Door 15 februari 2016 Lees verder →

WD My Passport Wireless

Hardwarefabrikant Western Digital heeft met de WD My Passport Wireless een interessante externe hard schijf in het gamma. Dankzij het ingebouwde SD-kaartslot kan men onderweg foto’s en video’s overzetten naar de schijf of draadloos een back-up maken van gemaakte opnames. Dankzij de ingebouwde accu kan dat op elke gewenste locatie en omdat de schijf over een eigen wifi-netwerk beschikt kan men de beelden direct bekijken op tablet of smartphone en eventueel na bewerking direct verzenden. Ook voor het delen van video- en muziekbestanden kan de schijf worden ingezet. De My Passport Wireless is dan ook uitermate geschikt voor op reis, in de auto, trein of vliegtuig.
WD_MPW_01
De WD My Passport Wireless wordt geleverd in een blauwe doos met daarin de My Passport Wireless drive, een USB 3.0-kabel, een USB-netadapter en een snelstartgids. Deze snelstartgids is erg summier en geeft met behulp van iconen een aantal basishandelingen weer. Duidelijk is wel dat men eerst de accu moet opladen voordat men de drive in gebruik kan nemen. Na het opladen sluiten we de drive aan op onze computer en vinden we in de map User manuals een uitgebreide Nederlandstalige handleiding in PDF-formaat. Op de schijf staan verder nog een paar instructievideo’s, een groot aantal voorbeeldbestanden en WD Quick View software voor Windows en Mac. Het apparaat zelf heeft aan de zijkanten een aan/uitknop, een USB 3.0-slot, een WPS-knop en een SD-kaartslot en bovenop twee LED-lampjes (accu status en WiFi).

WD_MPW_002App

De WD My Passport Wireless kan via de computer of via tablet of smartphone worden bediend. In het laatste geval dient men de WD My Cloud app te downloaden en te installeren. Deze app is gratis te vinden in de Google Play Store voor Android- en in de Apple App Store voor iOS-apparaten. Wij hebben de app geïnstalleerd op een iPad mini. Om verbinding te maken dient men op tablet of smartphone via Instellingen >> Wi-Fi het MyPassport netwerk te selecteren. Vervolgens kan men via de app verbinding maken met de wireless drive. De eerste keer krijgt men een aantal schermen te zien waarin men onder andere de eindgebruikersovereenkomst moet accepteren. Uiteindelijk komt men bij het inlogscherm My Cloud. Door hier te klikken op Connect to local device maakt men verbinding met de My Passport Wireless drive. Het eerste dat men dan moet doen is een wachtwoord instellen voor de drive. Eventueel kan men ook de drivenaam MyPassport wijzigen. De drive is nu gereed voor gebruik.

WD_MPW_07SD-kaartslot

Een van de grootste pluspunten van de WD My Passport Wireless is de aanwezigheid van een ingebouwd SD-kaartslot. Stoppen we hier een SD-kaartje in dan worden de op de kaart aanwezige bestanden meteen gekopieerd naar de drive. Tijdens het kopiëren flikkert het WiFi-ledje om aan te geven dat de drive bezig is. Na het kopiëren vinden we in de app in de map SD Card Imports een map met daarin de volledige inhoud van het geheugenkaartje. Op onze iPad mini kunnen we nu door de mappen bladeren. Bij beelden zien we links thumbnails en rechts het geselecteerde beeld groot. Het geselecteerd beeld kan in hoge definitie worden bekeken door op het icoon HD te klikken. Via de icoontjes onder de thumbnails kunnen we alle bestanden of alleen de foto-, muziek- of videobestanden uitfilteren. Door te klikken op de drie stipjes rechtsboven de thumbnails kunnen we de bestanden filteren op datum of album. Via de icoon rechtsboven kan een geselecteerd bestand worden verstuurd per e-mail, afgedrukt of geopend in een andere app voor verdere bewerking. Al met al is het een prima app met een vrij intuïtieve bediening.

WD_MPW_08Computer

Verbinding maken via de computer is uiteraard ook mogelijk. Ook hiervoor beschikt de WD My Passport Wireless over een duidelijke gebruikersinterface. Nadat we via WiFi contact hebben gemaakt met de drive, verschijnt een venster met daarin een aantal tabs. In de tab Start zien we respectievelijk een overzicht van de capaciteit, de accustatus en de WiFi-verbinding. Interessant is de tab WiFi. Hier kan men het apparaat koppelen aan het thuisnetwerk. Via DHCP lukte dat niet echt, maar na het invoeren van een statisch IP-adres verscheen de drive in ons thuisnetwerk. Hierdoor is de drive nu door iedereen te benaderen en dankzij de DLNA-ondersteuning zijn alle op het apparaat aanwezige mediabestanden nu ook te streamen naar bijvoorbeeld de TV. Erg handig. Via de tab Beheerder kan men enkele beheerinstellingen wijzigen en via de optie Hardware kan men eventueel de gebruiksduur van de accu optimaliseren door te kiezen voor Levensduur batterij in plaats van Prestaties. In de tab media kan men de DLNA-functie aan- of uitzetten, het aantal mediabestanden raadplegen en de importmodus van het SD-slot instellen. Zo kan men hier kiezen voor Kopiëren of verplaatsen. In het laatste geval worden de bestanden na kopiëren van de SD-kaart verwijderd. Ook kan men hier eventueel de automatische import uitzetten. In dat geval moet men op de WPS-knop drukken om het back-uppen te starten. Via de tab Ondersteuning kan men systeemrapporten en diagnostische gegevens opvragen en via de tab Firmware de firmware – indien beschikbaar – eventueel updaten.

WD_MPW_02Conclusie

Breepunt PlusPuntDe WD My Passport Wireless is een uitermate handig apparaat voor mensen die veel op pad zijn. Men kan mediabestanden draadloos vanaf smartphone, tablet of laptop op de My Passport Wireless opslaan en dankzij het ingebouwde SD-kaartslot kan men ook foto’s en video’s uit de reflex- of systeemcamera vrij eenvoudig onderweg back-uppen. Eenmaal thuis kan men de beelden direct naar mediaspeler, smart-tv, computer of tablet streamen. Door het apparaat op te nemen in het thuisnetwerk kan iedereen bij alle opgeslagen bestanden. De WD My Passport Wireless is verkrijgbaar in een 500 GB, 1 TB en 2 TB uitvoering (klik op uitvoering voor actuele prijs) vanaf € 137,99. Op basis van het gebruiksgemak kennen wij de WD My Passport Wireless een Breekpunt PlusPunt toe in de categorie Opslag. Warm aanbevolen.

Kijk voor meer informatie op www.wdc.co.nl.

Geplaatst in: Beeld & Geluid