Door 14 augustus 2015 Lees verder →

QNAP HS-251 Homeserver

Steeds meer gebruikers gaan over tot het gebruik van een NAS- (network attached storage) server om hun digitale inhoud, zoals video’s, foto’s, muziek en documenten, op te slaan en te back-uppen. QNAP heeft speciaal voor thuisgebruik een aantrekkelijk homeserver op de markt gebracht in de vorm van de QNAP HS-251. Deze compacte, platte NAS-homeserver biedt plaats aan twee harde schijven en heeft zelfs een HDMI-poort aan boord, zodat men het apparaat direct op de TV kan aansluiten om dienst te doen als mediaplayer.

QNAP-HS251_01

De QNAP HS-251 zit in een metalen behuizing met een omhulsel van aluminium en kunststof. De NAS-server bezit aan de achterzijde een Power-knop, twee USB20-poortem, twee USB30-poorten, een HDMI-poort, twee Gigabit RJ-45 Ethernet-poorten (LAN1 en LAN2), een Reset-knop en een netvoedingsaansluiting. Aan de voorzijde zit aan status-led. Achter de met magneten bevestigde kunststof voorkant zitten twee twee hot-swappable harddisk-bays. In deze bays passen 2,5 en 3,5 inch harddisks. De QNAP HS-251 beschikt over een krachtige Intel Celeron 2.41 GHz dual-core processor (op te voeren naar 2.58 GHz) en 2 GB DDR3L RAM-werkgeheugen. Het Linux operating systeem en de meegeleverde applicaties zijn in het 512 MB flash-geheugen geplaatst. Er is geen koelfan ingebouwd, zodat het apparaat betrekkelijk stil. De HS-251 ondersteunt softwarematig de volgende harddisk-configuraties: Single Disk, JBOD (één grote schijf), RAID 0 en RAID 1.

QNAP-HS251_02Installatie

De HS-251 wordt standaard zonder harddisks geleverd. De eerste stap is dan ook de installatie van de harddisks. Het plaatsen van twee SATA 3,5 inch harddisks is niet moeilijk. Verwijder de kunststof voorzijde, druk op (een van de twee knoppen) PUSH en trek de desbetreffende harddisk-tray uit de NAS. Plaats de harddisk in de houder, schroef hem met de meegeleverde schroefjes vast en plaats het geheel terug in de HS-251. Herhaal dit voor de tweede schijf. Op de website van QNAP Systems staat een lijst van compatibele harddisks. Voor onze test hebben we gebruik gemaakt van WD 4 TB RED harddisks. Als beide schijven zijn geïnstalleerd is het tijd om het apparaat op het netwerk aan te sluiten en aan te zetten. Na aansluiting op het lokale netwerk kan de HS-251 via het netwerk worden benaderd. De meest handige manier is om daarvoor gebruik te maken van het programma QNAP Finder dat van de website van QNAP kan worden gedownload. Start dit programma vanaf een pc die op hetzelfde netwerk is aangesloten. Het hulpprogramma zoekt de HS-251 in het netwerk op en toont hem in een lijst. Vervolgens wordt een wizard gestart die u door de configuratieprocedure begeleidt. Tijdens dit proces geeft u stapsgewijs onder andere het apparaat een servernaam, maakt u een administrator account met wachtwoord aan, krijgt het apparaat een uniek IP-adres en worden de geïnstalleerde harddisks geformatteerd. Na het doorlopen van deze wizard komt u via de terecht in de standaard QNAP Configuratiescherm waar u nog tal van zaken kunt opgeven en/of wijzigen.

QNAP-HS251_03

Configuratiescherm

De startpagina van de Nederlandstalige webinterface telt standaard negen menu-opties, te weten Configuratiescherm, Photo Station, Music Station, Video Station, Download Station, File Station, Back-upmanager, myQNAPcloud, Qsync, Surveillance Station, Antivirus en App Center. Het voert te ver om alle menu-opties te bespreken, maar een aantal is wel essentieel. Via Configuratiescherm >> Systeeminstellingen >> Opslagmanager kunt u wijzigingen aanbrengen in het volumebeheer. De HS-251 beschikt over de opties Enkel Schijfvolume, RAID 0, RAID 1 en JBOD (één grote schijf). RAID is een afkorting van Redundant Array of Independent Disks. In een RAID-systeem worden twee of meer harddisks gecombineerd in een zogenaamde array of disks (groep van disks). Als een van de disks uitvalt, dan is de data nog niet verloren gegaan omdat deze ook op de andere schijf of schijven staat. De schijven delen ook één stationsletter. U merkt in feite niets van de mirror of backup die continu gemaakt wordt. Wilt u gewoon de maximale opslagcapaciteit van de HS-251 benutten en back-ups op een tweede NAS-server (of externe harddisks) opslaan, dan is RAID 0 een prima optie. RAID O wordt ook wel striping genoemd. De gegevens worden dan over beide harddisks verdeeld. Hierdoor wordt weliswaar een hogere doorvoersnelheid bereikt, maar er wordt geen back-up van de data gemaakt. Bij RAID 0 hebt u de volledige capaciteit van beide harddisks in de HS-251 als opslagruimte tot uw beschikking. Vanuit het oogpunt van veiligheid is uiteraard RAID 1 te prefereren, maar we kunnen ons ook voorstellen dat u uw kostbare data liever direct beschikbaar op een lokale NAS-homeserver hebt staan en een back-up op een tweede apparaat of in de cloud. Via de optie Extern opslagapparaat kunt u de op de HS-251 aangesloten USB-schijven op afstand beheren en via de optie Back-upmanager kunt u een back-up procedure op de lokaal op de HS-251 aangesloten USB-disk(s) of een back-up via het netwerk naar een locatie elders instellen. Kortom, de HS-251 beschikt over voldoende ingebouwde mogelijkheden om het back-uppen van uw kostbare data dusdanig te automatiseren dat u er geen omkijken meer naar hebt.

