Door 23 december 2014 Lees verder →

Philips Hue

Philips heeft onder de naam Hue een aantal led-lampen op de markt gebracht, die via een iOS-app op afstand zijn te bedienen. Daarbij kan men ze niet alleen draadloos aan- en uitzetten, maar ook dimmen en zelfs de kleurtemperatuur – wat de naam Hue verklaart – wijzigen. De led-lampen zijn exclusief in de Apple App-store te koop en de bijbehorende app is gratis te downloaden. Wij namen de proef op de som.

Philips-Hue-600x300Om gebruik te kunnen maken van de Hue-app dient men te beschikken over een zogeheten bridge die aangesloten moet zijn op het draadloze netwerk thuis en Hue led-lampen. Deze bridge wordt geleverd in het Philips Hue Starter Pack samen met drie Hue led-lampen. De meegeleverde lampen hebben een standaard E-27 fitting en passen dus alleen in ‘gewone’ lampen. De prijs van deze starterskit bedraagt € 199,95. Een losse LED-lamp met E-27 fitting kost € 59,95. Een Hue led-lamp heeft volgens opgave een maximale lichtopbrengst van 600 lumen en zou circa 15.000 branduren hebben. Recent is het Philips Hue aanbod verder uitgebreid met een LivingColors Bloom led-lamp en een Friend of Hue LightStrips (beiden € 89,95). Laatstgenoemde kan men dankzij de plakstrip aan de achterzijde bijvoorbeeld gemakkelijk onder een tv-kast of rondom een spiegel plakken.

Philips_Hue_05

Installatie

De installatie van de Hue Starter Pack verloopt soepel. We hebben de Hue Bridge op onze router aangesloten en aangezet. Vervolgens hebben we de drie led-lampen in een aantal lampen in de huiskamer gedraaid en daarna de Hue-app op onze iPad gedownload en geopend. De app gaat vervolgens automatisch op zoek naar de bridge. Tijden deze installatieprocedure hoeft men slechts één keer op de centrale knop op de bridge te drukken en de app maakt verbinding met de bridge en de zojuist geplaatste led-lampen. Let op: de fysieke schakelaar van de desbetreffende lampen moet natuurlijk wel aan staan, anders gebeurt er niets! Ook het aansluiten van een Hue LivingColors Bloom led-lamp verliep probleemloos. Bij de Lightstrips ging het echter fout. Wat we ook probeerden, we kregen de strip niet verbonden met de bridge. Een speciaal gratis te downloaden hulpprogramaatje genaamd Lampstealer bood echter uitkomst.

Philips_Hue_02

Werking app

Via de app kan men vervolgens draadloos de lichtsterkte aanpassen (dimmen) of de kleur veranderen. De app wordt standaard geleverde inclusief enkele voorinstellingen. Zo levert de stand Relax een warme, sfeervolle verlichting op, terwijl na het drukken op Reading het lichtniveau flink omhoog gaat. De standen Energize en Concentrate zorgen voor een meer heldere lichtweergave. Om de kleurtemperatuur aan te passen wordt eveneens een aan aantal voorinstellingen meegeleverd met veelzeggende namen als Sunset, Pencils, Beach, Deep Sea enzovoort. Het resultaat is vaak een bonte kleurenpracht, die ons niet altijd kon bekoren. Geen nood, want via de app kan men zelf een kleurenset – in de Hue-app ‘lichtrecept’ genoemd – samenstellen. Daarbij kan men gebruik maken van bijvoorbeeld een (zelfgemaakte) foto of de individuele lampen handmatig in een kleurenkaart plaatsen. Ook de kleurtemperatuur is handmatig (van warm tot koud) in te stellen. Op deze manier kan men echt elke willekeurige kleurencombinatie maken en opslaan voor hergebruik. Via de knop All Of kan men in één keer alle aangesloten Hue led-lampen uitzetten.

Philips_Hue_03

Timer-functies

Door gebruik te maken van de functies Alarm, Timer en My Location kan men de verlichting op vooraf ingestelde tijden laten aan- en uitgaan of zodra men thuiskomt. Via de optie Alarm kan men een wekelijks schema instellen waarop de verlichting automatisch aan- en uitgaat. De werking is simpel: men klikt op het plusteken rechtsboven, klikt op Light Recipe, selecteert bijvoorbeeld Relax, en klikt daarna op het alarmbelletje linksonder. In het volgende scherm kiest men Alarm en nu kan men een begin- en eindtijd selecteren en de dagen waarop deze instelling moet worden uitgevoerd. Door bij het instellen van de tijd de optie Randomize aan te vinken wordt niet steeds exact dezelfde tijd gebruikt. Via de optie Timer kan men een tijdstip instellen waarop een lichtrecept automatisch aan of uit moet gaan. De optie My Location biedt de mogelijkheid om het licht automatisch aan en uit te laten gaan als men het huis verlaat of als men thuiskomt. Deze zogeheten geofencing functie werkt natuurlijk alleen als men de app op een iPhone gebruikt die men meeneemt. Bij een iPad die thuis op het bureau of het nachtkastje blijft liggen werkt deze optie natuurlijk niet.

Philips_Hue_06

Conclusie

De Philips Hue Starter Pack is ons prima bevallen. De installatie is betrekkelijk eenvoudig en de bediening via de – helaas alleen Engelstalige – app is redelijk intuïtief. De meegeleverde kleurrecepten zijn soms wel wat erg bont, maar dat is een kwestie van smaak. Dankzij de verregaande instelmogelijkheden kan men echter zelf elk denkbaar lichtrecept maken. De timer-functionaliteit voldoet, maar zou wat ons betreft nog wel wat uitgebreider mogen. De LivingColors Bloom led-lamp kon ons niet echt bekoren, maar de Lightstrips weer wel. Deze strip biedt tal van verrassende toepassingsmogelijkheden. De prijs is weliswaar aan de pittige kant, maar op basis van het gebruiksgemak en de vele instelmogelijkheden kennen wij het Philips Hue Starter Pack een Breekpunt PlusPunt toe. Aanbevolen!

Voordelen

+ Gemakkelijke installatie

+ Veel instelmogelijkheden

Nadelen

– Engelstalig

– Prijs

Geplaatst in: Domotica