Workshops - Hardware - Desktops

Breekpunt BUDGET-PC april 2009

Ditmaal hebben we getracht om voor een minimaal bedrag toch een kwalitatief goede pc samen te stellen. Dat betekent dat er zonder concessies te doen aan kwaliteit, een pc is samengesteld met A-merk componenten. Wij presenteren u dan ook de Breekpunt BUGDET-PC.

Configuratie

 • Behuizing: AOpen ES45F MidiTower
  Met z’n 12 cm front koeler en z’n 350 Watt voeding is dit een heel aardige case. Front USB- en audio aansluitingen zijn aanwezig. FireWire is optioneel. Er kunnen in deze case zowel ATX als mATX moederborden worden geplaatst. In stoer zwart en met fraaie accenten heeft AOpen met deze behuizing een prima budgetproduct afgeleverd.
 • Voeding: AOpen 350 Watt
  Deze bij de behuizing behorende voeding levert 350 Watt en heeft een 12 cm koelingventilator, ATX 2.2 specificatie. De voeding bezit zowel een 24- als een 20-pins voedingsstekker en past dus op elk moederbord.
 • Moederbord: Asus P5KPL-CM
  Dit Asus bord is voorzien van een S775 voetje, waar onder andere de gekozen Celeron-processor in past. Met Intel’s G31 chipset is dit een meer dan prima bord voor niet te veel geld. Het bord biedt support voor 1333 MHz bussnelheden en door middel van overclocking zelfs tot 1600 MHz. Er kan 4 GB DDR2 RAM in geplaatst worden, wat natuurlijk heerlijk ruim is. Dit bord voorziet naast een onboard Intel GMA 3100 grafische chip tevens in de mogelijkheid om een grafische insteekkaart te plaatsen. Is de 3D-performance te laag, dan kan er dus een gewone videokaart aan toegevoegd worden. Verder is het bord voorzien van 1 P-ATA poort en 4 S-ATA poorten. Aan boord zijn Gigabit LAN en 8 USB-poorten. Voor de benodigde audio zorgt de VIA VT1708B 8 -Channel High-Definition Audio chip.
 • Processor: Intel Celeron Dual-Core E1400
  Er is niet gekozen voor de goedkoopste processor, wel voor deze Dual-Core E1400, welke berekeningen uitvoert op 2 GHz. De systeembus is 800 MHz en het aanwezige L2-cache is 512 KB. Deze processor is ‘boxed’ oftewel voorzien van een standaard meegeleverde koeler. Deze is niet echt stil te noemen, dus management hierop is wel aanbevolen. Dat kan in de vorm van een eenvoudige softwarematige- of hardwarematige oplossing.
 • Videokaart: on board
 • Geheugen: Kingston 2GB PC2-5300 667MHz
  Geheugenmodules zijn nog steeds heel goedkoop en daarom stoppen we een Kingston 2 GB module in 1 van de 2 aanwezige sloten op het moederbord. Vista draait prima met 2 GB intern geheugen.
 • Harde schijf: Samsung SpinPoint F1 320 GB
  Als harde schijf hebben we gekozen voor deze SpinPoint met een grootte van 320 GB. De goede snelheid wordt mede bepaald door de 7200 toeren per minuut en de geheugengrootte van 16MB.
 • Optische drive: Samsung SH-S223F
  Deze DVD-RW drive van Samsung is lekker stil en kan overweg met de gangbare beschrijfbare media van dit moment. De interface van deze drive is SATA en zodoende zitten er geen lelijke flatcable's in de weg.
 • Geluidskaart: on board
 • Invoer: Microsoft Wireless Optical Desktop 700v2
  Leuk setje voor weinig geld. Draadloze set van toetsenbord en optische muis, in mooi zwart. Het toetsenbord beschikt over mediaknoppen en de muis met scrollwiel is geschikt voor zowel rechts- als linkshandigen.

Deze complete pc kost op het moment van schrijven ongeveer 250 euro. Daar moet uiteraard nog een Windows-licentie bij. Deze kost tussen de € 89,- (XP Home) en € 117,- (Vista Home Premium). Voor de monitor is het verstandig om te kijken naar actuele aanbiedingen, maar een prima 17 of 18,5 inch monitor van Acer of HP kan bijvoorbeeld al voor onder de € 100 worden aangeschaft. Daarmee komt deze pc met monitor en Windows uit op een bedrag van onder de € 450,-.

DC

Workshops
Boekentip
Woordenboek
Woordenboek