Door 11 mei 2016 Lees verder →

Epson SureColor SC-P400

Epson heeft met de SureColor SC-P400 een aantrekkelijke fotoprinter op de markt gebracht. Deze nieuwste A3+ fotoprinter van Epson biedt een combinatie van een lichtgewicht, stijlvol en compact design met tal van functies voor het produceren van professionele afdrukken op diverse media. De combinatie van pigmentinkten met diverse geavanceerde connectiviteitsfuncties maken de Epson SureColor SC-P400 geschikt voor zowel amateurfotografen als semi-professionele fotografen. Wij voelden de nieuwe SureColor SC-P400 aan de tand.

Epson SPC-P400 01

Dankzij het gebruik van de zevenkleuren UltraChrome HiGloss 2-inktset met Gloss Optimiser drukt de Epson SureColor SC-P400 foto´s af in levendige kleuren met een gelijkmatige, vloeiende glanzende afwerking. Voor het aanbrengen van de inkt op het papier wordt een printkop gebruikt die de kleinste inktdruppels produceert van alle A3+-fotoprinters op de markt, waardoor een buitengewoon nauwkeurige afdrukkwaliteit wordt bereikt. Het produceren van professionele afdrukken in diverse formaten tot A3+ is met de SC-P400 dan ook geen probleem. Dankzij de grote verscheidenheid van de ondersteunde media kunnen foto´s bovendien worden weergegeven op verschillende manieren. Voor gebruikers die willen afdrukken op museumkwaliteit biedt de SC-P400 een fine art-papiertraject dat met een invoerlade aan de achterzijde bijzonder gebruiksvriendelijk is. Afdrukken op papierrollen is geoptimaliseerd met twee papierrolhouders die nauwkeurige afdrukken garanderen op media met een rolkern van twee inch. Voor gebruik van zwaarder fotopapier worden dikkere media tot 1,3 mm ondersteund. Daarnaast behoort het afdrukken op cd’s en dvd’s eveneens tot de mogelijkheden.

Epson SPC-P400 10

Connectiviteit

De Epson SureColor SC-P400 biedt meer flexibiliteit dan ooit tevoren door het grote aantal geavanceerde connectiviteitsopties. Tijdens de installatieprocedure kan men kiezen uit drie opties, te weten WiFi, Ethernet en USB. Wij kiezen ervoor om de printer op te nemen in ons lokale thuisnetwerk en selecteren de optie Ethernet. Door de Epson iPrint-app te downloaden naar smartphone of tablet kan men echter ook snel en probleemloos afdrukken via een draadloos WiFi-netwerk. Uiteraard kan men de printer ook gewoon via de USB-poort op een computer aansluiten. De Epson SureColor SC-P400 is een van de kleinste en lichtste A3+-fotoprinters met pigmentinkten op de markt, waardoor deze printer ook eenvoudig op een tafel of bureau kan worden geplaatst. Met zijn compacte, maar stijlvolle ontwerp valt de printer in elke moderne studio, thuis- of kantooromgeving niet uit de toon. Dankzij het gemakkelijk toegankelijke bedieningspaneel aan de voorzijde van de printer is de bediening ook erg eenvoudig. De Epson SC-P400 wordt geleverd inclusief netsnoer, inktcartridges, cd/dvd-lade, handinvoer, twee rolpapierhouders, handleiding en een cd-rom met drivers en software.

Epson SPC-P400 04

Installatie

Als men onverhoopt geen cd-romspeler heeft, dan kan men via de Epson Support website de benodigde drivers en software naar de computer downloaden. In drie stappen wordt de printer daarna stapsgewijs gereedgemaakt voor gebruik. In de eerste stap wordt de Hier beginnen documentatie getoond waarin wordt uitgelegd hoe men de printer gereed kan maken voor gebruik. Na het plaatsen van de inktcartridges, het aansluiten van het netsnoer en het plaatsen van papier is de printer gereed voor gebruik. In de tweede stap worden de benodigde drivers en software geïnstalleerd. De software bestaat uit de hulpprogramma’s E-Web Print, Easy Photo Print en PrintCD. Met dit laatstgenoemde programma kan men met behulp van de cd/dvd-lade cd’s en dvd’s bedrukken en met het E-Web Print programma kan men bijvoorbeeld webpagina’s afdrukken. Easy Photo Print is bedoeld voor het afdrukken van foto’s, waarover later meer. In de derde en laatste stap kan men de printer via een speciale website op computers en smart devices instellen. Men komt dan op een speciale Epson Setup Navi site. Voer de productnaam in en volg de instructies op het scherm. Op een smartphone of tablet wordt men naar een gratis app gestuurd genaamd Epson iPrint. Na installatie van deze app kan men ook vanaf de desbetreffende smartphone of tablet op de SC-P400 afdrukken.

