Door 4 november 2015 Lees verder →

Philips Hue Starter Kit met Apple HomeKit ondersteuning

Philips heeft een nieuwe Hue Starter Kit op de markt gebracht met niet alleen vernieuwde Hue lampen, maar ook een nieuwe Hue Bridge met Apple HomeKit ondersteuning. Met de nieuwe Philips Hue bridge 2.0 kunnen maximaal vijftig Hue-lampen en twaalf Hue-accessoires aangestuurd worden met je iPhone, iPod Touch, iPad of Apple Watch. En dankzij de HomeKit-ondersteuning is het Hue-systeem nu ook met Siri te bedienen. Wij namen de proef op de som.

Philips_Hue_Bridge20_05

De nieuwe Philips Hue Starter Kit bestaat uit drie Hue led-lampen en de nieuwe Hue Bridge 2.0. Na installatie kan men met behulp van een gratis te downloaden Hue app de lampen niet alleen draadloos aan- en uitzetten, maar ook dimmen en zelfs de kleurtemperatuur – wat de naam Hue verklaart – wijzigen. Om gebruik te kunnen maken van de Hue-app dient men de Hue Bridge aan te sluiten op het draadloze netwerk thuis. De meegeleverde lampen hebben een standaard E-27 fitting en passen dus alleen in ‘gewone’ lampen. De vernieuwde Hue led-lampen hebben nu een maximale lichtopbrengst van 806 lumen, voorheen was dat 600 lumen, en circa 15.000 branduren. De nieuwe Hue Bridge is nu vierkant met afgeronde hoeken – voorheen was de Bridge rond – en biedt als belangrijkste vernieuwing Apple HomeKit-ondersteuning. De software in zowel de Bridge als in de Hue led-lampen is opwaardeerbaar.

Philips_Hue_Bridge20_01

Installatie

De installatie van de Hue Starter Kit verloopt soepel. Als eerste hebben we de Hue Bridge op onze router aangesloten en aangezet. Vervolgens hebben we de drie led-lampen in een aantal lampen in de huiskamer gedraaid en daarna de Hue-app op onze iPhone gedownload en geopend. De app gaat vervolgens automatisch op zoek naar de bridge. Tijden deze installatieprocedure hoeft men slechts één keer op de centrale knop op de bridge te drukken en de app maakt verbinding met de bridge en de zojuist geplaatste led-lampen. Let op: de fysieke schakelaar van de desbetreffende lampen moet natuurlijk wel aan staan, anders gebeurt er niets! De drie Hue led-lampen van de Starter Kit zijn in de fabriek al gekoppeld aan aan de bijbehorende Hue Bridge en worden dan ook direct door het Hue systeem herkend. Via de app kan men dan ook direct draadloos de lichtsterkte aanpassen (dimmen) of de kleur veranderen. De Hue app wordt standaard geleverde inclusief enkele voorinstellingen. Zo levert de stand Relaxen een warme, sfeervolle verlichting op, terwijl na het drukken op de knop Lezen het lichtniveau flink omhoog gaat. De standen Stimuleren en Concentreren zorgen voor een meer heldere lichtweergave.

Philips_Hue_Bridge20_02

Kleurtemperatuur

Om de kleurtemperatuur aan te passen bevat de Hue app eveneens een aan aantal voorinstellingen met veelzeggende namen als Sunset, Pencils, Beach, Deep Sea, Ski, Taj, Greece enzovoort. Het resultaat is vaak een bonte kleurenpracht, die ons niet altijd kon bekoren. Geen nood, want via de Hue app kan men zelf een kleurenset – in de Hue-app een ‘Scene’ genoemd – samenstellen. Daarbij kan men gebruik maken van bijvoorbeeld een (zelfgemaakte) foto of de individuele lampen handmatig in een kleurenkaart plaatsen. Ook de kleurtemperatuur is handmatig (van warm tot koud) in te stellen. Op deze manier kan men echt elke willekeurige kleurencombinatie maken en opslaan voor hergebruik. Via de knop Alles uit kan men in één keer alle aangesloten Hue led-lampen uitzetten.

