Door 18 juli 2015 Lees verder →

Netatmo Weerstation

Een van de meest besproken onderwerpen over de gehele wereld is het weer. Blijft het droog vandaag? Hoe warm wordt het komend weekend? Vragen waar we graag antwoord op willen hebben, zodat we onze activiteiten er op af kunnen stemmen. Hoe druk we ook zijn met het weer buiten, over de luchtkwaliteit binnen hebben we het nauwelijks. En dat terwijl we bijna 80% van onze tijd binnen door brengen. Het Netatmo Urban Weather Station voor je smartphone brengt daar verandering. Dit innovatieve weerstation houdt je niet alleen op de hoogte van de weersomstandigheden buitenshuis, maar ook over de luchtkwaliteit binnenshuis.

Netatmo-weerstation_01

Het Netatmo Urban Weather Station bestaat uit een binnen- en een buitenmodule. De cilindervormige binnenmodule is vervaardigd uit kunststof en duurzaam UV-bestendig aluminium. Het apparaat is 15,5 cm hoog en 4,5 cm in het rond. De voeding vindt plaats via een USB-voedingsadapter. Het elegant ogende apparaat herbergt meetsensoren voor het meten van de binnentemperatuur (bereik 0°C tot 50°C, meetnauwkeurigheid: ± 0,3°C), de luchtvochtigheid (bereik 0% tot 100%, meetnauwkeurigheid: ± 3%), luchtdruk (bereik: 260 mbar tot 1160 mbar, meetnauwkeurigheid: ± 1 mbar), CO2-meter (bereik: 0 tot 5000 ppm, meetnauwkeurigheid: ± 50 ppm of ± 5%) en geluid (bereik: 35 dB tot 120 dB). In principe vinden de metingen continue in vaste intervallen van 5 minuten plaats. Een handmatige meting kan worden uitgevoerd door de knop bovenop het apparaat in te drukken. De cilindervormige buitenmodule is eveneens vervaardigd uit kunststof en duurzaam UV-bestendig aluminium. Het apparaat is 10,5 cm hoog en heeft eveneens een diameter van 4,5 cm. De voeding vindt plaats via twee AAA-batterijen die in een module in het apparaat moeten worden geplaatst. Het compacte apparaat herbergt meetsensoren voor het meten van de buitentemperatuur (bereik -40°C tot 65°C, meetnauwkeurigheid: ± 0,3°C) en de luchtvochtigheid (bereik 0% tot 100%, meetnauwkeurigheid: ± 3%). De meetresultaten kunnen worden weergegeven in metrisch (°C en mbar) of empirisch (°F en inHg) systeem.

Netatmo-weerstation_02

Gratis app

De metingen van beide modules komen samen in de bijbehorende, gratis te downloaden Netatmo app. Er is een app beschikbaar voor iOS (iPhone en iPad), Android (minimaal 4.0) en Windows Phone (minimaal 8.0). Na het opstarten van de app dient men eerst de modules aan te melden door op de knop bovenop de binnenmodule te drukken. Als er een blauw licht begint te knipperen is de aanmeldingsprocedure gestart. Doorloop vervolgens de installatiewizard. Tijdens deze installatieprocedure maakt men een account bij Netatmo aan, geeft men het weerstation een naam en wordt – indien nodig – de firmware van het weerstation geüpdatet. Hierna wordt het weerstation herstart en is het klaar voor gebruik. Plaats vervolgens beide modules, waarbij men de buitenmodule niet in direct zonlicht of regen en de binnenmodule niet in direct zonlicht op een vensterbank of boven de centrale verwarming moet plaatsen. De eerste data worden al snel zichtbaar in de fraai uitgevoerde app. Op het grotere scherm van de iPad is bijna alle data in één oogopslag zichtbaar. In Landscape modus zien we linksboven de gegevens van de buitenmodule, linksonder die van de binnenmodule en rechts een gedetailleerde 7-daagse weersvoorspelling met verwachte temperaturen en neerslag. Op de iPhone is alles wat compacter weergegeven en wordt gebruik gemaakt van aparte schermen voor de binnen- en buitenmodule.

