Door 11 april 2016 Lees verder →

Panasonic Lumix DMC-GX80

Nieuw van Panasonic is de Lumix DMC-GX80. Deze nieuwe systeemcamera combineert een klassiek design met 4K-capaciteit. Hij is net zo compact als eerdere GX-modellen en biedt een groot aantal innovatieve functies, zoals 4K Photo, Post Focus, een dual beeldstabilisatiesysteem over vijf assen en een solide ergonomische grip. De camera is daardoor uitermate geschikt voor onderweg en het maken van opnames uit de hand.

Panasonic Lumix DMC-GX80 01

De Lumix DMC-GX80 heeft een 16-megapixel Digital Live MOS-beeldsensor. Deze zorgt voor prachtig heldere en gedetailleerde opnames. Ook de nieuwe Venus Engine draagt bij aan de goede resultaten door kleuren indrukwekkend nauwkeurig weer te geven. De processor past de kleurtoon, verzadiging en lichtsterkte elk apart aan. Hierdoor spatten de levendige kleuren van het scherm en geven ze precies weer wat de gebruiker voor ogen had toen hij op de ontspanknop drukte. De kwaliteit van de MOS-sensor en de Venus Engine is zo goed dat dit de eerste Lumix G-camera is waarbij Panasonic geen Low Pass-filter hoefde toe te passen. De maximale resolutie is met ongeveer 10% verbeterd, wat resulteert in foto’s en video’s die nog helderder en indrukwekkender zijn. De Lumix DMC-GX80 is voorzien van Wi-Fi-connectiviteit. De opnamemogelijkheden zijn daardoor ongekend en beelden kunnen snel en eenvoudig worden gedeeld. De camera kan gemakkelijk worden verbonden met een smartphone of tablet, zodat foto’s en videoclips vrijwel direct op sociale media kunnen worden gedeeld. Ook is het mogelijk een mobiel toestel te gebruiken als afstandsbediening en daarmee instellingen zoals scherpstelling, diafragma, sluitertijd en ISO-waarde te wijzigen voordat de ontspanknop via de smartphone of tablet wordt ingedrukt.

4K-video

Verder zorgen de beeldsensor en de processor er samen voor dat beelden helder en met een minimale hoeveelheid ruis worden weergegeven, zelfs bij weinig licht en een maximale ISO-waarde van 25600. Dit is ideaal voor het maken van opnames in bijvoorbeeld donkere restaurants en ’s avonds op straat. Omdat de processor het signaal snel uitleest en verwerkt, kan de camera prachtige 4K-videobeelden vastleggen. Dit betekent dat men met de DMC-GX80 alle facetten van het stadsleven in een vier keer hogere resolutie dan Full HD kan opnemen. De Lumix DMC-GX80 legt vloeiende, hoge resolutie 4K-videobeelden vast in 3840 x 2160 bij 25p (50Hz) of 24p en Full HD-video’s in 1920 x 1080 bij 50p (50 Hz). Dankzij de 4K-technologie kunnen gebruikers ook profiteren van de innovatieve 4K PHOTO-functie van Panasonic om onverwachte fotomomenten vast te leggen en nooit een moment te missen bij 30 fps. Afhankelijk van de situatie is er keuze uit drie exclusieve modi: 4K Burst, 4K Burst (Start/Stop) en 4K Pre-burst. Elke instelling stelt de gebruiker in staat de mooiste frames uit de 4K-videobeelden te selecteren en deze op te slaan als een jpeg-bestand van 8 megapixel. Dat is genoeg resolutie om in A3 formaat af te kunnen drukken.

Light Composition

Bovendien beschikt de Lumix DMC-GX80 ook over een volledig nieuwe Light Composition-functie binnen de 4K PHOTO-modus. Dit houdt in dat de camera verschillende frames kan combineren tot één definitief beeld, waarbij bepaalde pixels op basis van hun helderheid worden geprioriteerd. Hierdoor kunnen indrukwekkende beelden worden vastgelegd van onderwerpen waarbij de hoeveelheid licht beperkt is en het contrast groot, zoals vuurwerk of een sterrenhemel. De Lumix DMC-GX80 biedt een aantal functies waarmee onderweg haarscherpe beelden kunnen worden vastgelegd zonder statief. Ideaal als men tijdens een wandeling door de stad spontane foto’s wil maken. Het nieuwe beeldstabilisatiesysteem over 5 assen maakt gebruik van optische beeldstabilisator (2 assen) in de lens en body-beeldstabilisator (5 assen) in de body van de camera om het effect van trillende handen tegen te gaan. Het Dual beeldstabilisatiesysteem over 5 assen kan bij het vastleggen van foto’s en video’s worden gebruikt. Het is vooral handig als er een telelens op de camera is bevestigd, zoals de nieuwe LEICA DG VARIO-ELMAR, 100-400 mm, f4.0-6.3-lens, of als er opnames worden gemaakt met een lange sluitertijd bij weinig omgevingslicht. De Lumix DMC-GX80 is ook uitgerust met een splinternieuwe sluiterunit. Deze minimaliseert het geluid en de lichte trillingen die worden veroorzaakt door het indrukken van de ontspanknop. Gebruikers kunnen hierdoor de mechanische sluiter ontspannen in situaties waar zij vroeger alleen de elektronische sluiter konden gebruiken.

