Door 20 april 2016 Lees verder →

Netgear Nighthawk X6 AC3200 Router

We hebben steeds meer draadloze apparaten in en rond het huis in gebruik die via Wi-Fi met elkaar communiceren. Een goede router is daarvoor essentieel. Speciaal voor huizen waarin veel apparaten verbinding maken met het thuisnetwerk heeft Netgear in de vorm van de Nighthawk X6 AC3200 Router (model R8000) een zogeheten Tri-band-router op de markt gebracht. Deze router heeft in totaal drie radio’s, te weten één 2,4GHz-radio en twee 5GHz-radio’s. Wij namen de proef op de som.

Netgear_R8000_01

De Netgear Nighthawk X6 AC3200 Router wordt geleverd inclusief netvoeding, netwerkkabel, beknopte handleidingen in vier talen (géén Nederlands) en een resource cd-rom met daarop een Nederlandse beknopte handleiding in PDF-formaat. De router zelf is circa 30x23x5,5cm groot en weegt 1.1 kg. Dat is voor een router best fors. Bovenop de router zitten maar liefst zes uitklapbare antennes en een groot aantal led-lampjes die de activiteit van de router aangeven. Van boven naar beneden zien we indicatielampjes voor de netvoeding, internet, 2,4GHz WiFi, 5GHz-WiFi 1, 5GHz-WiFi 2, USB 3.0-poort, USB 2.0-poort, 4 Ethernetpoorten, WiFi Aan/Uit en het lampje van de WPS-knop. Al deze lampjes –behalve het netvoedingslampje – zijn eventueel uit te schakelen via een LED On/Off-schakelaar achterop de router. Aan de achterzijde zien we van links naar rechts een USB 2.0-poort, bovengenoemde schakelaar waarmee de Led-lampjes in- of uitgeschakeld kunnen worden, vier LAN-poorten, een WAN-poort, een USB 3.0-poort, een resetknop, de aansluiting voor de voeding en een Aan/Uitknop. De router kan gewoon plat op een vlakke ondergrond worden neergezet, maar aan de muur ophangen kan ook.

Netgear_R8000_02

Installatie

Het installeren van de Netgear Nighthawk X6 AC3200 Router verloopt, mede dankzij de slimme Netgear Genie installatiewizard, probleemloos. We willen de Netgear router gaan gebruiken als WiFi-router achter de router van onze internetprovider. We sluiten de Netgear router daartoe aan op onze Ziggo-router en starten op een van de op het thuisnetwerk aangesloten computers de browser op en gaan naar het standaard webadres van de Netgear router. De installatiewizard herkent meteen dat er een bestaande router of gateway in het netwerk aanwezig is en begeleidt ons vervolgens aan de hand van een aantal vragen stapsgewijs door de installatie. Als de Netgear router aan de hand van onze antwoorden is geïnstalleerd, kunnen we in de Netgear Genie webinterface een en ander verder aanpassen. Deze webinterface kent twee tabbladen, te weten Basis en Geavanceerd. In het tabblad Basis kan men bij Draadloos de standaardinstellingen – naam, kanaal, modus, beveiligingsopties en wachtwoord – van de drie radiokanalen wijzigen, bij Aangesloten apparaten krijgt men een overzicht te zien van alle op het thuisnetwerk aangesloten apparaten en via Gastnetwerk kan men een apart netwerk voor gasten inschakelen en beheren. Ook kan men hier eventueel de optie Parental Controls activeren en via ReadyShare een printer of harddisk die aangesloten is op de USB-poort van de router instellen. Voor de meeste gebruikers zijn de instellingen van het tabblad Basis voldoende om de Netgear Nighthawk X6 AC3200 Router te beheren. In ons situatie voldeed het prima!