Netatmo-weerstation_03

CO2-meting

In het vensterdeel van de binnenmodule is door middel van een gekleurde stip (van groen, via oranje naar rood) in één oogopslag te zien hoe het met de luchtkwaliteit binnen is gesteld. Vooral de CO2 waarde is daarbij van groot belang. Deze wordt uitgedrukt in ppm (parts per million) en hoe hoger deze waarde hoe meer CO2 er in de lucht aanwezig. Dit maakt de kans op bepaalde gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn en verergering van allergieën, aanzienlijk hoger. Men spreekt overigens van frisse lucht als er voldoende wordt geventileerd en het CO2-gehalte onder 1.200 ppm ligt. Wie bijvoorbeeld regelmatig wakker wordt met hoofdpijn, zou er goed aan doen om de CO2-waarden in zijn of haar slaapkamer te meten. Het zou wel eens kunnen zijn dat er dan onvoldoende wordt geventileerd waardoor de CO2-waarde ’s nachts stijgt. We hebben dat uitgeprobeerd: onze overdag goed geventileerde slaapkamer had een CO2-waarde van rond de 400 ppm. ’s Nachts met twee slapende volwassenen en het raam gesloten liep het CO2-niveau op tot bijna 1000 ppm. Lieten we het raam op een kier staan dan steeg het CO2-niveau naar maximaal 825 ppm. Dat is een prima waarde om in te slapen. Ventileren is dus belangrijk! Naast het CO2-niveau zien we ook de actuele temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk en geluidsniveau. Ook de minimaal en maximaal gemeten temperatuur van het afgelopen 24 uur worden getoond. Door middel van een voorgangsbalk wordt op basis van deze waarden een oordeel geveld over het leefmilieu. Hoe lager het getal, hoe beter. In het venster van de buitenmodule zien we dat ook. Drukken we op het knopje naast de desbetreffende voorgangsbalk, dan wordt ook de hoofdverontreiniger (bijvoorbeeld fijn stof, ozon of stikstofdioxide) van de buitenlucht getoond. Dit wordt overigens niet door de buitenmodule lokaal gemeten, maar via internet binnengehaald. Jammer, maar desondanks geeft het toch een aardige indicatie.

Netatmo-weerstation_04

Menu-opties

Via de knop Instellingen linksboven in de app kan met tal van instellingen wijzigen of een extra module installeren. Als u bijvoorbeeld de luchtkwaliteit in de kinderkamer wilt monitoren, dan kan men hier eventueel een tweede binnenmodule aanmelden. Er is optioneel ook een regenwatermeter beschikbaar die men hier kan aanmelden. Met deze meter kan men de hoeveelheid gevallen neerslag monitoren. In dit menu kan men ook de namen van de modules wijzigen, e-mailadres wijzigen, het wachtwoord veranderen en de eenheden wijzigen. Rechtsboven zitten knoppen om te schakelen tussen het hoofdvenster, Metingen en Events. In het venster Metingen kan men in tabelvorm dagoverzichten van de gemeten waarden betreffende temperatuur (binnen en buiten), luchtvochtigheid (binnen en buiten), luchtdruk (binnen), CO2 (binnen) en geluid (binnen) oproepen. Hier kan men goed het verloop zien van de diverse metingen over de afgelopen periode. Via de knop Events heeft men toegang tot tips en meldingen met betrekking tot het weerstation. Al met al is de app bijzonder overzichtelijk en de bediening laat weinig te wensen over. Aardig is de mogelijk om te participeren in de Netatmo WheaterMap. Jouw weerstation wordt dan in de vorm van een pin met daarin de huidig gemeten temperatuur zichtbaar op kaart van Google Maps. Een blik op deze kaart leert dat het Netatmo weerstation al erg populair in ons land is.

Netatmo-weerstation_05

Conclusie

En dat is niet zonder reden! Met het Urban Weather Station heeft Netatmo namelijk een bijzonder fraai en gebruiksvriendelijk weerstation voor thuisgebruik op de markt gebracht. Bijna iedereen heeft wel een barometer of iets dergelijks in huis, maar een weerstation dat ook nog eens de luchtkwaliteit aan de hand van CO2-waarden meet niet. Het enige dat in feite ontbreekt, is een module voor het meten van de luchtverontreiniging buiten. Misschien dat daar ooit nog eens een aparte module voor komt. Het Netatmo Weerstation heeft een adviesprijs van € 169,-, een extra binnenmodule kost € 69,- en aan de regenmeter hangt eveneens een prijskaartje van € 69,-. Warm aanbevolen!

Kijk voor meet informatie op https://www.netatmo.com/nl-NL/site.

Geplaatst in: Domotica