Workshops - Microsoft Office - Word

Zelf A5-boekjes maken in Word 2010

Elke vereniging of club heeft wel documenten die zich er bij uitstek voor lenen om in een A5-boekje te worden verspreid. Denk bijvoorbeeld aan een adresgidsje van alle clubleden of een programmaboekje voor de jaarlijkse clubdag. In dit artikel leggen wij uit hoe u in Word 2010 een standaard document om kunt zetten in zo'n handzaam A5-boekje.

Zorg eerst dat de informatie die u in het A5-boekje wilt gaan verspreiden volledig is. Pas daarna kunt u het opmaken en afdrukken als A5-boekje. Omdat het een boekje zal worden moeten tijdens dit proces nog een titelpagina, een koptekst en de paginanummers worden toegevoegd. De eerste pagina van een boekje is doorgaans een titelpagina. Deze ontbreekt veelal nog en wordt als volgt aangemaakt:

 1. Open het in een A5-boekje om te zetten document.
 2. Ga naar het begin van het document via Ctrl+Home.
 3. Voeg een lege pagina in via Ctrl+Enter en zet de aanwijzer in die pagina via Ctrl+Home.
 4. Druk tweemaal op Enter.
 5. Kies de tab Start >> Lettertype, selecteer een groot lettertype, bijvoorbeeld Times New Roman 48 pt, en typ de titeltekst.
 6. Druk weer tweemaal op Enter.
 7. Selecteer alleen de getypte regels (dus niet de lege regels) en klik in Alinea op Centreren.
 8.  Klik in de tekst om de selectie op te heffen.

Koptekst

De meeste boekjes bevatten op elke pagina een koptekst. Vaak betreft het de titel van het boek. Deze brengt u als volgt aan:

 1. Ga naar de tab Invoegen en kies Koptekst >> Leeg.
 2. De aanwijzer knippert nu in de koptekst-ruimte.
 3. Druk een keer op Tab om de tekst te centreren en typ de gewenste tekst.
 4. Druk op Enter om een witregel in te lassen tussen de koptekst en de tekst van het document.
 5. Selecteer vervolgens de tekst en kies Start >> Lettertype en selecteer het gewenste lettertype (bijvoorbeeld Arial Narrow) en de bijbehorende lettergrootte (10) en klik op OK.
 6. Sluit de koptekst via de knop Koptekst en voettekst sluiten in de tab Hulpmiddelen voor kop- en voetteksten.

De koptekst blijkt nu ook op de titelpagina te staan. Dat is niet gebruikelijk. Op de volgende manier verwijdert u deze van de titelpagina:

 1. Dubbelklik op de koptekst.
 2. Op de tab Hulpmiddelen voor kop- en voettekst vinkt u de optie Eerste pagina afwijkend aan.
 3. Sluit de koptekst via Koptekst en voettekst sluiten.

Paginanummering

Doordat de pagina's kleiner zijn geworden, telt uw document nu meer pagina's. Het is aan te raden om een boekje van meer dan 5 pagina's van een paginanummering te voorzien. Dat kunt u als volgt doen:

 1. Ga naar de tweede pagina en kies Invoegen >> Paginanummer >> Onder aan pagina >> Alleen nummer 3.
 2. Vink in de tab Hulpmiddelen voor kop- en voetteksten de optie Even en oneven pagina's verschillend aan.
 3. Ga naar de volgende pagina.
 4. Kies Paginanummer >> Onder aan pagina >> Alleen nummer 1. Het paginanummer komt nu op een rechter pagina rechtsonder te staan en op een linker pagina linksonder.
 5. Sluit de voettekst via Koptekst en voettekst sluiten.

Lettertype paginanummering

Het voor de nummering gebruikte lettertype is het standaardlettertype dat instelbaar is via Start >> Lettertype. Kies in het dialoogvenster Lettertype het gewenste lettertype en kies Als standaard instellen >> OK. Het kan ook als volgt:

 1. Als de aanwijzer op pagina 1 staat, druk dan driemaal op PgDn om naar een volgende pagina te bladeren.
 2. Dubbelklik in de voettekst. De aanwijzer knippert nu in de voettekst-ruimte.
 3. Selecteer de gehele voettekst via Ctrl+A. Het paginanummer is nu ook geselecteerd (zwart-wit).
 4. Kies op de tab Start een ander lettertype en een andere lettergrootte; stel het lettertype (Arial) en gewenste aantal punten (8) in.
 5. Ga naar de volgende pagina en herhaal stap 3 en 4 voor deze voettekst.
 6. Sluit de voettekst via de knop Koptekst en voettekst sluiten.