Epson SPC-P400 05

Easy Photo Print

Het afdrukken van foto’s kan op twee manieren: direct vanuit een applicatie of via een extern printprogramma, zoals het meegeleverde Easy Photo Print programma. Dit programma is vooral bedoeld om het afdrukken van foto’s te vergemakkelijken. Het hoofdvenster bestaat uit drie delen: links zien we de mappenstructuur van de computer, in het middelste venster de thumbnails van de beelden in de geselecteerde map en rechts een kader waarin de beelden die men wil afdrukken worden getoond. Door op een thumbnail te klikken kan men een beeld selecteren. Eventueel kan men het aantal af te drukken exemplaren wijzigen door op het plus- of minteken te klikken. Een beeld uit de lijst van geselecteerde beelden verwijderen kan via de knop Verwijderen. Via de optie Vergroten kan men een geselecteerd beeld groot bekijken. Rechts van het beeld wordt dan de EXIF-informatie getoond. Via Vorige en Volgende kan men door alle geselecteerde beelden bladeren en via Sluiten keert men terug naar het hoofdvenster. Nadat men alle af te drukken beelden heeft verzameld, klikt men op Volgende. In het volgende scherm kan men bij Printerinstellingen onder ander het papierformaat, de papierkwaliteit en de afdrukmodus (snel of kwaliteit) instellen. Bij Lay-out selecteren kan men kiezen voor een kader of randloos afdrukken. Ook de positionering en grootte kan men aanpassen. Via de optie Afbeelding corrigeren kan men een aantal beeldcorrecties, zoals een rode ogen correctie, toepassen op een enkel beeld of alle af te drukken beelden. Heeft men alles naar wens ingesteld, dan kan het afdrukken via een klik op Afdrukken worden gestart.

Epson SPC-P400 06

Photoshop

Het afdrukken vanuit een applicatie als Photoshop gaat op de traditionele manier: men opent een beeld en kiest Bestand > Afdrukken (of Ctrl+P). In het venster Photoshop-afdrukinstellingen kan men via de optie Afdrukinstellingen de eigenschappen van de printer benaderen. Hier kan men zaken met betrekking tot de papierkwaliteit, afdrukkwaliteit, kleurmodus en dergelijke instellen. In het tabblad Paginalay-out kan men onder andere de afdrukstand, het papierformaat en dergelijke instellen. In het tabblad Hulpprogramma’s vindt men diverse hulpprogramma’s, waaronder een programma om de printkop te reinigen. Ook vindt men hier de Epson Status Monitor waarin het inktniveau wordt getoond. Dit wordt overigens ook in het eerste tabblad Hoofdgroep getoond. Via de optie Afdrukvoorbeeld kan men eerst een voorbeeld van het af te drukken document bekijken en via de optie Lay-outbeheer kan men de lay-out van meerdere afdruktaken beheren. Heeft men alle instellingen gedaan, dan kan men het venster Afdrukinstellingen weer sluiten. In het vak Kleurbeheer vindt men alle instellingen met betrekking tot kleurverwerking en printerprofiel. Niet onbelangrijk is om in het vak Positie en formaat de juiste schaal op te geven of anders de optie Schaal passend maken voor medium aan te vinken. Heeft men alle instellingen gedaan dan kan men het afdrukken starten via een druk op de knop Afdrukken.

Epson SPC-P400 13

Epson Print Layout

Op de website van Epson is ook nog een ander hulpprogramma voor het afdrukken van foto’s te vinden, genaamd Epson Print Layout. Ook met dit programma kan men foto’s afdrukken op de SureColor SC-P400. Via de Bestand > Openen kan men een of meer beelden in het programma laden. Via de optie Bladeren wordt onderaan het scherm een overzicht met thumbnails van de geladen beelden getoond. Klik – indien nodig – op Instellingen om rechts de instelopties zichtbaar te maken. Het scherm bestaat nu uit drie delen: een venster linksboven met het geselecteerde beeld, eronder een rijtje thumnbails van alle geopende beelden en rechts een overzicht van alle printer-, lay-out- en kleurinstellingen. Bij Printerinstellingen kan men onder andere het afdrukmateriaal, het papierformaat en de afdrukkwaliteit instellen. Bij Lay-outinstellingen kan men kiezen voor randloos afdrukken of zeer nauwkeurig een witmarge rondom het beeld instellen. Bij Kleurinstellingen kan men opgeven of de printer de kleurweergave beheert of dat men liever gebruik maakt van een ICC-profiel. Ook de renderingswijze (waarneming of relatief) en een zwartpuntcompensatie kan hier worden ingesteld. Heeft men alle instellingen naar wens ingesteld, dan is een klik op de knop Afdrukken voldoende om het afdrukken te starten. Al met al is Epson Print Layout een prima hulpprogramma voor het afdrukken van beelden buiten een beeldbewerkingsprogramma om. Wel hebben we een puntje van kritiek: het verwijderen van een geladen beeld is niet mogelijk. Dat is onhandig, maar niet onoverkomelijk.

