Tests - Software - Multimedia

Nader bekeken: Qarbon ViewletBuilder 7 Enterprise

In deze tijd van YouTube, social websites en tablets is een programma om vlot instructievideo's mee te kunnen maken wel zo handig. Softwarefabrikant Qarbon maakt met ViewletBuilder al jaren een programma voor het vervaardigen van interactieve instructievideo's. Deze nieuwe versie ondersteunt naast Flash nu ook de iPad.

ViewletBuilder 7

ViewletBuilder 7 Enterprise maakt schermopnamen inclusief muisbewegingen ten behoeve van interactieve video-presentaties voor sales, marketing, helpdesk, technische ondersteuning, training, onderwijs en E-learning organisaties. Naderhand kan men zelf tekst en geluid toevoegen. Het programma is in eerste instantie bedoeld voor het vervaardigen van software demo's en videotrainingen inclusief quizes om de opgedane kennis te toetsen. Vanuit ViewletBuilder kan men ook direct vanuit het programma instructie-video's op YouTube te plaatsen.

ViewletBuilder 7 starten

Opnemen in ViewletBuilder

Het maken van een software demo of instructievideo is met ViewletBuilder betrekkelijk simpel en vertoont in de bewerkingsfase ook veel overeenkomsten met een standaard videobewerkingsprogramma. In het openingscherm wordt de keuze geboden om een nieuw project te starten (New Project). Vervolgens kan men kiezen uit de opties Screen Capture Project, Image Project, PowerPoint Project, Quiz Project of Blank Project. Na op Screen Capture Project te hebben geklikt, kan men rechts de gewenste schermgrootte en een afvang profiel instellen. We kiezen voor de schermgrootte XGA: 1024x768 en het profiel Quick Demo, en klikken ter bevestiging op OK. Daarna verschijnt op ons scherm een kader ter grootte van het opgegeven formaat. Het is nu zaak het programma waarvan we een demo of instructievideo willen maken binnen het kader te positioneren. Door binnen het kader te dubbelklikken start men de opnameprocedure. Elke handeling wordt nu automatisch vastgelegd. Het geluid van een camerasluiter ondersteunt elke gemaakte opname. Als men klaar is drukt men op de knop Stop in het systeemvak. Hier bevinden zich ook knoppen om de opnamesessie te pauzeren.

Niew project aanmaken

Bewerken in ViewletBuilder

Nadat men de opnameprocedure heeft gestopt, verschijnt automatisch met het bewerkingsvenster van ViewletBuilder. Links staan alle dia's, rechts is de geselecteerde dia zichtbaar en eronder zien we een tijdlijn. Om het resultaat te bekijken kiezen we Ctrl+/(slash). De zojuist gemaakte video-opname wordt nu afgespeeld. We zien nu dat bij elke gemaakte klik een tekstbalonnetje staat met de tekst Click Here. Dat kunnen we per dia aanpassen: dubbelklik op een tekstballon en de Text editor verschijnt. Behalve de tekst kunnen we ook de plaats, grootte en kleur naar wens aanpassen. Via de menu-optie Insert is het mogelijk om tal van zaken achteraf toe te voegen. Denk daarbij aan tekstballonnen, lijnen, beelden, video enzovoort. De mogelijkheden zijn talrijk. We beperken ons nu tot het aanpassen van de tekstballonnen. Ook kan men achteraf het pad van de cursor aanpassen: klik op de rode cirkel en versleep deze naar de gewenste plek. Een zeer krachtige functie waarmee eventuele fouten achteraf nog kunnen worden gecorrigeerd. Het gaat te ver om alle mogelijkheden te bespreken, maar een ding is duidelijk: ViewletBuilder is een uitermate krachtig én flexibel programma voor het maken van instructievideo's.

Mogelijkheden ViewletBuilder 7

Nieuwe functionaliteit

ViewletBuilder is alweer toe aan de zevende versie. Ten opzichte van vorige versies bezit deze versie een aantal uitbreidingen en verbeteringen. Nieuw is de al eerder genoemde optie Publish to YouTube om een zojuist vervaardigde videoproductie direct op YouTube te kunnen plaatsen. Maar ook op tal van andere punten is het programma verbeterd. Zo bezit het nu een live Capture optie waarmee alles op het beeldscherm - ook video - kan opnemen. Voor wat betreft de output wordt nu naast SWF nu ook Flash Video (FLV) ondersteunt en H.264 support voor de iPad wordt geboden via ondersteuning van MP4. Dankzij een zoom en pan optie kan men kijkers naar een specifiek gebied leiden en door middel van macro's kan men het bewerken van dia's automatiseren. De dia-overgangen zijn verbeterd en met behulp van Popout Highlights kan men met een popout animatie een specifiek onderwerk benadrukken. Kortom, ViewletBuilder 7 is krachtige dan ooit tevoren.

Conclusie

Breepunt PlusPunt

Qarbon ViewletBuilder 7 Enterprise is dankzij een aantal nuttige verbeteringen nu nog plezieriger in gebruik. Het was altijd al een bijzonder krachtig programma voor het vervaardigen van software demo's of instructievideo's, maar dankzij de ingebouwde upload faciliteit is het nu ook een uitermate handig programma voor YouTube-gebruikers. De Enterprise editie kost circa € 580,-. Dat is aan de prijzige kant, maar we kennen geen ander programma waarmee men zo gemakkelijk een softwaredemo maakt die ook nog eens achteraf gemakkelijk kan worden aangepast. Op basis van de uitgebreide functionaliteit kennen wij ViewletBuilder 7 dan ook een Breekpunt PlusPunt toe. Aanbevolen! Zelf proberen? Download de probeerversie.

Pluspunten
+ Gebruiksvriendelijk
+ Veelzijdig

 

Minpunten
- Prijzig

Tests

Nader bekeken: Ashampoo Music Studio 6

Ashampoo Music Studio 6 is de oplossing voor het creëren, bewerken, ontwerpen en produceren van uw eigen muziekbestanden. Het programma wordt geleverd met een editor geleverd om geluidsbestanden te verwerken/te mixen en diverse andere functies. (22-6-2015) Lees verder...

Nader bekeken: Netatmo Weerstation

Een van de meest besproken onderwerpen over de gehele wereld is het weer. Het Netatmo Urban Weather Station voor je smartphone houdt je niet alleen op de hoogte van de weersomstandigheden buitenshuis, maar ook over de luchtkwaliteit binnenshuis. (5-6-2015) Lees verder...

Boekentip
Woordenboek
Woordenboek