 

Boekje maken

Nu is het moment aangebroken om van het document een A5-boekje te maken. Handel daartoe als volgt:

 1. Kies Bestand >> Afdrukken.
 2. Kies de optie Pagina-instelling.
 3. Klik onder Afdrukstand op Liggend.
 4. Achter Meerdere pagina's kiest u Katern.
 5. Wilt u links en rechts van het nietje meer witruimte voor het binden, verhoog dan het aantal centimeters bij Binnenkant. Hiervoor kunt u ook de optie Rugmarge gebruiken, maar wij prefereren de optie Binnenkant.
 6. Wilt u links en rechts langs de buitenrand van de A5-pagina's meer witmarge, verhoog dan het aantal centimeters bij Buitenkant. Een geschikte waarde is 1,5 cm.
 7. In de lijst Vellen per boekje kiest u het aantal A5-pagina's waaruit het boekje moet bestaan. Door hier Alles te kiezen weet u zeker dat alle pagina's passend worden gemaakt.
 8. Pas desgewenst ook de overige marges aan.
 9. Sluit het dialoogvenster Pagina-instelling via OK.

Passend maken

Blader omlaag om te zien hoeveel pagina's het boekje telt. U kunt dit ook onderin beeld zien. Een veelvoud van vier is gunstig, maar dikwijls is dat niet direct het geval. Stel dat het boekje 22 pagina's telt, dan is er een slimme truc om het geheel passend te krijgen op 20 pagina's. Handel als volgt:

 1. 1. Selecteer alles via Ctrl+A.
 2. 2. Druk een- of tweemaal op Ctrl+Shift+< om alle tekst iets kleiner te maken. Houd daarbij het aantal pagina's onderin beeld in de gaten.
 3. 3. Druk op Ctrl+Home om de selectie ongedaan te maken.

Formaat afbeeldingen aanpassen

De tekst heeft vrijwel geen problemen met de verkleining, maar te grote afbeeldingen vallen nu voorbij de papierranden. Door in zo'n afbeelding te klikken worden op de hoekpunten de formaatgrepen zichtbaar; door die met de muis te verslepen kunt u de afbeelding verkleinen totdat die binnen de marges past. Soms is een afbeelding zo groot dat de formaatgrepen niet te zien zijn. Dat lost u zo op:

 1. Klik in de afbeelding.
 2. Rechtsklik in de afbeelding en wijzig in het snelmenu de breedte naar maximaal 10 cm.
 3. Sluit het dialoogvenster via OK.

Herhaal deze handeling voor elke afbeelding die te groot is. Eventueel kunt u een afbeelding verder verkleinen door erin te klikken en vervolgens de formaatgrepen (die nu wel zichtbaar zijn) te verslepen.

Afbeeldingen verplaatsen

Een ingreep als het verkleinen naar A5-formaat kan ertoe leiden dat afbeeldingen op ongelukkige plaatsen terecht komen. Door de aanwijzer boven een afbeelding te houden, krijgt de aanwijzer het uiterlijk van een kruis. Als u op dat moment in de afbeelding klikt en de muisknop vasthoudt, kunt u de afbeelding naar een andere plek in het document verslepen. Soms wil een afbeelding zich als het ware aan de bovenrand van het papier vasthechten; hij is dan gekoppeld aan een alinea. Versleep hem dan net zo lang naar beneden tot dit plak-effect stopt. Wilt u meer witruimte tussen tekst en afbeelding, doe dat dan niet met het inlassen van lege regels in de tekst, maar geef de afbeelding zelf meer witruimte. Dat doet u als volgt:

 1. Klik op de afbeelding.
 2. Kies uit in de werkbalk Hulpmiddelen voor afbeeldingen voor Tekstterugloop >> Meer indelingsopties.
 3. Kies Boven en Onder.
 4. Bij Afstand tot de tekst vult u tweemaal 0,5 cm in, zowel Boven als Onder.
 5. Klik op OK.

A5-boekje afdrukken

Wanneer u het document nu gaat afdrukken, zullen steeds twee pagina's op een zijde van het papier worden geprint.

 1. Kies Bestand >> Afdrukken.
 2. Hebt u een printer die dubbelzijdig kan afdrukken, klik dan op Eigenschappen en schakel deze functie in. Kan uw printer dit niet, vink dan de optie Handmatig dubbelzijdig aan. Hierdoor zal eerst de ene kant van het papier worden bedrukt, waarna wordt gevraagd om de papierstapel om te keren en opnieuw in te voeren zodat de andere kant kan worden bedrukt.
 3. Kies Alles >> OK.

Is het totale aantal A5-pagina's oneven, dan is het eerste vel dat uit de printer rolt slechts voor de helft bedrukt: op dit vel staat namelijk alleen pagina 1, de titelpagina. Op de achterzijde van dit vel worden pagina 2 en meestal ook de laatste pagina gedrukt.

Tot slot

Vouw tot slot de afgedrukte pagina's, leg ze in elkaar en niet deze in het hart tot een boekje. In de kantoorboekhandel zijn voor dit doel speciale nietmachines verkrijgbaar, waarmee u in één beweging twee nietjes op de juiste plaatsen kunt aanbrengen. Uw A5-boekje is gereed!

Workshops
Boekentip
Woordenboek
Woordenboek