmen. Klikken we op een kamer, dan verschijnt een overzicht van de individuele lampen met schakelaar en dimoptie. Door middel van het Plusteken kan eventueel een lamp aan de desbetreffende kamer worden toegevoegd.

Philips Hue App 2 -03

Scenes

Klikken we op een kamer en vervolgens op de optie Scènes onderaan de pagina, dan verschijnen de beschikbare scène-instellingen die we ook al kennen van de vorige app. De scènes Nachtlampje, Gedimd, Helder, Energie, Geconcentreerd, Lezen en Ontspannen spreken voor zich. De scènes Savannah zon, Tropische schemering, Arctische dageraad en Lentebloesem zijn wat avontuurlijk qua kleur en sfeer. Heeft men een scène gekozen, dan kan de intensiteit van het licht worden gewijzigd via de cirkel rondom de scène-afbeelding. Een scène aanpassen kan via de knop Bewerken. Een nieuwe scène aanmaken gaat via het Plusteken in het scène-overzicht. De app vraagt dan toegang tot uw foto’s. Wij kiezen een foto gemaakt van een schilderij van Jheromimus Bosch en klikken op Bewaar. Wij geven de scène de naam Jheronimus Bosch en meteen verandert het licht in onze kamer in de warme kleuren die zo kenmerkend zijn voor zijn Hooiwagen-triptiek. Overigens kan men een scène verwijderen door deze vast te houden totdat er kruisjes bij verschijnen. Druk daarna op het kruisje van de te verwijderen scène en deze verdwijnt uit het systeem.

Philips Hue App 2 -06

Routines

Via de optie Routines onderaan de pagina kan men via Mijn routines speciale verlichtingsroutines aanmaken. Hierbij kan men opgeven hoe laat het licht aan en uit moet gaan, op welke dagen van de week, in welke kamer(s) en hoe de transitie (direct aan of uit of juist geleidelijk) moet plaatsvinden. Via deze optie kan men een compleet verlichtingspatroon instellen dat ook bij afwezigheid suggereert dat men thuis is. Via de optie Ontwaken kan men op dezelfde manier een ontwaakroutine aanmaken voor bijvoorbeeld de slaapkamer. De optie Thuis & Weg biedt de mogelijkheid om door middel van geofencing het systeem locatiebewust te maken. Om hiervan gebruik te kunnen maken moet men wel een Mijn Hue account aanmaken. Als men is ingelogd op Mijn Hue dan heeft men toegang tot diverse slimme functies, zoals het automatisch (na zonsondergang) aan laten gaan van verlichting bij thuiskomst en het automatisch uitschakelen van verlichting na vertrek. Door de optie Locatiebewust aan te zetten worden deze zaken automatisch op basis van je locatie uitgevoerd.

Philips Hue App 2 -08

Instellingen

Via de knop linksboven komt men in het menu Instellingen. Hier kan men tal van zaken instellen me betrekking tot de Hue bridge, kamer configuratie, lamp configuratie, schakelaar configuratie, widget configuratie en Siri spraakbediening. Via de opties Kamer configuratie en Lamp configuratie kan men instellingen met betrekking tot de kamers en lampen wijzigen. De optie Schakelaar configuratie biedt instellingen voor het toevoegen en instellen van Hue Tap schakelaars en Hue Dimmers. Overstappers van de oude app dienen er rekening mee te houden dat het niet mogelijk is het huidige gedrag van Hue Taps en Dimmers te tonen in de nieuwe app. Daarvoor dient men een en ander eerst opnieuw in te stellen. Via Widget configuratie kan men widgets aanmaken waarmee favoriete lichtscènes vanuit het iOS notificatiecentrum zijn aan te roepen. Wij maken via deze optie twee widgets, genaamd Aan en Uit, aan waarmee we de lampen in maximaal 4 kamers tegelijk in- en uit kunnen schakelen. Erg handig. Via Siri spraakbediening kan men lampen, scènes en kamers aanvinken voor gebruik met stemcommando’s.

Philips Hue App 2 -09

Conclusie

De nieuwe Philips Hue-app is een hele verbetering ten opzichte van de vorige app. De app is veel intuïtiever en een stuk gemakkelijker in gebruik. De indeling op kamerniveau is logisch en de ingebouwde dimoptie bij elke aangemaakte ruimte werkt plezierig. De mogelijkheid om de verlichting via het iOS notificatiecentrum te bedienen is ook een pluspunt. Wat we echter nog steeds missen is de mogelijkheid om verlichtingsroutines te koppelen aan de zonsondergang en/of -opkomst. Ook is het niet mogelijk om de schermindeling aan te kunnen passen zodat er meer kamers op het startscherm kunnen worden getoond. En een melding op de pagina met kamers als er in een kamer geen spanning op de lampen staat zou handig zijn. Nu is de melding Niet bereikbaar alleen te zien op de pagina Lampen. Ondanks deze minpunten zijn we echter zeer te spreken over deze vernieuwde Philips Hue-app. Het is een duidelijke verbetering ten opzichte van de vorige app. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.meethue.com.

Geplaatst in: Domotica