Door 13 april 2016 Lees verder →

Piper Night Vision

Altijd en overal in de gaten houden wat er in huis gebeurt, of je nu thuis bent, op je werk of op vakantie. Met de Piper Night Vision behoort dat nu tot de mogelijkheden. En dat allemaal via je mobiele device en zonder vast servicecontract of verplichte maandelijkse kosten. Wij namen de proef op de som.

Piper 01

Of je je nu zorgen maakt om je gezin, huisdieren of je huis zelf, met Piper weet je zeker dat alles en iedereen veilig is. Het systeem is eenvoudig te besturen via een smartphone of tablet met de bijbehorende mobiele applicatie voor Android en iOS. Deze app biedt verschillende, aanpasbare beveiligingsstanden: thuis, weg en vakantie. Zo zijn gebruikers altijd en overal op de hoogte van wat er in huis gebeurt. Ben je thuis? Dan garanderen de bewegings- en geluidsdetector dat niemand ongemerkt naar binnen sluipt. En in geval van een beveiligingsprobleem word je direct gewaarschuwd door de krachtige 105 dB-sirene. Ook als je op je werk of op vakantie bent, of gewoon boodschappen doet, ben je met Piper continu op de hoogte. Dankzij innovatieve 180-graden videomonitoring houd je elke hoek van je huis in de gaten en met video-on-demand bekijk je opgenomen of live-video’s op je smartphone of tablet. De opties voor inzoomen en splitsen – waarmee je tot wel vier verschillende hoeken van je huis in de gaten houdt – zorgen voor een overzicht van elke millimeter van de kamer. En met de audiomogelijkheden in twee richtingen dient Piper ook als video-intercomsysteem voor direct contact met familie of huisdieren.

Piper 02

Installatie

De Piper Night Vision wordt geleverd in een doos met daarin de Piper Night Vision, metalen voet, wandhouder, netvoeding, drie batterijen en snel-start-handleidingen in het Engels, Duits en Italiaans. Na het plaatsen van de batterijen – die als backup dienen in geval van stroomuitval – en het aansluiten van de netvoeding is de Piper Night Vision gereed om in gebruik te worden genomen. De volgende stap is het downloaden van de bijbehorende Engelstalige Piper app. Wij downloaden de app uit de Apple App Store op onze iPhone en starten deze op. De eerste stap is het aanmaken van een gebruikersaccount. Hierbij moet men een gebruikersnaam, e-mailadres, telefoonnummer en wachtwoord invoeren. Daarna vraagt de app of we de Piper in gebruik willen nemen. Als eerste wordt gevraagd een naam op te geven voor de Piper. Wij geven de naam Piper 1 in en drukken op Proceed. We zetten de Piper aan en na enkele seconden meldt een stemmetje ‘Piper is ready’. Om de setup verder uit te voeren moeten we nu via Wi-Fi contact maken met de Piper. We gaan op onze iPhone naar Instellingen en klikken op Wi-Fi. Hier selecteren we het Piper netwerk en gaan verder met de setup. We moeten in het volgende scherm nu ons Wi-Fi thuisnetwerk selecteren, het bijbehorende wachtwoord ingeven en een en ander bevestigen door op Connect te klikken. De setup wordt nu automatisch vervolgd waarbij tevens wordt gekeken of er een firmware update beschikbaar is. Een eventuele update wordt meteen gedownload en geïnstalleerd. Na enkele minuten is de Piper gereed voor gebruik.

Piper 06

App

De Piper app heeft een wat rommelige interface. Onderaan het scherm zien we vijf knoppen, in het midden de optie Status en daarboven een cirkel met vier opties en daar omheen nog eens zes knoppen. Een belangrijke knop is Settings in de rechter bovenhoek. Hiermee komt men in een scherm met diverse instelopties. Zo kan men hier via My Details de tijdens de installatie opgegeven gebruikersnaam, telefoonnummer, e-mailadres en wachtwoord wijzigen. Via de optie Piper Options kan men onder andere opgeven of er een huisdier in huis aanwezig is, de alarmvertraging instellen en weerberichten aan- of uitzetten. Via Wireless Accessoires kan men optioneel verkrijgbare accessoires aan de Piper koppelen en in Video Settings kan de videokwaliteit (Low – High) via het Wi-Fi-netwerk en via mobiele data worden ingesteld. Via Multi Piper Management kan men tot maximaal vijf verschillende Pipers in huis, met mogelijkheid voor verschillende overzichtsbeelden op één scherm, beheren. Linksboven wordt we de buitentemperatuur getoond en daaronder de binnentemperatuur. Via het blauwe schuifje men een maantje erop kan men een scherm genaamd Bedside-mode openen met daarin een klok, de laatste statusmelding en een rode knop Panic. Via deze paniekknop kan men in geval van nood het alarmsignaal handmatig activeren: het resultaat is een 105 dB loeiende sirene. Via het driehoekige rode knopje rechts worden alle geregistreerde gebeurtenissen (Events) in een tijdlijn getoond en via de Afspeelknop kunnen opgeslagen videofragmenten worden bekeken. Via het blauwe afstandsbedieningsknopje kunnen accessoires worden gepaard met de Piper.

