Workshops - Microsoft Windows - Windows 8

Windows 8: Help waar zijn mijn programma’s!

Windows 8 staat op het punt van verschijnen. Zoals we al in de consumer preview release hebben kunnen zien, bezit deze nieuwe Windows-versie geen Start-knop meer. De vraag rijst: Hoe start in een programma als mijn Bureaublad actief is? Breekpunt.nl biedt uitkomst met deze handige oplossingen.

Windows-gebruikers zijn gewend aan het starten van programma’s via de Start-knop. Windows 8 ontbeert deze vertrouwde knop. Om nu toch programma’s te kunnen openen vanaf het Bureaublad, gaan we een werkbalk Programma’s maken. Dat doe je als volgt:

  1. Ga naar het Bureaublad van Windows 8.
  2. Rechtsklik op de Taakbalk onderaan het scherm.
  3. Kies Werkbalken >> Nieuwe werkbalk.
  4. Typ in het vak Map de tekst %ProgramData%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs en klik op Map selecteren.
  5. Rechtsklik op de Taakbalk en verwijder het vinkje voor Taakbalk vergrendelen.
  6. Sleep de nieuwe werkbalk Programma’s helemaal naar links.
  7. Rechtsklik op de Taakbalk en plaats een vinkje voor Taakbalk vergrendelen.
  8. Klik op de pijltjes bij Programma’s en een lijst met programma’s verschijnt.

Let op: via deze manier worden alleen de programma’s getoond die voor elke gebruiker zijn geïnstalleerd. Programma’s die voor een specifieke gebruiker zijn geïnstalleerd staan in de map %AppData%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs. Je kunt hier indien nodig een tweede werkbalk voor aanmaken.

Echte Start-knop

Heb je liever een echte Start-knop, dan kun je gebruik maken het hulpprogramma ViStart. Hiermee kun je de vertrouwde Windows 7 Start-knop terugplaatsen. Let op bij de installatie dat je geen onnodige software mee installeert. Na installatie van dit hulpprogramma zal na een druk op de Windows-toets ook niet het Windows 8 Startscherm verschijnen, maar het oude, vertrouwde Start-menu. Kortom, voor wie nog geen computer met touchscreen heeft en graag zijn Start-knop terug wil zijn er oplossingen voor handen. Blijft natuurlijk de vraag waarom Microsoft de Start-knop heeft afgedankt. Wat ons betreft een aardige miskleun!

Workshops
Boekentip
Woordenboek
Woordenboek