Door 7 december 2015 Lees verder →

Kaspersky Safe Kids

De meeste ouders willen dat hun kinderen veilig opgroeien en zich goed ontwikkelen. Nu kinderen een groot deel van hun leven zonder toezicht online doorbrengen, zijn ouders genoodzaakt aanvullende methoden te vinden om hun kinderen te beschermen en voor te lichten. De nieuwe multiplatformoplossing Kaspersky Safe Kids helpt ouders om niet alleen in het echte leven voor hun kinderen te zorgen, maar ook in hun virtuele levens.

Kaspersky Safe Kids

Volgens een onderzoek, uitgevoerd door Kaspersky Lab en B2B International, rapporteerde meer dan de helft van de ouders (55%) een toename van het aantal online bedreigingen voor hun kinderen. Een op de drie (30%) gaf toe zich machteloos te voelen als het gaat om het kunnen controleren wat hun kind ziet of doet op internet. Deskundigen van Kaspersky Lab zijn ervan overtuigd dat online bescherming van kinderen een integrale aanpak vereist. Het is noodzakelijk dat ouders de dialoog met hun kinderen aangaan over online veiligheid, hen regels leren om veilig te blijven en daarnaast gebruik maken van gespecialiseerde technologische oplossingen. “We bieden ouders nu een oplossing die hen helpt de mogelijke nare gevolgen van het gebruik van internet door kinderen te voorkomen. Zelfs als zij meer over technologie weten dan hun ouders. Kaspersky Safe Kids, dat speciaal werd ontwikkeld met het oog op het gedrag van jongeren, laat kinderen de cyberwereld op een veilige manier verkennen en breidt de grenzen van de ouderlijke zorg uit. De oplossing geeft ouders de mogelijkheid om hun kinderen op een slimme manier te beschermen zonder hun activiteiten te belemmeren”, aldus Martijn van Lom, General Manager Kaspersky Lab Benelux. Kaspersky Safe Kids is een freemium product: het grootste deel van de functionaliteit wordt gratis aangeboden. De premium functies zijn tegen een kleine vergoeding beschikbaar. Het gebruik van de oplossing vereist enkel registratie op het My Kaspersky portal, het creëren van een profiel voor het kind, en het downloaden van de applicatie voor het vereiste platform (of installatie op het apparaat van het kind via de App Store/Google Play). De oplossing is beschikbaar voor Windows, Mac, Android en iOS.

Regels

De oplossing wordt beheerd (inclusief de creatie van aangepaste regels) via een Mijn Kaspersky-account. Regels stellen ouders eenvoudig in staat toezicht te houden op de tijd dat een kind gebruik maakt van zijn apparaten, de apps die hij of zij installeert, bekeken webpagina’s, de locatie van een kind en zijn contacten:

  • Apparaatgebruik. Kinderen verliezen vaak elk besef van tijd online. Safe Kids geeft ouders de mogelijkheid om de tijdsduur te bepalen of specifieke uren op bepaalde dagen van de week te selecteren die het kind online mag doorbrengen. De tijdbeheerfunctie kan zo worden geconfigureerd dat het apparaat blokkeert wanneer de tijdslimiet wordt overschreden (niet beschikbaar voor iOS-apparaten). Safe Kids kan ook als alternatief het kind informeren dat het tijd is om te stoppen zonder direct de toegang te blokkeren.
  • Applicatiegebruik. Applicaties kunnen gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld omdat ze gewelddadige scènes bevatten. Met Safe Kids kunnen ouders restricties aanbrengen op de toepassingen die een kind kan installeren of openen, zowel qua leeftijd en categorie (bijvoorbeeld games, online winkels, entertainment, enz.). Ouders kunnen tevens aangeven hoeveel tijd een kind mag besteden aan een bepaalde app. De mogelijkheid om het gebruik van toepassingen te beperken per categorie is alleen beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Android-gebaseerde apparaten.
  • Webactiviteit. Om te voorkomen dat kinderen op ongewenste zaken stuiten op internet, biedt Safe Kids de mogelijkheid om websites te filteren op categorie. Het is bijvoorbeeld mogelijk om pagina’s te filteren met inhoud voor volwassenen, obscene taal of informatie over drugs. Ongewenste sites kunnen ook worden uitgesloten uit de zoekresultaten van populaire zoekmachines zoals Google, Yandex, Bing en Yahoo. Afhankelijk van de wensen van de ouders kunnen potentieel gevaarlijke toepassingen of pagina’s onmiddellijk worden geblokkeerd, of kan het kind worden gewaarschuwd dat het openen ervan wordt afgeraden.
  • Facebook-activiteit. Op hun Mijn Kaspersky-account kunnen ouders een overzicht raadplegen van de Facebook-activiteiten van een kind zoals veranderingen in het aantal vrienden en zijn/haar openbare berichten. Dit toezicht helpt ouders bij het nagaan of hun kind problemen heeft met leeftijdsgenoten.
  • Bellen en sms. Als extra optie bieden Android-gebaseerde apparaten statistieken over de contacten door wie kinderen worden gebeld en van wie het sms-berichten ontvangt (om de privacy niet te schenden wordt de tekst van deze berichten niet weergegeven). De oplossing stelt ouders in staat individuele contacten te selecteren in de instellingen, bijvoorbeeld eventuele ‘verdachte’ vrienden. Als een van deze geselecteerde personen contact probeert op te nemen met het kind, ontvangt de ouder hiervan een melding.
  • Locatie. Deze functie laat ouders weten waar hun kind op dat moment is. Ook kunnen ze een gebied instellen waarin het kind zich gedurende bepaalde tijden hoort te bevinden. Als het kind het aangewezen gebied verlaat, worden de ouders in kennis gesteld. Deze functie is alleen beschikbaar voor Android en iOS wanneer GPS is ingeschakeld en het apparaat is verbonden met internet.

Bedreiging

Indien een kind wordt geconfronteerd met een bedreiging, kan de ouder een e-mail en/of een melding in de vorm van een push-notificatie ontvangen. Daarvoor dient de versie voor ouders van Safe Kids op zijn toestel geïnstalleerd te zijn. Via My Kaspersky kunnen ouders een samenvatting en gedetailleerde statistieken bekijken over de online activiteiten van hun kind, per dag, week of maand. De ontvangen informatie geeft ouders de mogelijkheid om richting te geven aan een gesprek, om eventuele vergissingen te corrigeren, of op het juiste moment in te grijpen om hun kinderen te helpen en te beschermen. Kaspersky Lab adviseert ouders ook het volgende:

  • Indien je kind gebruik maakt van meerdere apparaten tegelijk, is het het beste om een beveiligingsoplossing op elk apparaat te installeren.
  • Zelfs als je kind het apparaat thuis onder toezicht gebruikt, kan hij/zij toch ongewenste inhoud tegenkomen. Daarom adviseren wij ook gebruik van beveiligingsoplossingen op deze apparaten.
  • Leg je kind uit waarom je dit doet. Vertel hen dat hun veiligheid belangrijk voor jou is en vraag hen om de aanbevelingen van de beschermingsoplossing niet te negeren.
  • Vergeet je kinderen niet te vertellen over cyberdreigingen zoals malware en nep-websites. De diefstal van een online game account of het verlies van een scriptie kan zeer nadelige gevolgen hebben. Daarom is het noodzakelijk online beveiligingsoplossingen aanvullend te gebruiken op ouderlijk toezicht.

Klik voor meer informatie op Kaspersky Safe Kids.

Geplaatst in: Gaming