Philips_Hue_Bridge20_12

Functies

Door gebruik te maken van de functies Wekkers & Timers en Geofencing kan men de verlichting op vooraf ingestelde tijden laten aan- en uitgaan of zodra men thuiskomt. Hierbij kan men vrij eenvoudig een wekelijks schema instellen waarop de verlichting automatisch aan- en uitgaat. De werking is simpel: klik op Wekkers & Timers en klik in het volgende scherm op het plusteken (+) rechtsboven. Klik op Wekker en selecteer in het volgende venster in de stand Scene aan bij Scene de groep lampen die men op een bepaalde tijd aan wil laten gaan. Bij Fade kan men eventueel het aantal minuten instellen waarin de verlichting langzaam aan moet gaan en bij Herhalen kan men de weekdagen selecteren waarop deze wekker-instelling moet worden toegepast. Door de optie Willekeurig aan te zetten, vindt het aanzetten steeds op een iets ander moment plaats. Bij Lichten uit kan men op dezelfde wijze ingeven wanneer en hoe laat de lampen uit moeten gaan. Let op: hier moet men lampen selecteren en geen scène. Via de optie Timer kan men een tijdstip instellen waarop een lichtscene automatisch aan of uit moet gaan. De optie Geofencing biedt de mogelijkheid om het licht automatisch aan en uit te laten gaan als men het huis verlaat of als men thuiskomt. Deze zogeheten functie werkt natuurlijk alleen als men de app op een iPhone gebruikt die men meeneemt. Bij een iPad die thuis op het bureau of het nachtkastje blijft liggen werkt deze optie natuurlijk niet.

Philips_Hue_Bridge20_11

HomeKit

De Apple HomeKit-technologie levert een nieuwe manier – namelijk via stemcommando’s – voor het bedienen van HomeKit-accessoires door middel van Siri op iPhone, iPad of iPod touch. Men kan maatwerkscènes aanmaken voor het bedienen van de instellingen in de woning. Zo kan men bijvoorbeeld een scène aanmaken om met een enkel commando automatisch lampen in te schakelen, deuren te ontgrendelen en de thermostaat in te stellen op de gewenste temperatuur. De nieuwe Hue Bridge 2.0 biedt nu de mogelijkheid om het Hue lampensysteem te koppelen aan Apple’s HomeKit. Verliep de installatie van de Philips Hue Starter Kit zelf vlekkeloos, dat kan niet gezegd worden voor het maken van de koppeling met Apple’s HomeKit. We kregen constant de melding ‘iCloud data synchronisatie is bezig’. Navraag bij de support-afdeling van Apple bood geen uitkomst, maar Philips kon ons gelukkig wel verder helpen. Door de iCloud-connectie in onze iPhone tijdelijk uit te zetten, was het probleem opgelost en konden we de koppeling uitvoeren. Daarna moest de iCloud-connectie direct weer worden aangezet, want de in de Hue Bridge aanwezige scenes worden naar Siri geëxporteerd en daarna in real-time in de cloud verwerkt. Ook dient men handmatig in de app de scènes en lampen te selecteren die men wil aanroepen via Siri. Het gebruik van Siri vergt wel enige voorbereiding. Ten eerste dient men over een werkende internetverbinding te beschikken, want zonder internetverbinding kan Siri de commando’s niet (in de cloud) verwerken. Verder moeten de namen van de ingestelde scènes in helder Nederlands uit te spreken zijn. Met een scènenaam als Relax wk (dat staat voor woonkamer in de stand Relax) kan Siri helemaal niets. Wil men individuele lampen bedienen, dan geldt dat ook voor de lampnamen. Ook cijfers, zoals in de lampnaam Woonkamer 1, levert problemen op als er ook een scène Woonkamer is. Duidelijke én onderscheidende scène- en lampnamen is dus het devies.

