Workshops - Hardware - Desktops

Breekpunt THUIS-PC juni 2009

Het is hoog tijd voor een update van onze in november besproken thuis-pc. Het aardige is natuurlijk dat we voor dezelfde 1000 euro, in vergelijking met een half jaar geleden, u nu een snellere machine kunnen voorschotelen. Een thuis-pc moet natuurlijk zaken als tekstverwerking, internet, e-mail en foto's/video’s kijken probleemloos kunnen afhandelen. Er moet ook een spelletje op gespeeld kunnen worden! En aangezien met name games de belasting van een pc bepalen, profiteren we nu van de betere componenten voor hetzelfde geld als een half jaar terug!

Configuratie

Behuizing: Antec Sonata III
Deze met Piano Black afgewerkte behuizing is een lust voor het oog. En ook voor het oor, want de 500 Watt stille Antec-voeding in deze fraaie miditower doet z’n werk geruisloos.

Moederbord: Asus P5QL-E
Dit op de P43 chipset gebaseerde moederbord heeft een voetje voor de nog steeds populaire S775 processorreeks van Intel. Verder is het bord voorzien van een PCIe x16-, twee PCIe x1- en drie PCI-sloten. zes SATA -aanluitingen en een UltraDMA-aansluiting (twee IDE apparaten). Ook Dual Gigabit LAN, FireWire en eSATA ontbreken niet. Het bord heeft ook 12 USB-aansluitingen (6 op het mid-board en 6 op het backpanel) en het geluid wordt verzorgd door een Realtek ALC1200 chip.

Processor: Intel Core 2 Quad Q8400 inclusief koeler
Waar de vorige Thuis-PC een dualcore processor had, zijn we nu in staat om een quadcore processor te plaatsen. En wel Intel’s Q8400. Deze processor is gebakken op 45 nm en kan rekenen met een snelheid van 2,66 Ghz. Snelt op een bus van 1333 MHz en werkt uitstekend samen met het P43 bord.

Videokaart: Asus EN9600GT Magic
Een grote verbetering ten opzichte van de vorige HD3850 is deze Asus EN9600GT Magic. Met 512 MB GDDR geheugen en voorzien van een Glaciator ventilator is dit een prachtige kaart waar met gemak games op gespeeld kunnen worden. Voorzien van HDTV-out.

Geheugen: Kingston DualChannel 4 GB
Deze geheugenkit loopt op 800 MHz en telt twee modules van 2 GB. Let er op dat onder een 32-bits besturingssysteem 'slechts' 3,2 GB beschikbaar is. De volledige 4 GB wordt pas gebruikt in een 64-bits omgeving.

Harde schijf: Samsung SpinPoint F1 1 TB
Als opslag van alle gegevens wordt gekozen voor de prima presterende Samsung F1 SpinPoint serie. De grootte van 1 terabyte (1024 GB!) is zéér ruim! Hiermee kunt u even vooruit.

Optische drive: Samsung SH-S223B
Deze DVD-RW drive van Samsung presteert prima, is lekker stil en kan overweg met de gangbare beschrijfbare media van dit moment. Voorzien van een SATA-aansluiting.

Geluidskaart en boxen: Realtek ALC1200/Creative Inspire A300 2.1
Er is gekozen om geen losse geluidskaart aan te schaffen in verband met het gestelde budget van € 1000,- De onboard chip voldoet echter prima voor de niet-audiofiel. De 2.1 set van Creative geeft een goed geluid en stelt je in staat om te genieten van films en games.

Invoer: Logitech Cordless Desktop MX3200 Laser
Deze toetsenbord/muis combinatie is elegant en draadloos, zodat hinderlijke kabels het bureau niet ontsieren.

Deze pc kost op het moment van schrijven zo'n 700 euro. Hebt u nog een nieuwe monitor nodig dan adviseren wij de Samsung 343SN voor rond de 200 euro. Deze fraaie Full HD 23 inch wide TFT monitor is een mooie aanvulling op deze pc. Met een responstijd van 5 ms en een resolutie van 2048x1152 pixels is er niets wat u mist! Voorzien van een D-Sub aansluiting. Wanneer u Vista Home Premium x64 hierbij aanschaft komt het totaal op 1000 euro. Voor dit bedrag haalt u een pc in huis die de komende jaren meekan. Een schitterende behuizing, uitstekende interne componenten en een fraaie monitor.

Ook zo'n computer?

Wilt u deze configuratie aanschaffen? Dat kan op twee manieren. Of u print dit artikel uit en neemt het mee naar uw favoriete computerwinkel. Ook kunt u het systeem online bestellen. Een handige manier is bij de online shop van Alternate. Daar kunt u heel eenvoudig het systeem zelf samenstellen en vervolgens bestellen.

DC

Workshops
Boekentip
Woordenboek
Woordenboek