Elektronische zoeker

De Lumix DMC-GX80 is verkrijgbaar in twee klassieke kleuren, zilver en zwart. Beide versies zijn voorzien van een retro-leereffect met textuur en aluminium knoppen. Om de camera onderweg nog beter met één hand te kunnen vasthouden is de DMC-GX80 voorzien van een dikke, solide grip. Met de knoppen op de voor- en achterkant kunnen instellingen snel en gemakkelijk worden gewijzigd. De gebruiker kan bijvoorbeeld de witbalans aanpassen met een knop aan de voorkant, de ISO-waarde instellen met een knop op de achterkant en ook nog de sluitertijd kiezen. Dit is vooral handig als het licht steeds verandert en er tijdens het lopen subtiele veranderingen moeten worden aangebracht. De DMC-GX80 heeft een elektronische zoeker (Live View Finder) met een resolutie van 2.764.000 pixels en een kleurenweergave van circa 100%. De breedbeeld (16:9) LVF biedt een vergroting van circa 1,39x/0,7x (equivalent van 35mm-camera), een gezichtsveld van 100% en een oogsensor. Deze sensor stelt de Eye Sensor AF in werking en geeft het gekozen beeld scherp weer elke keer als de gebruiker door de zoeker kijkt. Ook via het 3-inch grote statische touchscreen met een hoge resolutie van 1.040.000 pixels kunnen opnames worden gemaakt met tevens een beeldveld van circa 100%. Dit opklapbare scherm vergemakkelijkt het maken van opnames vanuit een lastige hoek aanzienlijk. Een hoek van 80 graden omhoog is ideaal bij het maken van opnames vanaf straatniveau. Een hoek van 45 graden omlaag is bijvoorbeeld perfect als de gebruiker de camera boven zijn hoofd houdt, zoals bij drukke muziekevenementen.

Achteraf scherpstellen

Het Contrast AF-systeem van de DMC-GX80 is uitgerust met DFD (Depth From Defocus) technologie en is zowel bijzonder snel als zeer nauwkeurig. Digitale signalen worden bij maximaal 240 bps verstuurd van de  lens naar de camera, waardoor er bij een snelheid van circa 0,07 seconden automatisch kan worden scherp gesteld. Met de nieuwe DSLM van Panasonic kan zelfs het meest spontane moment adembenemend scherp worden vastgelegd. De camera is tevens voorzien van de innovatieve functie Post Focus. Met deze functie kan het scherpstelgebied van het beeld worden aangepast, nádat de opname is gemaakt. Dit betekent dat de invalshoek van de foto compleet kan worden veranderd. Zo kan de gebruiker kiezen welk gezicht in een drukke straat hij scherp wil hebben, maar kan er ook meer warmte worden toegevoegd in de achtergrond van een close-up macro-opname. De functie is gemakkelijk te bedienen: nadat er een foto is gemaakt in de Post Focus-modus kan de gebruiker het touchscreen aanraken op het punt waarop moet worden scherp gesteld. Zo kan elke gewenste opname worden opgeslagen.

Filters

De Lumix DMC-GX80 is voorzien van veel nieuwe artistieke filters en functies waarmee in de camera creatieve effecten kunnen worden toegevoegd aan favoriete foto’s en video’s. De modus Creative Control biedt 22 filteropties. Daarnaast beschikt de camera over de nieuwe modus L.Monochrome. Zwart-witbeelden krijgen hiermee rijkere kleurschakeringen waardoor ze qua stijl lijken op een echte zwart-witfilm. Naast de filters kunnen video’s in de LUMIX DMC-GX80 worden bewerkt met de innovatieve functie 4K Live Cropping. Voor het maken van soepele meegetrokken opnames hoeft alleen de kijkhoek te worden ingesteld en is geen speciale apparatuur als een slede nodig. Als de gebruiker wil inzoomen, kan hij instellen bij welk beeld hij wil eindigen. De camera zoomt vervolgens automatisch in van groothoek naar tele. Dankzij de digitale werking en omdat de lens niet fysiek beweegt, verloopt dit proces heel soepel en oogt het resultaat altijd professioneel.

De Panasonic Lumix DMC-GX80 is verkrijgbaar vanaf midden mei en heeft een adviesprijs vanaf € 699,95 (body).

Kijk voor meer informatie nop www.panasonic.nl.

Geplaatst in: Fotografie & Film