Door 11 november 2015 Lees verder →

Sonos Trueplay Tuning

Sonos heeft door middel van een gratis software-update haar gebruikers van een nieuwe functie, genaamd Trueplay Tuning, voorzien. Gebruikers kunnen nu zelf hun speakers afstellen met Trueplay Tuning. Het afstellen kan zonder dat zij hiervoor speciale tools of een ingewikkelde training nodig hebben. De betrouwbare, draadloze kracht en het elegante uiterlijk van de speakers zorgen ervoor dat Sonos-speakers overal te plaatsen zijn: van onder een keukenkastje tot in de hoek van een badkamer. Op welke plek ze ook staan, Trueplay geeft je favoriete muziek kraakhelder weer.

SONOS_Trueplay_01

Sonos Trueplay maakt het voor iedereen makkelijker om het geluid in elke kamer te verbeteren. Het systeem analyseert het akoestische profiel van elke kamer om te bepalen hoe het geluid reflecteert vanaf muren, meubelen, glas en andere oppervlakten die impact hebben op de manier waarop je het geluid hoort. Dit gebeurt met de Sonos-app, de microfoon in een iPhone of iPad en een speciale toon die uit de Sonos-speaker klinkt. Daarna stemt Sonos diezelfde speaker in minder dan een minuut eenvoudig af, zodat de muziek op haar best klinkt. Het geluidsprofiel van de speaker past zich aan de betreffende ruimte aan. Het automatisch afstellen via Trueplay biedt de luisteraar altijd de garantie van het meest pure geluid. “Trueplay is een belangrijke stap in de missie van Sonos om muziekfans thuis een geweldige ervaring zonder compromissen te bezorgen. En we geloven dat een goede ervaring er een is, die altijd actueel blijft”, zegt Marc Whitten, Chief Product Officer van Sonos. “Ook voor de originele Play:5 werkt de Trueplay-update waarmee je een speaker die meer dan zes jaar geleden op de markt kwam, beter dan ooit kunt laten klinken. Ondanks dat we al zijn begonnen met het verkopen van zijn opvolger.”

SONOS_Trueplay_02

Praktijk

Naast de originele en de nieuwe Sonos Play:5 werkt Trueplay ook op alle Sonos Play:1- en Sonos Play:3-speakers en op iOS-apparaten. Er komt binnenkort ook een update beschikbaar voor andere Sonos-producten. Update eerste de Sonos app naar de meest recente versie met Trueplay. Daarna moet men een software-update uitvoeren om de speakers van de meest recente software te voorzien. Daarna klikt men in de Sonos iOS-app op Instellingen en vervolgens op Instellingen kamer. Door middel van rode puntjes in één oogopslag zichtbaar welke kamer nog niet geoptimaliseerd is met Trueplay. Selecteer de te optimaliseren kamer en klik in het eerste venster op Volgende. Een Trueplay Tuning duurt ongeveer 3 minuten en maakt gebruik van de microfoon in iPad of iPhone. Klik nu op Tuning starten en doorloop de procedure. Zorg daarbij dat de microfoon tijdens het proces niet geblokkeerd is (bijvoorbeeld door een hoesje). Het is ook belangrijk dat het zo stil mogelijk is in de kamer. Sluit eventueel alle deuren en ramen. Als het stil genoeg is kan de tuning worden uitgevoerd. Je hebt dan 60 seconden de tijd om met je iPad of iPhone door de kamer te lopen terwijl de speakers een luide pulserende testtoon laten horen. Een kort instructiefilmpje laat zien hoe je dat moet doen. Klik daarna op Starten om de feitelijke tuning uit te voeren. Loop daarbij door de kamer heen en beweeg de iPhone of iPad zoals wordt getoond in het begeleidende filmpje. Aan het eind van het proces verschijnt een boodschap van Trueplay dat de tuning al dan niet geslaagd is.

SONOS_Trueplay_03

Conclusie

We hebben Trueplay in drie kamers met respectievelijk een Sonos Player:5, een Sonos Player:3 speakerset en een Sonos Player:1 speakerset getest. Het geluid van de sets klonk inderdaad beter. Vooral de hoge tonen kwamen beter tot hun recht. Over de losse Sonos Player:5 waren de meningen verdeeld. Dat kwam echter overeen met de melding van Trueplay dat er maar een paar subtiele aanpassingen nodig waren. Sonos heeft met Trueplay een opvallend nieuwe functie aan hun draadloze speakersysteem toegevoegd. Zonder speciale tools of een ingewikkelde training kan nu iedereen zijn of haar speakers zo optimaal mogelijk instellen. Ons advies: zeker doen!

Kijk voor mee informatie op www.sonos.com.

Geplaatst in: Beeld & Geluid