Door 28 maart 2016 Lees verder →

Smappee introduceert gas- en watermonitor

Zowel consumenten als kleine en middelgrote bedrijven kunnen nu nog meer besparen op de maandelijkse lasten. Smappee brengt naast het elektriciteitsverbruik nu ook het verbruik van gas en water in beeld. Door het verbruik van zowel gas, water als licht te monitoren, bespaart een gemiddeld huishouden tien procent extra op de maandelijkse kosten.

Smappee-gas-water-slider

Smappee draagt met haar energiemonitor bij aan de behoefte van consumenten en bedrijven om minder energie te gaan gebruiken en dus minder geld daaraan uit te geven. Door het elektriciteitsverbruik realtime op toestelniveau te meten, kunnen gebruikers tot wel twaalf procent minder energie verbruiken. Als de gebruikers aan de hand van het inzicht oude apparaten die veel energie verbruiken vervangen, kunnen ze zelfs tot dertig procent besparen.

Automatisch besparen

Met de gas- en watermonitor wordt nu ook dat verbruik in kaart gebracht, waardoor die kosten nog verder verlaagd kunnen worden. Het potentieel is groot, aangezien een gemiddeld huishouden anderhalf keer zoveel gas en water (gemiddeld 1.309,20 euro per jaar) als stroom (gemiddeld 708 euro per jaar) verbruikt. “Tot nu toe focuste Smappee zich op het monitoren van elektriciteit, maar dat is uiteindelijk maar een derde van de nutsvoorzieningenfactuur”, vertelt Stefan Grosjean, CEO en mede-oprichter van Smappee. ‘Twee derde gaat naar gas en water, waardoor de Smappee gas- en watermonitor een logische tweede stap is. Net als bij elektriciteit krijgt de consument bovendien nog steeds erg ondoorzichtige facturen van zijn gas- en waterleverancier. Onze nieuwe tool geeft de gebruiker inzicht in zijn verbruik, waardoor hij automatisch bespaart. Dat is goed voor hem, maar ook voor de planeet.’

Lekalarm

Naast het inzicht voorziet de nieuwste Smappee ook in het Lekalarm. Eventuele gas- en waterlekken zijn uiteraard gevaarlijk. Maar zeker waterlekken zijn duur: uit een waterlek van twee millimeter stroomt 192 liter water per uur. Zoveel water verbruikt een gemiddeld persoon in Nederland in anderhalve dag! Volgens een onderzoek van de VN zal de vraag naar water in 2050 met vijftig procent gestegen zijn. Dat betekent dat als de huidige waterconsumptie zich doorzet, twee derde van de wereld over tien jaar in een waterarm gebied leeft. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de prijzen van water. In Nederland zijn we ons daar terdege van bewust: onze waterconsumptie is sinds 1995 afgenomen van 137 liter per dag naar 119 liter per dag in 2013. Om verder te besparen, is inzicht echter onontbeerlijk.

Smappee-gas-water-02

Gas

Ook gas zijn we in Nederland de afgelopen jaren minder gaan gebruiken. Alleen is gas het meest kostbaar (gemiddeld 88 euro per maand) en heeft het grootste aandeel van ons energieverbruik. Waar 28 procent van ons energieverbruik in elektriciteit zit, wordt 38 procent nog opgeslokt door aardgas. Door het inzichtelijk maken van het gasverbruik (en het eventueel vervangen van de oude cv-ketels of gasfornuis), kan hier eenvoudig op bespaard worden. ‘Smappee wil het voortouw nemen in de energietransitie’, vertelt Grosjean, ‘waarbij consumenten onafhankelijk worden en controle krijgen over hun eigen verbruik en productie. Voor ons zijn dit allemaal stappen naar het moment waarop woningen zullen functioneren als gedecentraliseerde water- en energiehubs. Pas nu gas en water ook betrokken worden, kunnen we meer controle neerleggen bij de gebruiker.’ De Smappee gas- en watermonitor is eenvoudig te installeren door enkele sensoren op de bestaande aardgas- en watermeter te plaatsen. De Smappee gas- en watermonitor kost € 119,-.

Kijk voor meer informatie op www.smappee.com/nl/.

Geplaatst in: Domotica