Door 22 februari 2016 Lees verder →

Review: HandBrake videoconverter

HandBrake is een open source video transcoder. Het is een gratis gereedschap voor het converteren van video’s van het ene naar het andere formaat. Daarbij kunt u van alles instellen. Bijvoorbeeld wat de resolutie en de kwaliteit van het resultaat moet zijn. En daarmee bepaalt u in hoge mate de grootte van het videobestand. Erg handig als u video’s wilt uploaden naar bijvoorbeeld YouTube. Maar u kunt met HandBrake ook de eigen dvd-collectie rippen naar het populaire MP4 formaat.

handbrake

Een belangrijke reden om naar HandBrake te kijken is dat het een gratis open source programma is. Behalve de ontwikkelaars zelf is een team van vrijwilligers met het programma bezig en gebruikt het zelf ook diverse open source bronnen. Er worden dan ook regelmatig nieuwe versies verspreid. Bovendien is HandBrake beschikbaar op een aantal belangrijke platforms: Windows, Mac OS en Linux. De downloads vindt u via de website van Handbrake.

Mogelijkheden

Het programma ondersteunt de meest bekende multimedia-bestanden en alle dvd- en bluray-formaten, zolang deze maar niet beschermd zijn tegen kopiëren. De output-formaten zijn onder meer H.264, H.265 en MPEG-4 en MPEG-2 . Daarbij worden de ‘file containers’ .MP4 en .MKV ondersteund. Tot de overige mogelijkheden behoren het kunnen selecteren van titels en hoofdstukken van dvd’s, het gebruik van subtitels, het in batch verwerken van opdrachten en het instellen van de videokwaliteit (zowel Constant Quality als Average Bitrate). Wanneer u niet meer precies weet welke video u geopend heeft voor bewerken komt een Live Video Preview goed van pas.

Werking

Na het starten van HandBrake ziet u een redelijk ingewikkelde interface. Er is via het menu Help wel enige online hulp beschikbaar. In principe werkt u met de knoppenbalk onder het menu. Daarin vindt u onder meer de knoppen Source, Start, Add To Queue en Show Queue. Met de knop Source kunt u op verschillende manieren een bestand toevoegen. Dat kan een dvd-film zijn wanneer HandBrake deze detecteert, een videobestand of een map waarin zich meerdere videobestanden bevinden. Na het kiezen van een videobestand worden enkele gegevens ervan weergegeven in het hoofdscherm. Vaak wordt direct een bestemmingsbestand ingevuld onder Destination. Als dat niet het geval is, moet u zelf een pad en een bestandsnaam aangeven of er één selecteren met behulp van de knop Browse.

handbrake_2

Output settings

Daarna is het zaak om de juiste instellingen te doen in het gebied Output Settings. Hier kunt u allereerst kiezen voor een container (MP4 of MKV). In het geval van MP4 kan het bestand Web Optimized worden gemaakt door het gelijknamige vinkje aan te zetten. Ook is dan iPod 5G Support mogelijk. De optie Web Optimized kan belangrijk zijn wanneer u het videobestand online wilt zetten. Het is dan waarschijnlijk beter te ‘streamen’, dus met een minder schokkerige weergave. De overige instellingen zijn ingedeeld in vijf tabbladen: Picture, Filters, Video, Audio, Subtitles en Chapters. Als u gewoon een videobestand naar een ander formaat wilt converteren, dan hebt u de meeste tabbladen niet nodig. Sterker nog, het is dan een goed idee om één van de voorkeuzen uit de lijst aan de rechterkant te gebruiken. Er zijn instellingen voor onder meer iPod, iPad en Android tablet weergave. Deze voorkeuzen nemen u een hoop kopzorgen uit handen. Want wie weet nu of het H.264 profiel moet worden ingesteld? En of u een Deinterlace of een Decomb filter nodig hebt? En welke audio codec de beste is?

Experimenteren

Wanneer u zelf het beste videoformaat wilt uitvinden, moet u bereid zijn te experimenteren. Het is niet onverstandig om op internet onderzoek te doen naar de diverse videoformaten en hun mogelijkheden. Binnen HandBrake kunt u beginnen met de tabbladen Video en Picture. Stel eerst de Container in op M4, want dat is het meest gebruikelijk. Kijk dan onder het tabblad Video. Hier stelt u de Video Codec in, bijvoorbeeld op het populaire H.264 (x264). Kies een Framerate, dat is het aantal beeldjes per seconde, of selecteer Same as source om hierin geen verandering aan te brengen. Afhankelijk van eerdere instellingen zijn de opties hieronder Constant Framerate en Peak Framerate of Constant Framerate en Variable Framerate. De optie Constant Framerate is meestal de beste voor streaming, de andere optie maakt vaak het kleinste bestand. Verder kent het programma instellingen voor het optimaliseren van de video en de kwaliteit. Deze voeren te ver om hier te bespreken.

handbrake_3Picture

Ook is het belangrijk om een blik te werpen op het tabblad Picture. Hier stelt u namelijk de resolutie in. Full HD is 1920×1080 pixels. Stelt u bijvoorbeeld een breedte van 1280 in, dan is dat nog steeds een uitstekende grootte voor weergave op tablets of een website. Merkwaardig is dat u de hoogte niet lijkt te kunnen instellen. Die wordt door het programma bepaald. Maar let op: de sectie Cropping wijzigt soms automatisch de resolutie door zwarte balken uit het beeld te snijden. Wanneer u denkt dat alle instellingen juist zijn kunt u de knop Start gebruiken om de conversie in gang te zetten. De voortgang van de conversie wordt duidelijk aangegeven. Maar u kunt het videobestand ook toevoegen aan een wachtrij. Zo is een aantal bestanden achter elkaar te converteren. In het venster van de queue kunt u zelfs instellen wat er moet gebeuren als HandBrake klaar is. Bijvoorbeeld het systeem in de slaapstand zetten. Overigens probeert HandBrake altijd om een energiespaarstand van de computer te omzeilen zolang de conversie nog niet klaar is.

handbrake_5Conclusie

HandBrake is een gratis maar zeer professioneel programma voor het converteren van video’s van het ene naar het andere formaat. Daarbij moet u wel even experimenteren en goed opletten. De instellingen lijken soms niet goed te worden onthouden. En daar komt u dan achter als u net acht uur aan video hebt geconverteerd… Bezit u de wil en het doorzettingsvermogen om HandBrake even te leren kennen, dan is het een goede en efficiënte videoconverter. Het is geen probleem om bijvoorbeeld een video van 3 GB zonder zichtbaar kwaliteitsverlies terug te brengen naar een bestand van 1 GB. En dat scheelt toch een stuk in opslagruimte of uploadtijd.

Kijk voor meer informatie op https://handbrake.fr.

Geplaatst in: Fotografie & Film