Door 18 maart 2016 Lees verder →

Nest Protect rook- en koolmonoxidemelder

Nest Labs heeft onlangs een tweede generatie Nest Protect geïntroduceerd. De vernieuwde rook- en koolmonoxidemelder is de eerste melder met een speciaal ontworpen Split-Spectrum Sensor. Deze sensor maakt gebruik van twee golflengtes aan licht om onderscheid te maken tussen verschillende soorten vuur. Ook kunnen de alarmsignalen van Nest Protect vanaf nu uitgeschakeld worden via de app op je smartphone.

Nest Protect slider

Volgens cijfers van Brandweer Nederland breekt er gemiddeld elke dag in zo’n 11 woningen in Nederland brand uit. Dat zijn ongeveer 4.000 woningbranden per jaar, waarbij gemiddeld 45 doden vallen en 600 mensen ernstig gewond raken. De tweede generatie Nest Protect is uitgerust met nieuwe functionaliteiten die gebruikers laat weten of het alarm werkt en veilig is en heeft nu een levensduur tot tien jaar.

Nieuwe functies

Net als de eerste generatie Nest Protect, geeft deze vernieuwde Nest Protect meer dan alleen een alarmmelding. De Nest Protect praat tegen je en vertelt je waar het probleem zich afspeelt. De nieuwe functionaliteiten van deze tweede generatie Nest Protect zijn:

  • Nieuw ontwerp: de nieuwe generatie Nest Protect is 11 procent kleiner en integreert nog beter met het plafond of de wand. Onder de behuizing zit een laag van roestvrij staal met kleine zeshoekige uitsparingen die rook binnen laten en al het andere buiten laten. De lichtring schijnt vanaf nu nog feller voor een verbeterd Lichtpad.
  • Split-Spectrum Sensor: binnenin de rookkamer maakt de Nest Protect gebruik van twee golflengtes aan licht, waardoor beide snel en langzaam brandende vuren worden gedetecteerd.
  • Afzetten met app: Nest Protect waarschuwt gebruikers bij gevaar. Maar wanneer alles onder controle is, is het alarmsignaal wellicht niet meer nodig. Een vals alarm kan men daarom vanaf nu uitzetten via de nieuwe Nest-app.
  • Levensduur tot 10 jaar: Nest Protect’s vernieuwde sensoren zorgen voor een nieuwe, verlengde levensduur tot 10 jaar voordat het apparaat vervangen dient te worden.
  • Veiligheidscontrole: vanaf nu kunnen gebruikers de sensoren, het vermogen, de WiFi-verbinding, microfoon en luidspreker in één keer testen vanaf hun smartphone.
  • Geluidscheck: Nest Protect controleert eens per maand automatisch, snel en zonder overlast of de luidspreker en microfoon nog werken, via een ingebouwde microfoon.
  • Eenvoudigere installatie: de opnieuw ontworpen achterkant van de Nest Protect maakt het nog makkelijker deze recht te bevestigen aan het plafond of aan de wand. Ook maakt het gemakkelijk te openen batterijcompartiment het nog eenvoudiger de batterijen te vervangen. Daarnaast maakt Nest Protect gebruik van Bluetooth Low Energy (BLE) om het koppelen tijdens de setup te verbeteren.
  • Nachtwacht in het hele huis: Nachtwacht laat gebruikers zien dat de sensoren en batterijen werken door een groen lichtsignaal bij het uitschakelen van de lampen of een geel lichtsignaal als Nest Protect gecontroleerd moet worden. Vanaf nu is het mogelijk om niet alleen de status van een enkele Nest Protect in de ruimte waarin men zich bevindt te controleren, maar de status van alle Nest Protects in het hele huis kunnen in één keer gecontroleerd worden. Deze nieuwe functionaliteit is ook van toepassing op de eerste generatie Nest Protect.

Nest Protect 01

Installatie

De Nest Protect wordt geleverd in een vierkante doos. In deze doos vinden we de Nest Protect, de bevestigingsplaat met vier schroeven, en een mapje met daarin onder andere de gebruiksaanwijzing. De Nest Protect wordt geleverd inclusief vier AA-batterijen. Deze zitten al in het apparaat. Door het wegtrekken van een plastic lipje worden de batterijen in gebruik genomen. Voordat je de Nest Protect ergens plaatst, moet je deze eerst configureren met de Nest-app. Download – indien nodig – deze app vanuit de Apple App Store (iOS) of Googe Play Store (Android) op je smartphone of tablet. Maak vervolgens een gratis Nest-account aan. De Nest-app begeleidt je vervolgens bij elke stap. In ons geval hadden we de Nest-app al in gebruik. In dat geval kies je Instellingen en klik je op Product toevoegen. In de getoonde lijst met Nest-producten klik je op Nest Protect. Nu scannen we met de camera van smartphone of tablet de QR-code achterop de Nest Protect. Zodra deze wordt herkent, verschijnt een boodschap dat je onder andere je WiFi-wachtwoord klaar moet hebben liggen. Klik na het lezen op Volgende. In het volgende scherm moet je opgeven waar of in welke ruimte je de Nest wilt gaan plaatsen. Wij kiezen voor Keuken.

