Door 29 februari 2016 Lees verder →

Gigaset MobileDock LM550i

Gigaset heeft onder naam MobileDock een lader annex dock op de markt gebracht waarmee smartphone-gebruikers (Android en iOS) hun smartphone niet alleen kunnen opladen, maar ook verbinden met een vaste DECT telefoonlijn. De Gigaset MobileDock LM550(i) verbindt de smartphone via Bluetooth en DECT met de vaste telefoonlijn en zet inkomende gesprekken op de smartphone direct door naar een DECT-handset. De innovatieve MobileDock biedt zo een perfecte integratie van smartphone en het DECT-thuistoestel. Wij namen de proef op de som.

Gigaset MobileDock LM550 01De Gigaset MobileDock LM550(i) is bedoeld voor het integreren van je smartphone met de vaste telefonielijn thuis. Dankzij Bluetooth 4.0, een snelle oplaadtijd en een DECT-verbinding verandert telefonie binnenshuis dankzij de MobileDock in een zeer gebruiksvriendelijke ervaring. De MobileDock verbindt tot maximaal twee smartphones gelijktijdig met de vaste lijn via Bluetooth en DECT. Inkomende gesprekken worden direct doorverbonden met alle aangemelde handsets of een handset naar keuze en dit biedt alle gemakken van vastelijntelefonie en de DECT-spraakkwaliteit. De Gigaset MobileDock LM550(i) is ook te gebruiken als het standaard bewaardock voor een smartphone en als oplaadstation. Het MobileDock wordt geleverd met een korte micro-usb- (Android) of Lightning-kabel (iOS). Doorschakelen voorkomt dat er oproepen verloren gaan, terwijl de telefoon wordt opgeladen. Gebruikers blijven zo altijd mobiel bereikbaar omdat ze oproepen eenvoudig kunnen opnemen met hun DECT-handsets. Dankzij de snelle oplaadtijd (tot 1500 mA) verlaten gebruikers altijd hun huis met een volledig opgeladen smartphone. Het MobileDock is compatibel met alle smartphones die werken op Android 4.4 of hoger of iOS 7 of hoger (iPhone 5 en hoger) en de draadloze Bluetooth 4.0-standaard hebben.

Gigaset MobileDock LM550 02

App

De LM550(i) wordt aangestuurd door de MobileDock-app, die te downloaden is vanuit de Google Play of Apple Store. Via de app beslissen gebruikers met welke handset ze graag gesprekken willen aannemen. Zodra de LM550(i) verbonden is met een Gigaset DECT-telefoon van de C- en S-klasse, ziet de gebruiker op de handset de naam en het nummer van de beller. Hiervoor moet de bellerweergavefunctie worden geactiveerd op de smartphone. Bij alle andere Gigaset-systemen en DECT-systemen van andere leveranciers, worden gesprekken als een interne oproep doorgestuurd zonder melding van de naam. Om het doorschakelen te stoppen, deactiveert de gebruiker deze functie eenvoudig door op een knop op de MobileDock te drukken – de smartphone wordt dan nog wel steeds opgeladen. Twee ledstatuslampjes geven aan of de Bluetooth- en DECT-verbinding actief is. De Gigaset MobileDock is ook handig bij onvoldoende GSM-dekking in gebouwen. Door het dock te installeren op een plek waar de ontvangst goed is, bijvoorbeeld bij een raam, stuurt het de inkomende gesprekken (met DECT-standaard) tot maximaal vijftig meter door naar het telefoonsysteem.

Gigaset MobileDock LM550 03

Praktijk

Wij hebben de MobileDock LM550i getest in combinatie met een iPhone 6 Plus. De witte MobileDock wordt geleverd inclusief netvoeding en USB-Lightning connector. Na het aansluiten en wegwerken in het gootje van de voedingskabel en de USB-kabel, is het apparaat klaar voor gebruik. Na de stekker in het stopcontact te hebben gestopt, flikkert een wit LED-lampje aan de zijkant. We starten nu de bijbehorende app op de iPhone. We moeten nu volgens de app de Aan/Uit-knop in het midden van het apparaat indrukken totdat een blauwe LED begint te knipperen. We klikken nu op de knop Continue. In eerste instantie gebeurde er niet veel, maar na een paar keer proberen kregen we verbinding (via Bluetooth) met de MobileDock. Het blauwe LED-lampje aan de zijkant van de MobileDock brandt dan ook permanent. Hier kan men dus in één oogopslag zien of de Bluetooth-verbinding actief is of niet als men de telefoon op de MobileDock heeft gelegd. De volgende stap is het registreren van de iPhone. Dat verloopt probleemloos. Er kunnen overigens maximaal twee smartphones worden geregistreerd.

Gigaset MobileDock LM550 05

DECT

Daarna moet er verbinding worden gemaakt met het DECT-basisstation. Uiteraard moet men een DECT-set hebben die door de MobileDock wordt ondersteund. Op de website van Gigaset staat een complete lijst van alle DECT-apparatuur die in combinatie met de MobileDock kan worden gebruikt. Afhankelijk van het type DECT-apparatuur worden ook niet altijd alle functies ondersteund. Om de MobileDock op te nemen in het DECT-netwerk moet er drie seconden op de aanmeldknop op het basisstation worden gedrukt. Ook dat verloopt vlekkeloos. Wij krijgen nu een lijst met DECT-profielen te zien waar we gebruik van kunnen maken. Via de Home-toets in het MobileDock menu kunnen we bij de optie Calls are forwarded to door middel van het ingeven van een toestelnummer opgeven naar welk specifiek toestel de inkomende gesprekken moeten worden doorgezet. Willen we de gesprekken doorgeven naar alle aangesloten toestellen, dan dient men hier een sterretje (*) in te voeren. Op ons al iets ouder E310 DECT-systeem komen de gesprekken prima door, maar we zien niet wie er belt. Op nieuwere DECT-apparatuur is dat wel zichtbaar.

Gigaset MobileDock LM550 06

Conclusie

De Gigaset MobileDock doet wat het beloofd. Het leggen van de automatische Bluetooth-verbinding verliep niet helemaal vlekkeloos. Vervelend is ook dat de app daar keer op keer om bleef vragen. Na het leggen van een handmatige Bluetooth verbinding functioneerde de MobileDock LM550i naar behoren. Ook is een en ander afhankelijk van de gebruikte DECT-apparatuur, dus het is wel zaak om vooraf te controleren of men over geschikte apparatuur beschikt. De Android-versie van de in zwart uitgevoerde Gigaset MobileDock LM550 kost € 59,- en de witte LM550i-versie voor iOS heeft een adviesprijs van € 69,-. Voor dat bedrag krijgt men een handige oplossing voor het probleem waar veel smartphone-gebruikers mee te maken hebben: het mislopen van gesprekken als de telefoon op de oplader ligt. Met de Gigaset MobileDock behoort dat tot het verleden. De MobileDocks zijn onder andere te koop bij Bol.com. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.gigaset.com/nl-nl/.

Geplaatst in: Home Office