Door 9 november 2015 Lees verder →

Raad en Daad: juridisch advies op je smartphone

Anderz Advocaten uit Bergen op Zoom heeft onder de naam Raad en Daad een app ontwikkeld waarmee juridisch advies meer toegankelijk wordt gemaakt. Omdat in diverse situaties een juridisch aspect om de hoek komt kijken willen zij er op deze manier voor zorgen dat zowel bedrijven als particulieren eenvoudig hun rechten en plichten direct kunnen nagaan. De app heet Raad en Daad wat is afgeleid van de uitspraak iemand met raad en daad bijstaan.

RaadenDaad

In de app geeft de gebruiker aan op welk gebied hij of zij juridisch advies nodig heeft en vervolgens wordt voor de meest voorkomende situaties aangegeven wat wel óf juist niet te doen. De veel gestelde vragen en bijbehorende antwoorden zijn actueel en worden steeds op basis van de laatste wet- en regelgeving bijgewerkt. In de app staan antwoorden op vragen als: Is een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd toegestaan? Kan een proeftijd in een arbeidsovereenkomst van 6 maanden of korter worden opgenomen? Hoe vaak mag een arbeidsovereenkomst worden verlengd? Moet een proeftijd schriftelijk worden vastgelegd? Is het opstellen van een ouderschapsplan altijd verplicht? Wat zijn de gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad op 9 oktober 2015 voor de berekening van kinderalimentatie? Wat is nu precies gezag en hoe vraag ik dit aan?

Advies

Indien er geen antwoord op een juridische vraag vindbaar is, kan via de app advies worden gevraagd. Ook beschikt de app over alle adressen van rechtbanken en gerechtshoven in Nederland en wordt opvallend juridisch nieuws behandeld in eenvoudig taalgebruik. Baanbrekend juridisch nieuws wordt door middel van een pushbericht gecommuniceerd. Katelijne Baas, advocaat bij Anderz Advocaten: ‘We zijn op het idee gekomen omdat vrienden en kennissen regelmatig een beroep op ons doen via de smartphone. Die staan dan bijvoorbeeld op een vrijdagmiddagborrel en sturen dan via whatsapp een korte vraag namens een collega of kennis. Vaak is een antwoord in de vorm van een ‘kattenbelletje’ dan al voldoende. Met name wanneer actuele onderwerpen in de media komen worden ons vaak dezelfde soort korte vragen gesteld. Op het internet is veel informatie te vinden, maar deze is vaak achterhaald, niet altijd even duidelijk en soms zelfs tegenstrijdig.’

Actueel

Volgens Linda Prop is de app ideaal, omdat je hem altijd bij je hebt. ‘We verwachten echt niet dat mensen de hele dag op de app gaan kijken maar als zich een situatie voordoet dan is het op dat moment makkelijk om direct juridisch advies na te zoeken. Zo is de arbeidswetgeving dit jaar drastisch gewijzigd, wat de nodige – soms toch vergaande – consequenties heeft voor de positie van zowel een werkgever als een werknemer. Denk aan het niet meer mogen opnemen van een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of het niet meer mogen opnemen van een proeftijd in een arbeidsovereenkomst van 6 maanden of korter. Wij zorgen dat de app actueel is en de antwoorden op dit soort vragen eenvoudig vindbaar zijn. Zie het als een digitaal modern juridisch zakboekje.’

De Raad en Daad app is gratis te downloaden uit de verschillende app stores.

Geplaatst in: Diversen