Door 29 september 2015 Lees verder →

Philips Hue draadloze dimmodule

De Philips Hue familie groeit gestaag. Na eerder in de vorm van de Hue Tap een draadloze schakelaar op de markt te hebben gebracht, heeft Philips nu een draadloze dimmodule geïntroduceerd. De dimmer wordt geleverd in een bundel met één Hue White lamp en kan direct uit de verpakking gebruikt worden om de meegeleverde Hue-lamp in huis te dimmen. Daarnaast kan de dimmer ook los worden aangeschaft voor het dimmen van reeds aanwezige Hue-lampen. Wij probeerden zowel de bundel als een losse installatie uit.

Philips-hue-dimmer_01

De bundel bestaat uit een doos met daarin een Philips Hue White-lamp met E27 fitting en de draadloze dimmodule. De 10 kWh lamp kan maximaal 806 lummen licht geven en verbruikt maximaal 9,5 Watt (energielabel A+). In tegenstelling tot de Hue Tap werkt de Hue Dimmer op een (meegeleverde CR2450) batterij. De dimmer bestaat een basisplaat die met tweezijdige tape of schroeven aan de muur kan worden bevestig en een losse dimlichtschakelaar. De dimmer kan als wandschakelaar gebruikt worden, maar ook als afstandsbediening omdat de dimlichtschakelaar makkelijk van de basisplaat afgehaald kan worden. Omdat de losse dimmer geen snoeren of draden heeft is het niet echt nodig om gaten te boren in huis. Conventionele LED-dimmers zijn vaak duur om te vervangen en kunnen flikkerend, zoemend licht produceren. Met behulp van deze dimlichtschakelaar kan de helderheid van Philips Hue-lampen geleidelijk aangepast worden tot de lamp uit is, zonder enige flikkering.

Installatie

De bundel in gebruik nemen is kinderlijk eenvoudig. Haal als eerste de Hue White lamp uit de verpakking en draai deze in een E27 fitting. Zet vervolgens de stroomschakelaar van deze lamp aan. Vervolgens haalt men de dimmer uit de verpakking en trekt men voorzichtig het uitstekende plastic lipje uit het batterijcompartiment. De dimmer is nu gebruiksklaar en je kunt meteen de zojuist geplaatste lamp bedienen met de dimmer. Eenvoudiger kan haast niet! Dit is mogelijk omdat Philips de meegeleverde lamp al in de fabriek gekoppeld heeft aan de dimmer. De dimmer zelf is uitgerust met een aan- en uitknop en twee knoppen om de lichtsterkte – hoger of lager – aan te passen. De maximale afstand tussen lamp en dimmer om te kunnen werken is 12 meter. Met de Hue dimmer kunnen maximaal tien Philips Hue-lampen tegelijkertijd bediend worden, zodat de helderheid van een kamer of ruimte eenvoudig met één druk op een knop aangepast kan worden. Om meer Hue lampen of andere Philips Hue compatibele producten in huis aan de dimlichtschakelaar te koppelen dient men te beschikken over de Philips Hue Bridge en een WiFi-thuisnetwerk.

Philips-hue-dimmer_03

Losse dimmer

De dimmer is ook los verkrijgbaar voor bestaande gebruikers van Hue-lampen mét Hue Bridge. Het toekennen van lampen aan de dimschakelaar vindt dan plaats via de Hue app. Allereerst dient men de dimmer dan op te nemen in het Hue systeem. Kies daartoe in de Hue app voor de optie Instellingen en klik vervolgens op Mijn apparaten. Kies de optie Apparaten aansluiten en selecteer in het volgende scherm de optie Hue dimmer switch. Heb je de dimmer nog niet gebruikt, trek dan het lipje uit de batterijhouder en wacht tot het LED-lampje aan de voorzijde oranje knippert. Klik dan op de knop Oranje LED knippert. Had je al eerder het lipje er uit gehaald, dan dien je met een paperclip op de achterzijde van de dimmer het knopje Setup in te drukken totdat het LED-lampje gaat knipperen. In het volgende scherm kies je dan Optie 1 (Je wil een Hue dimmer switch verbinden die nog niet eerder met lichten is gebruikt). In het volgende scherm wordt de standaardconfiguratie van de dimmer ingesteld en daarna kun je via de knop Scene een al bestaande scène-instelling aan de dimmer toekennen of via de optie Lichten een of meer Hue-lampen. Klik tot slot op Bewaar om de instelling op te slaan en de dimmer is klaar voor gebruik. Je kunt zo tot maximaal 10 Hue-lampen aan één dimmer toekennen. Het aardige van dit systeem is dat het ook mogelijk is om meer dimmers aan dezelfde groep lampen of scène toe te kennen. Zo kan men bijvoorbeeld in een slaapkamer aan elke kant van het tweepersoonsbed een dimmer plaatsen.

hue_dimmer_app

Conclusie

Breepunt PlusPuntNa de Hue Tap is de Hue Dimmer de tweede draadloze schakelaar, maar nu tevens met dimmogelijkheid, voor het Philips Hue systeem. Met de Hue Tap kon men alleen lampen aan- en uitzetten. Met de Hue Dimmer kan men nu ook hele groepen – van maximaal 10 – lampen dimmen. De bundel met Hue White lamp kan ook zonder Hue Bridge worden gebruikt en is een prima instapset voor een eerste kennismaking met het Philips Hue systeem. De bundel met draadloze Philips Hue-dimmer én Hue White lamp kost € 39,95. Voor bestaande gebruikers van Hue lampen is de losse dimmer een prima aanvulling. Deze kost € 24,95 en is via de Hue app te koppelen aan vooringestelde scènes of één of meer lampen. Op basis van het gebruiksgemak én de aantrekkelijke prijs is een Breekpunt PlusPunt op zijn plaats. Warm aanbevolen! Philips Hue producten zijn onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.

Klik hier voor meer informatie op www2.meethue.com/nl-nl/.
.

Geplaatst in: Breekpunt Pluspunt, Domotica