Netgear_R8000_03

Genie-App

Netgear heeft ook een Genie-app (Android/iOS) beschikbaar waarmee via smartphone of tablet een aantal zaken kunnen worden ingesteld of gewijzigd. Niet alle instelmogelijkheden zitten in de app, maar zaken zoals het aanpassen van netwerknaam (SSID) en wachtwoord, het gastnetwerk beheren en een overzicht van aangesloten apparaten is wel aanwezig. Dit laatste ziet er in de Genie-app visueel een stuk overzichtelijker uit, dan de kale lijst in de webinterface. In de app zitten ook nog enkele instelmogelijkheden die de webinterface ontbeert, zoals het via Turbo Transfer kunnen delen van bestanden tussen verschillende apparaten waar de Genie-software op staat geïnstalleerd en de koppeling met de ReadyShare Vault-software van Netgear NAS-apparatuur. Aardig is ook de optie Verkeersmeter die het dataverbruik in MB’s in kaart brengt. Handig is ook de optie QR-code om snel een beveiligde verbinding te kunnen maken. Wil men echter echt de diepte induiken en bijvoorbeeld de VPN-mogelijkheden van de Netgear Nighthawk X6 AC3200 Router gaan benutten, dan dient men naar het tabblad Geavanceerd van de webinterface te gaan.

Netgear_R8000_06

SmartConnect

Een van de problemen die we met onze Ziggo-router hebben is het beperkte WiFi-bereik. De Netgear Nighthawk X6 AC3200 Router heeft dat probleem niet. Integendeel, mede dankzij de drie radiokanalen en zes (!) antennes hebben we nu door het gehele huis een goede én snelle WiFi-ontvangst. We hebben de router wel centraal in het huis op de eerste verdieping geplaatst en niet in de meterkast. Dankzij een speciale modulatietechniek TurboQAM heeft het 2,4 GHz radiokanaal een maximale bandbreedte van 600 Mbps en de twee 5 GHz radiokanalen kunnen maximaal 1300 Mbps leveren. Door eventueel gebruik te maken van de optie Smart Connect kan men van de twee 5 GHz-radio’s één draadloos netwerk maken. Men heeft dan in feite nog twee radiokanalen, een op 2,4 GHz met 600 Mbps en een op 5 GHz met een theoretische bandbreedte van 2600 Mbps. Smart Connect maakt daarbij ook nog onderscheid tussen snelle en langzame clients, waarbij snelle clients op het ene radiokanaal en de langzame clients op het andere samengaan. Dit alles maakt de Netgear Nighthawk X6 AC3200 Router tot een van de snelste en meest efficiënte routers die op dit moment verkrijgbaar is.

Netgear_R8000_07

ReadyShare

Met behulp van ReadyShare kan men via de USB-poort een printer of een externe harddisk op de Netgear router aansluiten. Vooral de externe harddisk biedt interessante extra mogelijkheden. Zo kan men bestanden gemakkelijker in het netwerk met andere gebruikers delen, maar bijvoorbeeld ook een automatische back-up laten trekken van elke PC in het thuisnetwerk. Het enige dat men hoeft te doen is de ReadyShare Vault software op elke Windows pc in het netwerk te installeren. In deze software kan men via de optie Preferences > Update Options > Auto Update Weekly instellen dat er elke week automatisch een back-up moet worden gemaakt. In de software kan overigens exact worden opgegeven van welke bestanden wel en welke niet een back-up moet worden gemaakt. Beschikt men over Netgear NAS-apparatuur dan kan men ook de NAS als back-upmedium gebruiken. Mac-gebruikers kunnen gebruik maken van Time Machine voor het maken van een back-up van hun systeem. In tijden van malware en ransomware kan het hebben van een back-up een groot pluspunt zijn. Andere mogelijkheden met een externe harddisk zijn het afspelen van muziekbestanden met iTunes Server of een persoonlijke FTP-server met aangepaste URL maken.

Netgear_R8000_08

Conclusie

Breepunt PlusPuntDe Netgear Nighthawk X6 AC3200 Router is ons prima bevallen. Een groot pluspunt is de uitstekende installatiewizard die de gebruiker stapsgewijs door het installatieproces begeleidt. Hierdoor zullen ook minder ervaren gebruikers prima uit de voeten kunnen met deze uitstekende Tri-band netwerkrouter. Op basis van het gebruiksgemak en de uitstekende prestaties kennen bij de Netgear Nighthawk X6 AC3200 Router een Breekpunt Pluspunt toe. De Netgear Nighthawk X6 AC3200 Router kost € 279,-, maar is die investering wat ons betreft dubbel en dwars waard. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.netgear.nl.