Door 8 februari 2016 Lees verder →

Devolo Home Control Radiatorthermostaat

Devolo heeft hun Home Control systeem uitgebreid met een radiatorthermostaat. Deze radiatorthermostaat past op alle gangbare radiatoren en biedt gebruikers van het Devolo Home Control systeem de mogelijkheid om de desbetreffende radiator draadloos te bedienen. Het Home Control systeem van Devolo maakt gebruik van de draadloze standaard Z-Wave en belast niet het WiFi-signaal in huis. Wij namen de proef op de som.

Devolo Home Control Radiatorthermostaat 1

De Devolo Home Control Radiatorthermostaat zit in een witte doos. In deze doos vinden we een kleine handleiding, de radiatorthermostaat, twee adapterringen, twee AA-batterijen en een inbussleuteltje. Om gebruik te kunnen maken van deze draadloze radiatorthermostaat dient men te beschikken over de Devolo Home Control Centrale. Deze zit onder andere in de eerder door ons geteste Devolo Home Control Starter Kit [LINK!]. Deze centrale, die men direct een stopcontact steekt, vormt het hart van het Devolo Home Control systeem. Deze beschikt over een gebruikersinterface, de Home Control portal, waarmee men alle Home Control apparaten kan bedienen. Toegang tot het Home Control portal is heel eenvoudig via de My Devolo website en de gratis te downloaden My Devolo app.

Devolo Home Control Radiatorthermostaat 4Z-Wave

Het Devolo Home Control systeem maakt gebruik van Z-Wave in plaats van WiFi om de verschillende apparaten met elkaar te laten communiceren. Dat biedt diverse voordelen. Ten eerste communiceren toestellen die gebruik maken van Z-Wave alleen maar met elkaar wanneer er iets gebeurt. Dat is een stuk energie-efficiënter, wat het batterijleven van de onderdelen die daar gebruik van maken ten goede komt. Daarnaast gaan Z-Wave-stralen ook beter door dikke muren en plafonds heen dan een WiFi-signaal en functioneren alle Devolo Home Control apparaten die op het lichtnet zijn aangesloten tevens als repeaters, zodat de ontvangst overal goed is. Z-Wave is bovendien een open standaard, die al door meerdere fabrikanten wordt gebruikt. Dat betekent dat ook apparaten van andere leveranciers in het Devolo Home Control systeem kunnen worden opgenomen. En misschien wel het belangrijkste voordeel: omdat de apparaten niet via het WiFi-thuisnetwerk met elkaar communiceren, kun je ze volledig afsluiten van internet. De centrale heeft bij de eerste installatie een internetverbinding nodig om te activeren, maar daarna kan je ervoor kiezen om de internetverbinding uit te schakelen, zodat niemand van buitenaf het Home Control-systeem kan binnendringen. Houd er dan wel rekening mee, dat het op afstand bedienen van apparaten dan ook niet mogelijk is.

Devolo Home Control Radiatorthermostaat sliderInstallatie

Als eerste dient men de meegeleverde batterijen in de Home Control Radiatorthermostaat te plaatsen. Daartoe verwijderen we het afdekplaatje van het batterijcompartiment en plaatsen de batterijen conform de markeringen in de thermostaat en sluiten deze weer. Op het display van de radiatorthermostaat begint nu een symbool te knipperen als teken dat de thermostaat in bedrijf is. De volgende stap is de radiatorthermostaat op de radiator te plaatsen. Daarvoor worden twee adapterringen meegeleverd: een smalle adapterring die op schroefdraad M30x1,5 van diverse merken radiatorkranen past en een brede adapterring die op alle Danfoss RA radiatorkranen past. Als eerste verwijdert men de oude radiatorkraan en vervolgens plaatst men de bij de desbetreffende radiator behorende adapterring op de kraan. De smalle adapterring draait men handvast en de brede adapterring zet men vast met behulp van de meegeleverde inbussleutel. Vervolgens schroeft men de Home Control Radiatorthermostaat op de gemonteerde adapterring. Tot slot drukt men 3 seconden op de middelste functietoets. Het apparaat trekt zich nu zelf helemaal vast en is gereed voor gebruik.