QNAP-HS251_04

Uitgebreide functionaliteit

De QNAP HS-251 beschikt over state-of-the-art technologieën voor toegang tot en delen van digitale inhoud op verschillende manieren. Dit kan met iOS en Android mobiele telefoons, tablets en computers. Het helpt ook met het synchroniseren van bestanden tussen verschillende apparaten en het bouwen van een beveiligings- en surveillance systeem. Via het menu Gebruikers kunt u instellen wie wel en wie geen toegang heeft tot de data op de HS-251. U kunt hier aan zowel individuele gebruikers als aan gebruikersgroepen gebruiksrechten toekennen. Ook wachtwoorden en disklimieten kunnen hier worden ingesteld of gewijzigd. De QNAP HS-251 is verder uitgerust met uitgebreide serverfaciliteiten, waaronder een ftp-, web-, iTunes, DLNA-media- en back-upserver. Ook kunt u de HS-251 gebruiken als Surveillance en Download station. En via myQNAPcloud kunt u uw eigen personal cloud storage service instellen en onderhouden. QNAP heeft ook een aantal apps voor Android en iOS beschikbaar waarmee QNAP-servers vanaf tablet of smartphone kunnen worden bediend. Zo hebt u bijvoorbeeld met de app Qfile (HD) toegang alle mappen op de NAS-server en met de app Qmanager verandert u uw smartphone in een afstandsbediening voor uw NAS. Hiermee kunt u ook onderweg uw NAS-homeserver beheren.

QNAP-HS251_05

Mediaplayer

De platte, ventilatorloze HS-251 lijkt vooral bedoeld om dienst te doen als mediacenter in de huiskamer. De aanwezigheid van een HDMI-poort voor het afspelen van video’s in Full-HD (1080p) en de ingebouwde transcoderingscapaciteiten wijzen ook in die richting. Om de HS-251 te kunnen gebruiken als mediaplayer sluiten we hem aan via een HDMI-kabel op onze Full-HD TV. Daarna installeren we de app HybridDeskStation op de HS-251. Met deze app kunnen gebruikers verschillende TV-toepassingen, zoals XBMC, YouTube en Chrome, via de HDMI-poort op de TV gebruiken. Om deze toepassingen te kunnen gebruiken, heeft men wel een afstandsbediening nodig. Helaas wordt er standaard geen afstandsbediening met de HS-251 meegeleverd. Die dient men optioneel aan te schaffen, een minpunt. Er is wel een gratis app beschikbaar voor smartphone of tablet, genaamd Qremote, waarmee men deze TV-toepassingen op afstand kan bedienen. Dat werkt wel, maar echt handig is het niet. Dat komt omdat onze smartphone na enige minuten automatisch in slaapstand gaat en het opstarten weer even duurt. Even snel een filmpje pauzeren is er dan niet bij. Niet echt handig, dus. Een fysieke afstandsbediening, zoals de los verkrijgbare RM-IR002, is dan beter. Voor het overige niets dan lof, want de HS-251 voldoet prima als mediaplayer. We zagen geen haperingen en alle verschillende soorten beeldbestanden die we op het apparaat plaatsten, werden keurig afgespeeld. Prima!

QNAP-HS251_06

Conclusie

Breepunt PlusPuntQNAP Systems heeft met de HS-251 een veelzijdige en krachtige homeserver annex mediaplayer voor thuisgebruik op de markt gebracht. De HS-251 is – na installatie – gemakkelijk in gebruik, snel en herbergt tal van professionele mogelijkheden om digitale content veilig op te slaan, te beheren, te back-uppen én af te spelen. Dat kan zowel draadloos via het wifi-netwerk op smartphone en tablet, als direct via een HDMI-kabel in Full-HD kwaliteit op de TV. De QNAP HS-251 kost circa € 499,- (exclusief harddisks). Voor dat geld krijgt men een kwalitatief hoogwaardige homeserver én mediaplayer ineen. Op basis van de uitgebreide functionaliteit is een Breekpunt Pluspunt in de categorie opslag dik verdiend. Aanbevolen!

Kijk voor meer informatie op www.qnap.com/nl

Pluspunten

+ Gebruiksgemak

+ Functionaliteit

+ Stil

Minpunten

– geen afstandsbediening meegeleverd