Door 1 april 2016 Lees verder →

Denon AVR-X4200W

Denon heeft met de AVR-X4200W een nieuwe netwerk-AV-receiver voor de kieskeurige liefhebber van thuisbioscopen op de markt gebracht. Dit nieuwe topmodel beschikt voor een meeslepende luisterervaring niet alleen over Dolby Atmos, maar ondersteunt ook de gloednieuwe surroundindeling DTS:X. Om dit nieuwe topmodel optimaal voor te bereiden op de toekomst, zijn alle HDMI-ingangen standaard geschikt voor de nieuwste HDMI-specificaties, inclusief Full 4K Ultra HD-ondersteuning, HDR en HDCP 2.2. Wij deden een luistertest.

Denon AVRX4200

Met zijn groot formaat behuizing en de plaatsing van de bedieningsknoppen achter een klepje lijkt de AVR-X4200W qua uiterlijk op de referentieklasse AV-receivers van Denon. De AVR-X4200W beschikt ook over dezelfde voortreffelijke componenten om de geluidsprestaties naar een hoger plan te tillen. De AVR-X4200W levert 200 watt op alle zeven kanalen. De veel geroemde DDSC-HD (Dynamic Discrete Sound Circuit High Definition) en unieke AL24 Processing Plus zorgen voor een subtiele verwerking van alle audiosignalen, resulterend in een zeer verfijnd en gedetailleerd geluid. Dit wordt verder ondersteund door het gebruik van hoogwaardige 192kHz/32-bits D/A-omzetters. Een Denon Link HD-aansluiting voor jittervrije overdracht vanaf ondersteunde Bluray-spelers van Denon wordt meegeleverd. Een derde HDMI-uitgang maakt het aansluiten van meerdere displays nog gemakkelijker. Niet alleen Dolby Atmos, maar ook de gloednieuwe surroundindeling DTS:X wordt (via een firmware update) ondersteund. Dolby Atmos levert een meeslepend en meerdimensionaal geluid dat waar dan ook in de ruimte – dus ook boven het hoofd met behulp van plafondspeakers – zeer gericht kan worden geplaatst en gestuurd. Een levendigere entertainmentervaring is nauwelijks denkbaar. DTS:X is de nieuwe generatie objectgebaseerde, meerdimensionale audiotechnologie van DTS. DTS:X is niet gebonden aan kanalen en geeft het geluid zo vloeiend weer dat er een ongelooflijk realistische, alomvattende en ongekend zuivere soundscape voor, achter, naast én boven het publiek ontstaat. Met DTS:X is het mogelijk het geluid automatisch aan te passen aan de luidsprekeropstelling die het best bij de ruimte past, van ingebouwde tv-luidsprekers tot een Home Cinema-surroundsysteem.

Denon AVRX4200 02

Kalibratie

Dankzij het negen kanaals verwerkingsvermogen, elf speakeraansluitingen en 13.2-kanaals pre-outaansluitingen biedt de AVR-X4200W zeer veelzijdige multiroom-toewijzingsmogelijkheden. Door een extra tweekanaals eindversterker toe te voegen, is bijvoorbeeld een grootse Dolby Atmos-beleving mogelijk tot 5.1.4- of 7.1.2-configuraties. En door middel van een betaalde upgrade kan de veelgeprezen Auro-3D-geluidsprocessor worden toegevoegd voor nog een extra 3D-geluidervaring. Verwende gebruikers zullen heel blij zijn dat de AVR-X4200W wordt geleverd met Audyssey MultEQ XT32 inclusief Pro-kalibratieoptie en Low Frequency Containment (LFC). De AVR-X4200W biedt niet alleen een verzameling fantastische en krachtige hypermoderne functies, maar is ook nog eens uitgerust met de unieke ECO-modus van Denon. Daarmee kunnen gebruikers het algehele energieverbruik omlaag brengen. En indien gewenst kan het resultaat in een ECO-meter op het scherm worden getoond. In de modus Auto Eco schakelt het systeem automatisch tussen de normale modus en ECO-modus, afhankelijk van het ingestelde volume. Met de exclusieve Denon Setup Assistant en de verkorte installatiehandleiding kan de Denon AV-receiver snel en eenvoudig worden ingesteld. Om alle functies gemakkelijk te kunnen bedienen is tevens een nieuwe Denon AVR Remote App voor iOS- en Android-apparaten geïntroduceerd.

