Door 23 november 2015 Lees verder →

Nest Cam

Nest Labs heeft met de Nest Cam een vernieuwde live video streaming camera op de markt gebracht, die gebruikers in staat stelt om in verbinding te staan met datgene wat zij belangrijk vinden. De Nest Cam maakt gebruik van Dropcam-functionaliteit, beschikt over een verbeterde videokwaliteit en een nieuw ontwerp om nog eenvoudiger te kunnen zien wat er thuis gebeurt. Wij probeerden de vernieuwde Nest Cam uit.

NestCam_slider

De Nest Cam wordt geleverd in een vierkante doos met daarin de Nest Cam camera, USB-voeding met kabel, een metalen wandplaat, schroefjes en een summiere handleiding. De Nest Cam beschikt over een magnetische standaard waarmee de camera op metaal kan worden bevestigd, aan de muur worden gemonteerd of op een universele driepoot worden geschroefd. Ook kan de Nest Cam gedraaid worden, onder een hoek buigen of ondersteboven worden gemonteerd. In de voet van de standaard zit tevens een ¼ inch-schroefbevestiging, zodat de Nest Cam ook op een statief kan worden geplaatst. Deze flexibele behuizing biedt gebruikers dan ook alle vrijheid om de Nest Cam te plaatsen op elke gewenste plek om zo vast te leggen wat men maar wil.

NestCam_01

HD-video

De Nest Cam produceert HD-videobeelden (1080p, 30 bps) via WiFi, zodat gebruikers tot in de kleinste details kunnen waarnemen wat er in de te bewaken ruimte gebeurt. Het gezichtsveld van de Nest Cam is 130 graden diagonaal. Dat biedt een royaal beeld van de gehele ruimte. Het streamen en opslaan van de videobestanden verloopt via een 2048-bit RSA-vergrendeling en de beeldoverdracht vindt plaats via een 128-bit SSL-verbinding. Dankzij acht zeer gevoelige infrarood-LED’s en nieuwe algoritmes zijn de functies Nachtzicht en Bewegingsdetectie aanzienlijk verbeterd. Waar standaard camera’s ’s nachts een gelimiteerd beeld tonen, kan de Nest Cam de gehele ruimte zien. En aangezien de sensoren van de Nest Cam het verschil tussen het licht van een zaklamp en het licht van de zon detecteren, zal het nachtzicht niet verstoord worden en overschakelen naar de dagmodus wanneer er fel licht in de camera schijnt. Dit kan vooral heel handig zijn in het geval van inbrekers die met een zaklamp schijnen, of de felle koplampen van een passerende auto.

NestCam_02

Installatie

De installatie verloopt redelijk vlot. Het eerste dat men moet doen is de Nest-app downloaden uit de Apple of Google store. Vervolgens kiest men een plek om de Nest Cam te plaatsen en steekt men
de stekker in het stopcontact. In de app dient men de eerste keer een account aan te maken door het ingeven van een email-adres en wachtwoord. Na een verificatie via email is de app gereed voor gebruik. In de app moet men eerst door middel van continent, land en postcode de locatie van het huis opgeven. Vervolgens klikt men op de optie Toevoegen (het plusteken) en selecteert men in de lijst met producten de optie Nest Cam. De meest snelle methode is nu de QR-code achterop de camera inscannen. Het is ook mogelijk om de unieke 6-cijferige toegangscode achterop de camera in te voeren. Hierna wordt gevraagd om een locatie te selecteren waar je de camera plaatst, in ons geval de Huiskamer, en om de Nest Cam aan te zetten. De app zoekt daarna verbinding en vraagt om het wachtwoord van het WiFi-thuisnetwerk in te voeren. De camera wordt tot slot aan je account toegevoegd en is nu gereed voor gebruik. Een live videobeeld verschijnt nu ook in de app.

NestCam_07

Praktijk

Het 1080p live beeld is op onze iPhone 6 plus scherp en helder. Het beeld vertoont wel de gebruikelijke bolle vertekening die we kennen van groothoekobjectieven. Inzoomen kan door twee vingers op het scherm uit elkaar te bewegen. Raken we het scherm aan, dan verschijnen er diverse bedieningsknoppen in beeld. Rechtsboven zit een knop Instellingen waarmee we een groot aantal zaken kunnen instellen, zoals de beeldkwaliteit (staat standaard op 720p!), de functie nachtzicht (uit, automatisch of altijd aan), het geluidssignaal (aan of uit), het statuslampje (aan of uit), het beeld draaien (als de camera om zijn kop hangt), videotoegang (privé of openbaar) en meldingen (aan of uit) bij beweging en/of geluid. Ook kan men hier een schema aanmaken wanneer de camera in- en uit moet worden geschakeld (bijvoorbeeld alleen aan als je overdag naar je werk bent). Naast de knop Instellingen zit een schuifje waarmee de camera op afstand uit en aan kan worden gezet. Via de knop Praten (microfoontje) linksonder kan men eventueel via de camera met mensen praten die voor de camera staan. Ernaast zit een knop Vergroten om een bepaald gedeelte van het beeld op te kunnen nemen. De knop Geschiedenis rechtsonder toont een lijst met bewegings- of geluidsignaleringen (mits ingesteld). Via de videoknoppen in het midden onder kan men het videobeeld terug- en vooruit spoelen, pauzeren en naar het begin of einde springen. Via de knop Terug linksboven keert men terug naar het hoofdmenu van de Nest-app.

