Door 12 september 2015 Lees verder →

Belkin WeMo Insight Switch

Belkin brengt onder de naam WeMo een hele reeks draadloze producten op de markt die het leven in en rondom het huis een stuk gemakkelijker moeten maken. De WeMo Insight Switch met Wi-Fi-ondersteuning verbindt uw huishoudelijke apparatuur en elektronica met uw Wi-Fi-netwerk, waardoor u apparaten in of uit kunt schakelen, meldingen kunt programmeren en de status van een apparaat kunt wijzigen, waar u ook bent. De WeMo Insight Switch registreert tevens het energieverbruik van het aangesloten apparaat en stuurt deze informatie naar uw smartphone of tablet. Dit maakt de WeMo Insight Switch ideaal om te koppelen met elektrische kachels, airconditioning, tv’s, wasmachines, drogers, ventilatoren, lampen en meer.

Belkin Wemo Insight

De Belkin WeMo Insight Switch wordt geleverd in een fris wit/groene doos met daarin de switch, een folder met productinformatie, een – zeer summiere – Quick Install Guide en een folder met een waarschuwing voor gebruikers van recente Samsung, Nexus en Motorola smartphones. In deze folder wordt ingegaan op mogelijke problemen die deze gebruikers tijdens de installatie tegen kunnen komen. In eerste instantie hebben we – als Apple iPhone gebruiker – deze informatie genegeerd. Zoals gezegd is de Quick Install Guide zeer summier. Het installatieproces bestaat uit vier stappen. De eerste stap is de WeMo Switch in een stopcontact te steken. Daarna dient men de gratis WeMo app op zijn of haar smartphone te downloaden en te installeren. In stap 3 moeten we naar de WiFi-instelling op onze iPhone gaan en verbinding maken met het WeMo-netwerk van het desbetreffende apparaat. Dit netwerk ziet eruit als WeMo.Insight.XXX waarbij de XXX een uniek nummer is van de desbetreffende switch. Nadat we verbinding hebben gemaakt , openen we de WeMo app en zien we dat de app bezig gaat om de desbetreffende switch toe te voegen aan het WiFi-thuisnetwerk. En helaas, daar gaat het ook op onze iPhone 6 Plus fout.

Reset

Het lukt de app niet om verbinding te maken met het thuiswerk. Als we na verloop van tijd de naam en het wachtwoord van het thuisnetwerk handmatig kunnen ingeven, dan gaat het fout bij het invoeren van het wachtwoord. We krijgen bij het wachtwoord de melding dat bepaalde tekens niet worden ondersteund, maar vreemd genoeg komen de genoemde tekens helemaal niet voor in ons wachtwoord. Opmerkelijk is ook dat daarna het open WiFi-netwerk van de switch ineens beveiligd is en we dus geen verbinding meer kunnen maken. We gaan online zoeken naar een oplossing. Op de website van Belkin vinden we de nodige suggesties. Een van de suggesties is de switch resetten. Daarvoor moeten we het apparaat uit het stopcontact halen, de resetknop bovenop indrukken, terwijl we de resetknop ingedrukt houden de switch weer in het stopcontact steken en minimaal 15 seconden de resetknop ingedrukt houden. Nadat we dat gedaan hebben, is de switch weer toegankelijk via WiFi en kunnen we de hele procedure weer doorlopen. Ook nu moeten we weer handmatig het wachtwoord van het WiFi-thuisnetwerk ingeven, maar die vreemde melding over bepaalde tekens blijft uit. De installatieprocedure wordt nu wel vervolgd en uiteindelijk is de switch toegevoegd aan ons thuisnetwerk. Om de switch ook op afstand te kunnen gebruiken, dient in het menu More nog wel de optie Enable Remote Acces te worden geactiveerd.

Belkin Wemo Insight Switch

WeMo App

In de WeMo app kunnen we vervolgens de switch een naam geven en eventueel van een bijbehorende afbeelding voorzien. Standaard is dat een icoon van de switch, maar het is mogelijk om bijvoorbeeld een foto van het apparaat dat is aangesloten te maken en die hier te selecteren. In het onderste deel van het scherm zitten instellingen die betrekking hebben op registreren van het stroomverbruik van het aangesloten apparaat. Bij Cost per kWh kan men de elektriciteitsprijs per kilowattuur die men betaald – kijk op de factuur van uw energieleverancier – ingeven. Hebt u deze informatie ingegeven, dan toont de app na verloop van tijd niet alleen het verbruik maar ook de verbruikskosten van het apparaat. Ook geeft de app een maandschatting van de kosten. Bij de optie Data Export kan men een emailadres opgeven en eventueel een interval instellen om een kostenoverzicht per email te ontvangen. Via de optie Export Now kan men een eenmalige export uitvoeren. Via de laatste optie Reset Options kan men alle instellingen en data resetten.

Praktijk

De WeMo app toont op het openingsscherm alle actieve WeMo Switches. Links zien we het icoon of de zelf ingegeven foto. Daarnaast staat de naam die we de switch hebben gegeven en uiterst rechts zien we door middel van een aan/uitknop of de switch ingeschakeld (groen) is of niet (grijs). Door op de aan/uitknop te klikken kan men het aangesloten apparaat (op afstand) aan- en uitzetten. Via de optie Rules onderaan het scherm is het mogelijk om per switch een tijdschakelaar (timer) in te stellen. Voor bijvoorbeeld verlichting is dat erg handig. Ook kan men de timerinstellingen koppelen aan de zonsondergang en –opkomst. Voor bepaalde functies, bijvoorbeeld een tuinsproei-installatie, is de optie With Auto-off Timer handig. Hiermee kan men instellen dat het desbetreffende apparaat na te zijn ingeschakeld op een vooraf ingesteld tijdsduur vanzelf uitgaat. We hadden al twee oudere WeMo Switches (zonder energieverbruik meting) in gebruik en zowel de oude als de nieuwe switches functioneerden in dezelfde app prima naast elkaar. De Insight Switches hebben onder de naam een klein groen naar benden wijzend pijltje waarmee de verbruiksinformatie kan worden geopend. Voor het overige werken de nieuwe switches hetzelfde als de oude. De nieuwe Insight Switches zijn wel wat compacter dan de oudere modellen, maar ze worden ook wat warmer dan de gewone modellen. Zorg dan ook voor voldoende ruimte rondom de Insight Switches. Ook viel het op dat de Insight modellen wat sneller moeite hebben om contact te houden met het thuisnetwerk.

Conclusie

De installatieprocedure van de WeMo Insight Switch is duidelijk voor verbetering vatbaar. Ook de hoeveelheid warmte die de switch produceert kon ons niet echt bekoren. De Insight Switch doet – als de installatie eenmaal succesvol is voltooid – wel wat de producent belooft. Het op afstand via de smartphone kunnen controleren of bijvoorbeeld de airco is uitgezet is handig en ook het automatisch kunnen in- en uitschakelen van verlichting door middel van een vooraf ingesteld programma is een pluspunt. Wie echter geen behoefte heeft om van elk aangesloten apparaat inzicht in het verbruik te krijgen is ons inziens beter af met de gewone WeMo Switch. Deze doet verder hetzelfde als de Insight Switch, produceert echter minder warmte en is veel gemakkelijker te installeren.

Kijk voor meer informatie op www.belkin.nl.

Geplaatst in: Domotica