Door 19 januari 2015 Lees verder →

Philips Hue Tap

Philips heeft onlangs de Hue productenreeks uitgebreid met de Philips Hue lux en de Philips Hue tap. Met de Philips Hue lux haalt men een LED-lamp in huis, die – in tegenstelling tot voorgaande modellen – alleen wit licht kan tonen. Interessanter is de Hue tap, een compacte lichtschakelaar voor de alledaagse bediening van Hue lampen. Bijzonder aan deze schakelaar is dat hij zijn voeding krijgt door beweging; er is dus geen stroom van bijvoorbeeld een batterij nodig.

De Hue tap is een opvallende én vooral ook handige uitbreiding van de Philips Hue-lijn. Omdat de tap geen accu of batterijen nodig heeft, verbruikt de lamp geen energie. De schakelaar werkt op kinetische energie die wordt opgewekt wanneer er op de knoppen gedrukt wordt, hierdoor is een voedingsbron overbodig. De ronde draadloze lichtschakelaar is web-enabled en kan daarom overal in huis gebruikt worden: vanaf een wand, bureau of een handpalm. Een houder met plakstrip om de schakelaar aan de wand te bevestigen wordt standaard meegeleverd. Door te draaien kan men de schakelaar er uithalen en ook meenemen naar een andere plek in het huis. De van kunststof vervaardigde schakelaar telt vier schakelmogelijkheden, die op het apparaat gemarkeerd zijn met één, twee, drie en vier stipjes. Het aansluiten op een Hue systeem vindt plaats via de Hue app en is kinderlijk eenvoudig. Controleer wel eerst of de Hue app up-to-date is. Een verouderde app ondersteunt de Hue tap namelijk nog niet. Om gebruik te kunnen maken van de Hue tap heeft men wel een Hue bridge en lampen nodig. Met de komst van de nieuwe Hue lux (alleen wit licht) lampen is er nu ook een starterskit Hue lux met twee lampen en Hue bridge verkrijgbaar voor € 99,95. Via een Hue bridge kunnen maximaal 25 Hue tap-apparaten samenwerken. Zo kunnen dus maar liefst 50 Hue -armaturen of -lampen worden bediend. Dat is voor de meeste woningen meer dan toereikend.

Configureren

Start de Hue app op en klik linksboven op de optie menu. Kies dan Instellingen >> Mijn apparaten en klik in het rechtervenster Mijn Apparaten op + Apparaten aansluiten. Houd vervolgens om de Hue tap aan te sluiten de knop met de vier puntjes voor 10 seconden ingedrukt. Daarna verschijnt de schakelaar als Hue Tap 1 in de lijst Mijn apparaten. De volgende stap is het configureren van de vier beschikbare knoppen. Klik daartoe in de lijst Mijn apparaten op Hue Tap 1. Er verschijnt nu een dialoogvenster met een afbeelding van de Hue tap. De volgende stap is het selecteren van een van de vier knoppen. Wij kiezen ervoor om aan de grote knop 1 het commando alle lichten uit toe te voegen. Daartoe selecteren we de grote knop 1 en klikken op de optie Lichten uit. Daarna klikken we bij de optie Lichten op Geen, kiezen Selecteer alles en keren terug naar het scherm hue tap. Hier klikken we rechtsboven op Bewaar. Aan de drie kleinere knoppen kennen we drie verschillende scenes toe. Dat gaat op dezelfde eenvoudige manier, alleen kiezen we nu voor de optie Scene aan en klikken we bij de optie Scene wederom op Geen. In het volgende venster Scene worden alle op het Hue systeem ingestelde scenes getoond. Maak een keuze en – men keert vanzelf weer terug in het scherm hue tap – klik rechtsboven op Bewaar. Door nu te drukken op een van de knoppen kunnen de drie lichtscènes die eerder ingesteld zijn in de Hue app nu zonder smartphone of tablet worden in- en uitgeschakeld.

Praktijk

In onze woonkamer hebben wij 4 Hue lampen en een lightstrip in gebruik. Door vooraf drie scenes te maken, te weten een voor de lightstrip en twee voor twee sets van 2 lampen, kunnen we alle lampen met de Hue tap bedienen. Via de knoppen 2, 3 en 4 kunnen we de lampen aanzetten en via knop 1 alles uitzetten. Hier komt gelijk een minpunt om de hoek kijken, namelijk dat individuele scenes niet kunnen worden uitgeschakeld met dezelfde knop! Om dat te kunnen doen heb je dan toch weer je smartphone of tablet nodig. Een alternatief is natuurlijk om van de aanwezige lampen twee scenes samen te stellen en hier op de Hue tap zowel een aan- als een uitknop aan toe te kennen. Op die manier kan men de aanwezige lampen wel via de Hue tap in- en uitschakelen. Wie in meerdere vertrekken Hue lampen heeft, kan een Hue tap ook gebruiken om het licht in drie verschillende kamers te bedienen. Of wat te denken van de mogelijkheid om vanuit bijvoorbeeld de slaapkamer met één druk op een knop alle verlichting in huis aan te zetten. U hoort gestommel beneden? Pats, met een druk op de Hue tap baadt het huis in licht. Ondanks de beperking dat de knoppen niet echte schakelaars zijn, beviel de Hue tap ons prima.

Conclusie

De Hue tap is een bijzonder ingenieus apparaat, want zonder enige stroombron is het in staat om diverse lichtbronnen te schakelen! Voor bezitters van een Hue bridge en lampen is het dan ook een prima aanvulling. De Hue tap is niet alleen handig op momenten dat men zijn of haar smartphone of tablet niet bij de hand heeft, maar vooral ook voor gasten die op deze manier de aanwezige Hue lampen in een ruimte kunnen bedienen. De Hue tap heeft een aankoopadviesprijs van € 59,95. Dat is stevig, maar daar krijgt men wel een zelf programmeerbare schakelaar voor die ook nog eens geen stroom verbruikt! Minpunten zijn het beperkt aantal knoppen – vier – en het feit dat het geen ‘echte’ schakelknoppen zijn. Ondanks deze minpunten beviel de Hue tap ons prima. Warm aanbevolen!

Pluspunten

+ geen stroomverbruik

+ programmeerbaar

+ draagbaar

Minpunten

– slechts 4 knoppen

– geen ‘echte’ schakelknoppen

– prijs

Geplaatst in: Domotica