Philips_Hue_Bridge20_06

Siri spraakcommando’s

Daarna kan men met specifieke spraakcommando’s scènes en individuele lampen niet alleen aan- en uitzetten, maar ook dimmen en van kleur laten veranderen. Het is wel zaak om de juiste spraakcommando’s te gebruiken. Scènes kan men met Siri activeren via het commando Activeer [scènenaam] (bijvoorbeeld “Activeer woonkamer”, “Activeer film kijken” of “Activeer relax”). Individuele lampen kan men aan- en uitzetten met Siri via de commando’s “Zet [lampnaam] aan” (bijvoorbeeld “Zet hanglamp aan”) en “Zet [lampnaam] uit” (bijvoorbeeld “Zet hanglamp uit”). Ook de lichtsterkte kan worden aangepast via “Zet [lampnaam] op [1-100]” (bijvoorbeeld “Zet hanglamp op 60”) en “Verhoog [lampnaam] met [1-100]” (bijvoorbeeld “Verhoog hanglamp met 30”). Dimmen gaat via het commando “Dim [lampnaam] met [1-100]” (bijvoorbeeld “Dim hanglamp met 10”). Een de kleur aanpassen doe je via “Zet [lampnaam] op [rood, blauw, geel, oranje, paars, groen]” (bijvoorbeeld “Zet hanglamp op blauw”). Ook alle lichten zijn met Siri met de volgende commando’s in één keer aan- en uit te zetten: “Zet de lichten aan” of “Zet mijn lichten aan” en “Zet de lichten uit” of “Zet mijn lichten uit”. Het aanpassen van het lichtniveau kan men de commando’s “Zet de lichten op [1-100]” (bijvoorbeeld “Zet de lichten op 50%”), “Dim de lichten met [1-100]” (bijvoorbeeld “Dim de lichten met 20%”) en “Verhoog de lichten met [1-100]” (bijvoorbeeld “Verhoog de lichten met 10%”). Van kleur veranderen doe je met het commando “Zet de lichten op [rood, blauw, geel, oranje, paars, groen]” (bijvoorbeeld “Zet de lichten op op blauw”). In een systeem (zoals ons testsysteem met 19 lampen) waarin soms bij een aantal lampen de stroom er af is, leverde het commando “Zet de lichten uit” de volgende olijke reacties van Siri op: “Ik heb het bericht verzonden naar de lichten, maar sommigen lijken geen interesse te hebben” of “Oké. Ik heb gecommuniceerd met de lichten, maar sommigen werken niet mee”.

Philips_Hue_Bridge20_08

Conclusie

Breepunt PlusPuntDe nieuwe Philips Hue Starter Kit is ons prima bevallen. De installatie is betrekkelijk eenvoudig en de bediening via de – inmiddels Nederlandstalige – app is redelijk intuïtief. De standaard meegeleverde lichtscènes zijn soms wel wat erg bont, maar dat is een kwestie van smaak. Dankzij de verregaande instelmogelijkheden kan men echter zelf elk denkbare lichtscène maken. De wekker en timer-functionaliteit voldoet, maar zou wat ons betreft nog wel wat uitgebreider mogen. We missen bijvoorbeeld de mogelijkheid om wekker-instellingen te koppelen aan de zonsondergang en -opgang. De koppeling met Apple’s HomeKit verliep niet bepaald vlekkeloos. Ook het geven van spraakcommando’s staat nog in de kinderschoenen, maar functioneert prima mits men zich aan een aantal spelregels (unieke Nederlandse namen gebruiken en correcte commando’s) houdt. De Philips Hue Starter Kit kost € 199,95 en is online onder andere bij Bol.com verkrijgbaar. De prijs is weliswaar aan de pittige kant, maar op basis van het gebruiksgemak en de vele instelmogelijkheden kennen wij de Philips Hue Starter Kit een Breekpunt PlusPunt toe. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www2.meethue.com/nl-nl/.

 

Geplaatst in: Breekpunt Pluspunt, Domotica