Piper 10

Beveiligingsstanden

De cirkel toont drie aanpasbare beveiligingsstanden, te weten Thuis (huisje), Weg (tas) en Vakantie (vliegtuig), en een uitknop (X). Het programmeren van deze opties is vrij eenvoudig: men drukt bijvoorbeeld op de knop Thuis en bevestigt de vraag of men aanpassingen wil doen met Yes. In het volgende venster kan men drie regels opgeven en wel voor bewegings-, geluid- en/of temperatuurdetectie. Klik bijvoorbeeld op de optie If motion is detected en men kan instellen dat er bij bewegingsdetectie een video moet worden opgenomen, een waarschuwing in de vorm van een push message, e-mail, text message of telefoontje, naar de gebruiker of de groep van vooraf ingestelde vertrouwde gebruikers moet worden verstuurd en/of het alarmsignaal af laten gaan. Vink de gewenste opties aan en klik op het vinkje rechtsboven. Deze stappen herhaalt men voor de standen Weg en Vakantie. Er is ook nog een stand Notify Only (i). Hier kan men onafhankelijk van de drie hierboven genoemde beveiligingsstanden dezelfde notificaties instellen. Nadat men alle instellingen heeft gedaan, selecteert men de gewenste beveiligingsstand en is de Piper actief.

Piper 08

 

Video

Via de middelste knop onderaan het scherm kan men het videoscherm openen en het live beeld van de camera bekijken. De Piper beschikt over een 180-graden fish-eyelens met elektronische pan-, tilt- en zoomfunctionaliteit. In- en uitzoomen doet men door twee vingers op het scherm te plaatsen en deze van elkaar af of naar elkaar toe te bewegen. Klikt men op het scherm dan verschijnen er enkele bedieningsknoppen. Zo kan men met een schuifje de helderheid aanpassen en via een knop de nachtstand (Auto, Aan en Uit) instellen. Via de knop microfoon kan men eventueel in twee richtingen communiceren. Zo kan men op afstand direct in contact treden met kinderen, ouderen of huisdieren in huis. Er is verder een knop om eventuele gekoppelde accessoires te bedienen en een knop om het 180 graden scherm op te delen in vier aparte schermen. Hierdoor kan men vier specifieke delen van het beeld apart inzoomen en in de gaten houden. Handig bijvoorbeeld in een winkel. Overigens kan men de videokwaliteit instellen via de optie Video Settings in Settings. De kwaliteit van het videobeeld is in de hoogste stand (High) goed, maar bijvoorbeeld niet zo scherp als dat van een Nest camera.

Piper 12

Omgevingssensoren

De Piper beschikt verder standaard over een aantal omgevingssensoren waarmee de temperatuur, vochtigheid, licht en geluid van de omgeving wordt gemonitord. Via een druk op de tweede knop Home Vitals (knop huisje met hart) onderaan het scherm krijgt men een overzicht te zien van de metingen in de afgelopen 48 uur. Van boven naar beneden zien we in een kleurige tabel een overzicht van metingen van de temperatuur buiten, de temperatuur binnen, de luchtvochtigheid, de helderheid van het licht, het geluidsniveau en de gesignaleerde bewegingen. Via het zonnetje en maantje boven de tabel is goed te zien of iets ‘s nachts of overdag heeft plaatsgevonden. Via de knop onder de tabel kan men de gegevens eventueel na verloop van tijd verversen. Via de knop Automations (vierde knop) heeft men de mogelijkheid om diverse accessoires, zoals een deur/raamsensor of schakelaar, aan de Piper te koppelen. Met een gekoppelde schakelaar kan men bijvoorbeeld het licht aan laten gaan bij detectie van een beweging.

Piper 09

Conclusie

Breepunt PlusPuntDe Piper is een slim apparaat. Dankzij de batterijback-up blijft het apparaat ook bij stroomuitval functioneren en opgenomen video’s worden in het interne geheugen of gratis in de cloud opgeslagen. Alle data is beveiligd door SSL-versleuteling, de notificatie-opties werken goed en de sirene is luid genoeg om ongenode gasten af te schrikken. De videokwaliteit blijft echter achter bij de concurrentie, maar is toereikend. De app oogt een beetje rommelig, maar functioneert na enige gewenning prima. Grootste pluspunt is dat men geen extra abonnement hoeft af te sluiten voor het krijgen van notificaties of het opslaan van videobeelden. De Piper Night Vision is verkrijgbaar in zwart of wit. De adviesprijs bedraagt € 299,90. Er is ook een Piper Classic (zonder nachtstand) leverbaar voor € 199,90. Op basis van het gebruiksgemak en de prima functionaliteit kennen wij de Piper een Breekpunt PlusPunt toe. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.getpiper.com.

Geplaatst in: Breekpunt Pluspunt, Domotica