Nest Protect 03

Activeren

In het volgende scherm Instellen wordt gevraagd het batterijlipje uit de Nest Protect te trekken en de gesproken instructies te volgen. Na een tweetalige (Frans en Nederlands) welkomstwoord, selecteren we Nederlands als taal door op de grote knop te drukken. Vervolgens moeten we de Nest Protect te testen. Tijdens deze testprocedure zal het alarm afgaan. Rook en koolmonoxide worden getest. Nadat de test is afgelopen, klikken we in de app op Volgende. De app zoekt nu verbinding met de Nest Protect. Als dat is gelukt wordt in het volgende scherm WiFi-netwerk de gevonden WiFi-netwerken getoond. Selecteer het thuisnetwerk, voer het bijbehorende WiFi-wachtwoord in en klik op Verbind. In het volgende scherm wordt de onderlinge verbinding ingesteld. In het volgende scherm wordt gevraagd of je in het donker de verlichting, het zogeheten Lichtpad, op de Nest wilt laten aangaan als je langs loopt. Maak een keuze en klik daarna op Volgende. De installatie is daarna voltooid. De stem van de Nest Protect meldt “Verbonden”. We plaatsen tot slot de Nest Protect in de keuken.

Nest Protect 05

Instellingen

In de Nest app zien we nu de optie Protect staan. Als we op deze optie klikken, dan zien we in het volgende scherm een groene cirkel met daaronder de tekst ‘Keuken – alles is in orde’. Elders in het scherm staan een knop Controle en een knop Geschiedenis. Via de eerste knop kan men de werking van de Protect testen. De stem van de Protect meldt dat achtereenvolgend de rookmelder en de koolmonoxidemelder worden getest. Deze testprocedures gaan gepaard met luide piepen. Klikken we op de knop Geschiedenis, dan krijgen we een overzicht te zien van alle recente meldingen en activiteiten. Via de knop Instellingen (radartje) kan men diverse instellingen en opties wijzigen. Zo kan men hier instellen dat de Protect maandelijks een soundcheck uitvoert, waarbij de luidspreker en sirene worden getest. Bij Alarmopties kan men een alarm uitzetten en opgeven of een eventuele Nest camera tijdens een rook- of koolmonoxidealarm automatisch een videoclip moet opnemen. Bij Activiteitsensor kan men instellen of de Protect gebruikt moet worden om te bepalen of er iemand thuis is. Dit is bijvoorbeeld handig in combinatie met een Nest Thermostaat. Onderaan de pagina Instellingen staat een lijst met actieve Protects. In ons geval is dat er (nog) een: Keuken. Klikken we daarop, dan kunnen we ook hier een aantal specifieke zaken instellen of wijzigen. Via de optie Nest Sense kan men hier het eerder genoemde optie Lichtpad alsmede de opties Nachtwacht (kort oplichten wanneer je het licht uitdoet) en Stoomcontrole (voorkomt vals alarm door stroomontwikkeling) in- of uitschakelen. Ook de helderheid van het licht van de opties Lichtpad en Nachtwacht kan hier via de optie Helderheid worden aangepast. Heeft men alles naar wens ingesteld, dan doet de Protect grotendeels geruisloos zijn werk. Totdat er rook of koolmonoxide wordt gedetecteerd… dan meldt de Protect zich luid en duidelijk!

Nest Protect 08Conclusie

Nest heeft met de vernieuwde Nest Protect niet alleen een uiterst degelijke, maar ook een slimme rook- en koolmonoxidemelder afgeleverd. Met name de mogelijkheid om via de app op afstand de status van de melder te kunnen controleren is een pluspunt. Interessant is ook de mogelijkheid om de Protect te koppelen aan een camera en om het apparaat te gebruiken als bewegings- of activiteitssensor. Met de Thuis/Afwezig-functie kan men eventueel de thermostaat weer aansturen. Kortom, de Nest Protect is meer dan alleen maar een rook- en koolmonoxidemelder. De Nest Protect heeft een adviesprijs van € 129,- en is onder andere te koop bij Bol.com. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.nest.com/nl/.

Geplaatst in: Diversen