NestCam_08

Activiteitsmeldingen

Een sterk punt van de Nest Cam zijn de zogeheten activiteitsmeldingen. Op basis van een gedetecteerde beweging of opgevangen geluid, kan je de app zo instellen dat deze een melding geeft. Je kunt ervoor kiezen om meldingen voor beweging, voor geluid of voor beide te ontvangen. Met activiteitsmeldingen kun je heel eenvoudig een oogje op je huis houden zonder dat je 24 uur per dag naar een scherm hoeft te kijken. De Nest Cam laat het je weten wanneer er iets ongewoons gebeurt. Als je dergelijke meldingen wilt ontvangen, moet je deze eerst inschakelen. Je kunt meldingen als volgt in de Nest-app inschakelen: klik op het pictogram Instellingen rechtsboven in het scherm. Selecteer de camera waarvoor je de meldingsinstellingen wilt aanpassen en klik op Meldingen. Tik of klik op Beweging of Geluid om de bewegings- of geluidsmeldingen in of uit te schakelen. Een vinkje betekent dat de melding actief is. Na installatie bepaalt Nest Cam meteen hoe de kamer eruitziet en klinkt wanneer er niets gebeurt. Hij onthoudt dit en als je bewegingsmeldingen hebt ingeschakeld, dan ontvang je een melding op je telefoon wanneer de algoritmen van Nest Cam een verschil detecteren met hoe de scène er normaal gesproken uitziet. Het is ook mogelijk om een specifieke activiteitszone op te geven, die in de gaten moet worden gehouden. Je kunt dan een deel van het scherm selecteren. Het gebied erbuiten kun je dan negeren. Als je ook geluidsmeldingen hebt ingeschakeld, laat de Nest Cam je weten wanneer zijn microfoon een geluid opvangt dat zich onderscheidt van het normale achtergrondgeluid. Als er bijvoorbeeld constant gebrom van een airconditioner te horen is, leert Nest Cam dit te negeren, maar hij zal je waarschuwen wanneer bijvoorbeeld de deurbel gaat.

NestCam_05

Nest Aware

Abonnees op Nest Aware beschikken over meer geavanceerde analysemethoden om nog nauwkeurigere activiteitsmeldingen te ontvangen. Nest Cam gebruikers kunnen zich optioneel aanmelden voor deze maandelijks betaalde service. Nest Aware geeft tevens toegang tot een uitgebreidere videogeschiedenis waarmee men – afhankelijk van de gekozen service – door 10 of 30 dagen videobeelden kan bladeren. Gebruikers kunnen zo bekijken wat er allemaal in deze periode is gebeurd en waardevolle momenten eventueel opslaan. Met deze service kan men ook video’s en timelapses tot maximaal 3 uur creëren en delen. Ook is het mogelijk activiteitszones in verschillende ruimtes te creëren, zodat de gebruiker een melding krijgt wanneer er activiteit gedetecteerd wordt in een specifieke zone, bijvoorbeeld bij de deur. Nest Cam maakt gebruik van de mogelijkheden van de cloud om steeds accuratere meldingen te kunnen geven en om gebieden te detecteren waar vaak een valse melding wordt gegenereerd, zoals bijvoorbeeld op het plafond. Nest heeft het verder mogelijk gemaakt om de camerafeeds direct te streamen via Nest’s YouTube-kanaal. Op dit kanaal kan men live video’s van bijvoorbeeld pasgeboren puppy’s of prachtige landschappen bekijken.

NestCam_04

Conclusie

Breepunt PlusPuntDe Nest Cam voelt uiterst degelijk aan en de installatie verliep probleemloos. De HD-videokwaliteit is zeer goed en de activiteitsmeldingen zijn een groot pluspunt ten opzichte van veel andere bewakingscamera’s. Wil men de camera vooral op afstand gebruiken, dan is de 720p videostand ook toereikend. Om bijvoorbeeld in de woon- of werkkamer de baby in de babykamer in de gaten te houden is 1080p echter aan te bevelen. Minpunt is dat de Nest Cam een sterk WiFi-signaal nodig heeft. Zet men de camera te ver van de router, dan is de kans dat de verbinding (regelmatig) wegvalt groot. Desondanks kennen wij op basis van het gebruiksgemak en de prima beeldkwaliteit de Nest Cam een Breekpunt Pluspunt toe. De Nest Cam kost € 199,- en is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com. Warm aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.nest.com/nl/.

Geplaatst in: Breekpunt Pluspunt, Domotica