Epson SPC-P400 09

Panoramafoto

Een interessante optie van de Epson SureColor SC-P400 is de mogelijkheid om panoramafoto’s af te drukken. De printer wordt geleverd met twee papierrolhouders die nauwkeurige afdrukken op media met een rolkern van twee inch mogelijk maken. Er is bijvoorbeeld Epson Premium Glossy Photo Paper op een rol verkrijgbaar, waarmee men panoramabeelden met een maximale hoogte van 32,9 cm en een maximale breedte van maar liefst 10 meter kan afdrukken. Het plaatsen van een rol vergt wat handigheid, maar als het papier eenmaal ingevoerd is kan men aan de slag. In de Afdrukinstellingen dient men wel eerst bij Papierinstellingen handmatig het juiste papierformaat (breedte: 239mm en lengte: 1000mm) in te stellen. Daarna kan men op de gebruikelijke manier bij de opties Printerinstelling en Positie en formaat het benodigde dan wel gewenste panoramaformaat ingeven. Is alles naar wens, dan kan men een druk op de knop Afdrukken het afdrukken starten. Het hierboven genoemde hulpprogramma Epson Print Layout beschikt bij de Lay-outinstellingern overigens over een optie Panorama die dit afdrukproces vergemakkelijkt. Na het printen dient men op de printer op de knop Rolpapier te drukken. Er wordt dan een snijlijn afgedrukt en het papier wordt doorgevoerd zodat men de foto kan lossnijden of knippen. De printer beschikt niet over een automatisch snijmes. Door daarna nog een keer op de knop Rolpapier te drukken wordt het papier weer in de afdrukstand geplaatst. Al met al een redelijk omslachtige werkwijze, maar op deze manier men ook fraaie panoramafoto’s met de SureColor SC-P400 afdrukken.

Epson SPC-P400 03

Afdrukkwaliteit

De Epson SureColor SC-P400 maakt gebruik van UltraChrome HiGloss 2 pigmentinkten die in minuscule druppeltjes inkt (van 1,5 picoliter) met een Micro Piezo-printkop op het papier worden aangebracht. Dankzij deze techniek is de printer in staat om bijzonder fijne details natuurgetrouw weer te geven. Wij hebben diverse testprints gemaakt vanuit Photoshop op het Premium Glossy Photo Paper van Epson. Daarbij hebben we ook gebruik gemaakt van diverse voorinstellingen, zoals Epson Vivid en PhotoEnhance, die te vinden zijn bij de instellingen van het afdrukmateriaal. Hiermee zou men een foto automatisch kunnen optimaliseren voor het afdrukken. Geen van deze voorinstellingen kon ons echter bekoren. Verzadiging en contrast zijn vaak te zwaar waardoor de kleuren onecht en te donker overkomen. Kiezen we er echter voor om een beeld van tevoren handmatig te verscherpen, de kleurverzadiging en contrast naar eigen smaak toe te passen en laten we Photoshop de kleurverwerking in combinatie met het juiste papierprofiel regelen dan levert de Epson SureColor SC-P400 schitterende afdrukken. Van de printprogramma’s Easy Photo Print en Epson Print Layout hebben we een voorkeur voor laatstgenoemd programma. Dit programma selecteert automatisch de beste instellingen als het gaat om kleurbeheer.

Epson SPC-P400 12

Conclusie

De Epson SureColor SC-P400 heeft een adviesprijs van € 549,-, maar is online al te koop voor € 499,-. Voor dat bedrag haalt men een relatief compacte en betrekkelijk stille A3+ fotoprinter in huis die – bij de juiste kleurinstellingen – fraaie kleurenafdrukken levert. Afdrukken in grijswaarden is niet het sterkste punt van deze printer. Zwart-witbeelden afdrukken op matpapier kan men beter met een kleurprofiel doen. Dankzij de papierrolhouders is het ook mogelijk om panoramabeelden af te drukken, maar het afdrukproces is mede door het ontbreken van een ingebouwd snijmes wel erg omslachtig. Voor een incidentele afdruk is het echter aardig dat de optie aanwezig is. Ook het kunnen bedrukken van cd’s en dvd’s is een aardige bijkomstigheid. Al met al is de Epson SureColor SC-P400 ons prima bevallen. Pluspunten zijn de prima afdrukkwaliteit in kleur en de goede connectiviteitsopties. Voor amateurfotografen die graag op royale A3+ formaat willen afdrukken is de Epson SureColor SC-P400 een prima keus. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.epson.nl.

Geplaatst in: Fotografie & Film