Denon AVRX4200 05

Praktijk

De Denon AVR-X4200W wordt geleverd inclusief netsnoer, afstandsbediening (met batterijen), FM-binnenantenne, AM-raamantenne, twee externe Bluetooth antennes, Audyssey microfoon (met voet), snelhandleiding en een cd-rom met gebruiksaanwijzing. Het installeren verloopt probleemloos. We sluiten de receiver aan op onze 4K TV met een HDMI-kabel, schakelen de receiver in en selecteren het desbetreffende HDMI-kanaal. Vervolgens doorlopen we de installatiewizard op het scherm. Tijdens deze installatieprocedure wordt de menutaal geselecteerd, de luidsprekers aangesloten en gekalibreerd, een netwerkverbinding (vast of draadloos) tot stand gebracht, de TV-audio aangesloten en alle overige zaken aangesloten. De installatiewizard is duidelijk en de procedure wijst zich zelf. Een belangrijk onderdeel tijdens de installatie is de luidsprekerkalibratie. In onze 7.2 testopstelling hebben we eerst uitgebreid geluisterd naar het geluid zonder kalibratie en vervolgens met kalibratie. De kalibratieprocedure is vrij simpel, maar wel effectief. Men sluit de meegeleverde Audyssey microfoon aan op de receiver en vervolgens kan men op minimaal 3 tot maximaal 8 (zit)plekken het geluid meten. Vervolgens moet voor elke zitplek een geluidstest (waarbij uit elke aangesloten speaker en subwoofer een reeks luide piepen komt) worden doorlopen. Na afloop worden de meetgegevens geanalyseerd en de opgeslagen in een kamerprofiel.

Denon AVRX4200 03

Geluidskwaliteit

De vraag is of het geluid daarna ook wezenlijk beter is dan voor de kalibratieprocedure. De meeste luisteraars vonden dat dat absoluut het geval was. Het geluid klonk ruimtelijker en ook helderder. Een speciale Blu-Ray demo disc met samples uit diverse populaire speelfilms, video games en muziekclips ondersteunt deze conclusie. De videoclip Bailando van Enriques Iglesias klinkt ruimtelijker en transparanter dan ooit tevoren, terwijl de bas toch lekker aanwezig is. Ook scènes uit speelfilms als Mad Max: Fury Road, Transformers: Age of Extinction en Jupiter Ascending klinken fantastisch. Dat geldt ook voor een gevechtsscène uit de populaire TV-serie Game of Thrones. Na een firmware upgrade konden we ook de gloednieuwe surroundindeling DST:X ervaren. Ook hier gebruikten we tijdens onze luistertests een DTS demo disc met film- en muzieksamples. Scènes uit de speelfilms als Divergent, Locked Up, The Olympians en Rio 2 klonken in DTS:X overweldigend en ook de muzieksamples klonken uitstekend. Het aanbod van speelfilms met DTS:X is vooralsnog nog beperkt, maar de Denon AVR-X4200W is duidelijk klaar voor de toekomst. Waarbij de kanttekening kunnen plaatsen, dat ons luisterteam al zeer te spreken is over het Dolby Atmos geluid dat de AVR-X4200W via onze Elipson luidsprekers levert.

Denon AVRX4200 04

Conclusie

Breepunt PlusPuntDe Denon AVR-X4200W is een uitmuntende receiver voor liefhebbers van de thuisbios. Het apparaat beschikt daarnaast ook over uitgebreide streamingondersteuning in de vorm van Spotify Connect, internetradio, AirPlay en DLNA. Ook via WiFi en Bluetooth kan men muziek streamen. Kortom, de Denon AVR-X4200W is een zeer veelzijdige AV-receiver. Het apparaat is verkrijgbaar in een zwarte of zilveren uitvoering en de adviesprijs bedraagt € 1.499,-. Voor dat geld haalt men een uitstekende netwerk-AV-receiver in huis die elke thuisbios naar een hoger plan tilt. Op basis van de uitstekende geluidskwaliteit en het gebruiksgemak kennen wij de Denon AVR-X4200W een Breekpunt PlusPunt toe. Hebt u een kleiner budget, geen nood: er is in diverse online winkels ook al een prima 7.2 kanaals Denon AVR-X1200W receiver met netwerkfuncties, Dolby Atmos en DTS:X ondersteuning verkrijgbaar voor € 359,-. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.denon-hifi.nl.