Devolo Home Control Radiatorthermostaat 2Radiatorthermostaat aanmelden

De volgende stap is de radiatorthermostaat aanmelden in de Home Control Centrale. Log in op de My Devolo website en klik op Home Control centrale. Open vervolgens de sectie Apparaten en klik op de optie Apparaat toevoegen (het plusteken rechtsboven). In een blauw venster worden nu diverse apparaten genoemd, waaronder een afstandsbediening, bewegingsdetector, deur-/venstercontact, draadloze schakelaar, intelligent stopcontact, kamerthermostaat, radiatorthermostaat en rookdetector. Klik op de optie radiatorthermostaat en vervolgens wordt in vier eenvoudige stappen de radiatorthermostaat in het Home Control systeem aangemeld. Tijdens de tweede stap van dit proces dient men 1 seconde op de middelste functieknop van de radiatorthermostaat te drukken. Het display gaat nu flikkeren en daarna gaat het aanmeldproces automatisch verder. In de laatste stap moet men het apparaat een naam geven en de plaats in het huis opgeven. We hadden een paar pogingen nodig alvorens de radiatorthermostaat door het Home Control systeem werd herkend, maar uiteindelijk staat het apparaat keurig in de lijst van aangemelde apparaten. Wat nu te doen?

Devolo Home Control Radiatorthermostaat 5Opties

Via de secties Groeperingen, Tijdbesturingen, Scènes, Meldingen en Regels kan men nu de radiatorthermostaat nu op diverse manieren draadloos aansturen. Via de sectie Groeperingen kan men apparaten van dezelfde categorie in een groep plaatsen om deze binnen een ruimte gelijktijdig te kunnen besturen. Handig om meerdere radiatoren in een ruimte gelijktijdig te kunnen bedienen. In de sectie Tijdbesturingen kan men de toestand, respectievelijk het gedrag van een apparaat voor een bepaalde periode vastleggen. Bijvoorbeeld het aan- en uitzetten van de verwarming op bepaalde momenten. Denk bijvoorbeeld aan het tijdens de winterperiode ’s ochtends tijdig voorverwarmen van de badkamer. In de sectie Scènes kan men de schakeltoestanden van apparaten in scènes samenvatten. Via Meldingen kan men opgeven wie en wanneer een melding per sms, e-mail of push notificatie moet ontvangen en via Regels kan men apparaten in eenvoudige of complexe ‘Als-dan-relaties’ plaatsen. Dit laatste biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om de verwarming te verhogen zodra men thuiskomt. Hiervoor kan men bijvoorbeeld gebruik maken van de optioneel verkrijgbare bewegingssensor. Het is natuurlijk ook mogelijk om op afstand zelf de temperatuur tijdig te verhogen via de app.

Devolo Home Control Radiatorthermostaat 7My Devolo App

De bijbehorende My Devolo app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) en Apple Store (iOS). Met deze app kan op een smartphone of tablet vrij eenvoudig op afstand de status van de diverse apparaten worden bekeken. In blauw/witte kaders zien we de status van de aangesloten apparaten. In het kader Radiator zien we de ingestelde temperatuur. Klikken we op het kader, dan zien we twee witte kaders. In het eerste kader kunnen we de gewenste temperatuur wijzigen door op het plus- of minteken te klikken en in het tweede kader zien we de status van de batterijen in de radiatorthermostaat. Via het pijltje terug kan men terugkeren in het Overzicht. Hier kan men via een pull-down menu de diverse menu-onderdelen, te weten Huis-dagboek, Apparaten, Groeperingen, Tijdbesturingen, Scènes, Meldingen, Regels en FAQ, openen. In het Huis-dagboek kan men een overzicht vinden van alle activiteiten en in Apparaten wordt overzichtelijk de status van alle aangesloten apparaten getoond. Klikken we hier op de Radiatorthermostaat, dan zien we ook hier de huidige temperatuurinstelling en de batterijstatus. Via Apparaat bewerken kan men eventueel de instellingen van het desbetreffende apparaat aanpassen. Zo kan men hier eventueel de naam, de locatie en het bijbehorende symbool aanpassen. Al met al zijn de bedien- en instelmogelijkheden in de app voor wat betreft de radiatorthermostaat redelijk beperkt. Wil men iets instellen, dan kan men beter inloggen op de My Devolo website. Dat kan vanuit de app via de optie Volledige versie onderaan het menu.

Devolo Home Control Radiatorthermostaat 8Conclusie

De Devolo Home Control Radiatorthermostaat kost € 69,99. Dat is gezien de geboden functionaliteit alleszins redelijk. De installatie verliep niet helemaal vlekkeloos, maar eenmaal geïnstalleerd voldoet de Devolo Home Control Radiatorthermostaat aan de verwachtingen. Belangrijkste minpunt van het systeem is en blijft de beperkte werking van de app en ook duiken er nog geregeld Duitse en Engelse termen op in de Nederlandse gebruikersinterface. Het systeem zelf blinkt echter uit in gebruiksgemak en belast in tegenstelling tot veel andere systemen het WiFi-signaal in huis niet. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.devolo.com/nl.

Geplaatst in: Domotica